Εκτοξεύθηκε το Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη


NASA: Εκτοξεύθηκε το Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη

Η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τον πιο ισχυρό πύραυλο της μέχρι σήμερα, ως μέρος ενός σχεδίου για την τελική επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη. Απογειώθηκε από την τοποθεσία εκτόξευσης στη Φλόριντα στις 01:47 τοπική ώρα, σε μια ιστορική στιγμή για τη NASA.

«Οι κινητήρες φαίνονται καλοί», ανακοίνωσε η Nasa, μόλις πέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, με τον τεράστιο πύραυλο να ταξιδεύει με 9.656 χιλιόμετρα την ώρα.

Η πρώτη εκτόξευση του Artemis I απέτυχε στα τέλη Αυγούστου λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ μια δεύτερη προσπάθεια στις αρχές Σεπτεμβρίου παρεμποδίστηκε από διαρροή καυσίμου. Μια προγραμματισμένη τρίτη προσπάθεια στα τέλη Σεπτεμβρίου καθυστέρησε καθώς η τροπική καταιγίδα Ίαν απείλησε να κατευθυνθεί προς την τοποθεσία εκτόξευσης στη Φλόριντα

Αυτή τη φορά το σύστημα φόρτωσης και εκτόξευσης της μονάδας διαχωρίστηκε με επιτυχία από το διαστημόπλοιο Orion, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι. Η αποστολή περιλαμβάνει τη χρήση ενός τεράστιου πυραύλου γνωστού ως SLS, ο οποίος θα στείλει την μη επανδρωμένη κάψουλα Orion γύρω από το πίσω μέρος της Σελήνης.

Η αμερικανική επιστημονική υπηρεσία ελπίζει ότι έως το 2025 θα είναι σε θέση να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Σε αυτήν τη δοκιμαστική πτήση δεν επιβαίνουν άνθρωποι, αλλά ένα… λούτρινο, το Σον το πρόβατο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ