Ερευνητές: Διαπιστώνουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση κατά του ιού του απλού έρπητα 2 σε παχύσαρκα ποντίκια


Ερευνητές: Μια ομάδα ερευνητών του Korea Advanced Institute of Science and Technology, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό τους από το Myunggok Medical Research Center, διαπίστωσε ότι ποντίκια-πειραματόζωα, τα οποία εσκεμμένα υπερτρέφονται για να γίνουν παχύσαρκα, ανέπτυξαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση κατά του ιού του απλού έρπητα 2 από ό,τι ποντίκια που τρέφονταν κανονικά. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports, η ομάδα περιγράφει το έργο της με τη δοκιμή της ανοσολογικής απόκρισης σε ποντίκια εργαστηρίου και τι βρήκε. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία στους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Μελέτες έχουν επίσης βρει ενδείξεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία δεν έχει συνδεθεί ποτέ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος έχει βρεθεί ότι προκαλείται κυρίως από λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι εάν τα ποντίκια εργαστηρίου μολυνθούν από τον ιό του απλού έρπητα 2, πεθαίνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν τα παχύσαρκα θηλυκά εργαστηριακά ποντίκια θα πέθαιναν γρηγορότερα από μια τέτοια μόλυνση, λόγω ίσως, ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Για να το διαπιστώσουν, χορήγησαν σε μια ομάδα εργαστηριακών ποντικών διατροφή με πολλά λιπαρά και σε μια άλλη ομάδα άπαχη διατροφή. Το συνέχισαν αυτό έως ότου τα ποντίκια με την πλούσια σε λιπαρά δίαιτα έγιναν παχύσαρκα. Στη συνέχεια, έκαναν ενδοκολπικά στυλεό σε όλα τα πειραματόζωα με τον ιό του απλού έρπητα 2.

Κατά την παρακολούθηση των ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν, προς έκπληξή τους, ότι τα μισά από τα παχύσαρκα ποντίκια επέζησαν της μόλυνσης, ενώ όλα τα άπαχα ποντίκια πέθαναν. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα του ιού στα παχύσαρκα ποντίκια άρχισαν να καθαρίζουν ταχύτερα από ό,τι στα αδύνατα ποντίκια. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα κυτταροτοξικών γάμμα-δέλτα (γδ) Τ-κυττάρων, στον κολπικό βλεννογόνο των θηλυκών ποντικών. Όταν ανέστειλαν αυτά τα κύτταρα, τα ποντίκια έχασαν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τον ιό, δείχνοντας ότι ήταν τα γδ Τ-κύτταρα που έδιναν στα ποντίκια την ικανότητα να καταπολεμούν τον ιό. Διαπίστωσαν επίσης ότι η ενδοκολπική έγχυση αντιβιοτικών στα ποντίκια μείωσε την ικανότητά τους να καταπολεμούν τον ιό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ