Πορτοκάλια: Πώς βοηθούν στην απώλεια βάρους


Τα πορτοκάλια είναι από τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Όπως και τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική επιλογή ειδικά αυτή τη περίοδο που είναι σε αφθονία. Ειδικά τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία είναι ευεργετικά για τη διατήρηση της υγείας του σώματος.

Πορτοκάλια για απώλεια βάρους

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο βρήκε ότι η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών συμβάλει στηναπώλεια βάρους. Όπως διαπιστώθηκε, το μόριο που βρέθηκε στα γλυκά πορτοκάλια και τα μανταρίνια αντέστρεψε την υπάρχουσα παχυσαρκία και το μέγεθος των λιποκυττάρων στα ποντίκια και αύξησε την ενέργεια που ξόδευαν.

Πιστεύεται ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά στους ανθρώπους, συρρικνώνοντας το μέγεθος των λιποκυττάρων. Τα πορτοκάλια περιέχουν φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλουν στην υγιή κίνηση του εντέρου και επίσης είναι γλυκά, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία για ζάχαρη.

Χυμός πορτοκάλι Vs ολόκληρο πορτοκάλι

Συνηθίζετε να πίνετε χυμό πορτοκάλι; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural Food Chemistry βρήκε ότι ο παστεριωμένος χυμός πορτοκαλιού περιείχε στην πραγματικότητα αρκετές ευεργετικές ουσίες καθώς και την ίδια ποσότητα βιταμίνης C με τα ολόκληρα πορτοκάλια.

Ωστόσο, οι θερμίδες είναι σαφώς περισσότερες καθώς η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη είναι αυξημένη. Επίσης, οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις φυτικές ίνες ενός ολόκληρου πορτοκαλιού.

Επομένως, αν θέλετε να αλλάξτε τη διατροφή σας ξεκινήστε την κατανάλωση πορτοκαλιών καθημερινά και αποφύγετε το χυμό, ακόμα και τον φρέσκο ( ο οποίος σαφώς είναι προτιμότερος από τους συσκευασμένους).

Πηγή: fitandwell.com

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ