Ευρωπαϊκή Επιδημία Καρκίνου: Eάν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως οι αδυναμίες του συστήματος υγείας και η έρευνα


Ευρωπαϊκή Επιδημία Καρκίνου: Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε αδυναμίες στα συστήματα υγείας και στο τοπίο της έρευνας για τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως, θα ανατρέψουν τα αποτελέσματα του καρκίνου κατά σχεδόν μια δεκαετία. Σε μια νέα έκθεση, οι συντάκτες τονίζουν ότι η ιεράρχηση της έρευνας για τον καρκίνο είναι ζωτικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να παρέχουν πιο προσιτή, υψηλότερης ποιότητας και πιο δίκαιη φροντίδα για τον καρκίνο, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία που δραστηριοποιούνται στην έρευνα να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν είναι. Η νέα έκθεση, European Groundshot-αντιμετώπιση των προκλήσεων της έρευνας για τον καρκίνο στην Ευρώπη: επιτροπή Lancet Oncology, συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενών, επιστήμης και υγειονομικής περίθαλψης με λεπτομερή γνώση της ερευνητικής δραστηριότητας για τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας ακριβή, έγκαιρα και λεπτομερή δεδομένα, η έκθεση ρίχνει διεισδυτικό φως στην έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις και εντοπίζοντας τα κενά στο ερευνητικό τοπίο.

Η Επιτροπή Ογκολογίας του Lancet απηχεί το Moonshot για τον καρκίνο των ΗΠΑ, διατυπώνοντας φιλόδοξες συστάσεις για την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου και ανθεκτικού χάρτη πορείας για την έρευνα στον καρκίνο. Ωστόσο, η Επιτροπή Lancet Oncology υποστηρίζει ότι η έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια πιο γειωμένη, εστιασμένη στον ασθενή και όχι τεχνοκεντρική προσέγγιση και, ως εκ τούτου, ένα “Cancer Groundshot” είναι ο καταλληλότερος στόχος. “Με φόντο την πανδημία COVID-19, το Brexit και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Ευρώπη να αναπτύξει ένα ανθεκτικό τοπίο έρευνας για τον καρκίνο, ώστε να διαδραματίσει μετασχηματιστικό ρόλο στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των σημερινών και μελλοντικών ασθενών και όσων ζουν πέρα από τον καρκίνο”, λέει ο καθηγητής Mark Lawler, Queen’s University Belfast, Ηνωμένο Βασίλειο και πρόεδρος και επικεφαλής συγγραφέας της Επιτροπής.

Και συνεχίζει: “Εκτιμούμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βρούμε αυτούς τους καρκίνους που χάθηκαν. Επιπλέον, είδαμε μια ψυχρή επίδραση στην έρευνα για τον καρκίνο με εργαστήρια που έκλεισαν και κλινικές δοκιμές που καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ανησυχούμε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια επιδημία καρκίνου την επόμενη δεκαετία, εάν δεν δοθεί επειγόντως προτεραιότητα στα συστήματα υγείας για τον καρκίνο και στην έρευνα για τον καρκίνο. Η ευρωπαϊκή μας Επιτροπή Groundshot παρέχει κρίσιμα ευρήματα σχετικά με το σημερινό τοπίο της έρευνας για τον καρκίνο, εκθέτει τα βασικά κενά και απαιτεί την ιεράρχηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας για τον καρκίνο κατά την επόμενη δεκαετία”.

Η ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο αντιμετωπίζει μια τριπλή απειλή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Groundshot ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη και διαπίστωσε ότι οι κλινικοί ιατροί είδαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς με καρκίνο κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, ενώ ένας στους δύο ασθενείς με καρκίνο δεν έλαβε έγκαιρα χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Επιπλέον, 100 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο παραλείφθηκαν και εκτιμάται ότι έως και ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν αδιάγνωστο καρκίνο λόγω της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, μία από τις βασικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Groundshot είναι να επιταχύνει η ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα για τον καρκίνο την ερευνητική ανταπόκριση στις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον καρκίνο, και ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ζωτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος προστατεύεται κατάλληλα και έχει προτεραιότητα στα τρέχοντα και μελλοντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί άλλη μια τεράστια πρόκληση για την έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο στον κόσμο, ιδίως στην κλινική έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία. Πολλές ουκρανικές κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο περιλαμβάνουν κέντρα καρκίνου σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και η σύγκρουση θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα πολλές από αυτές τις μεγάλες δοκιμές να καθυστερήσουν ή να μην καταφέρουν να προσλάβουν νέους ερευνητές.

Ένας πρόσθετος κίνδυνος είναι ότι η βιομηχανία μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να διεξάγει κλινική έρευνα για τον καρκίνο σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία – η απώλεια επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την έρευνα για τον καρκίνο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Groundshot συστήνει ότι, ως θέμα εξαιρετικά επείγοντος, η ευρωπαϊκή κοινότητα του καρκίνου πρέπει να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στους ασθενείς, τις υπηρεσίες καρκίνου, τις ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών, καθώς και τα κενά εργατικού δυναμικού, στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, καθώς και να αναπτύξει ένα σχέδιο για τον μετριασμό του αντίκτυπου του πολέμου στην έρευνα για τον καρκίνο. “Ενώ υπήρξε μεγάλη ειδησεογραφική κάλυψη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που δεν έχει αναφερθεί σχετικά είναι ο βαθύς και συνεχιζόμενος αντίκτυπός της στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή μας Επιτροπή Groundshot θα βοηθήσει να στρέψουμε την απαραίτητη προσοχή στον ανησυχητικό και σημαντικό αντίκτυπο που θα έχει η σύγκρουση στην έρευνα για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των κλινικών δοκιμών στην Ευρώπη. Υπάρχει ήδη ένα εκκολαπτόμενο χάσμα ανατολής-δύσης στην ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο και είναι ζωτικής σημασίας ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να μην προκαλέσει την αύξηση αυτού του χάσματος”, λέει ο Δρ Ανδρέας Χαραλάμπους, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Groundshot προβλέπει επίσης ότι το Brexit θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο. Η Επιτροπή ανέλυσε στοιχεία που συγκρίνουν την ερευνητική δραστηριότητα της ΕΕ28 (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) έναντι της ΕΕ27 (μη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) και διαπίστωσε ένα σημαντικό χάσμα, το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι εξαιρετικά απίθανο να γεφυρωθεί με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα από την υπόλοιπη ΕΕ27. Μια άλλη βασική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Groundshot είναι οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες της έρευνας για τον καρκίνο και η ευρωπαϊκή κοινότητα έρευνας για τον καρκίνο να μετριάσουν τον αντίκτυπο του Brexit και άλλων πολιτικών προκλήσεων διασφαλίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και να συμβάλλει στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας για τον καρκίνο. “Η βρετανική έρευνα για τον καρκίνο στον κόσμο μετά το Brexit βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου οι στρατηγικές αποφάσεις θα καθορίσουν αν θα συνεχίσουμε να ευημερούμε και να συνεργαζόμαστε διεθνώς ή αν ο απομονωτισμός θα μειώσει τη θέση μας στον κόσμο”, λέει ο καθηγητής Richard Sullivan, συν-επικεφαλής της Επιτροπής και καθηγητής Καρκίνου και Παγκόσμιας Υγείας στο Ινστιτούτο Πολιτικής για τον Καρκίνο του King’s College του Λονδίνου. Ο καθηγητής Lawler προσθέτει: “Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στη συνεργατική έρευνα για τον καρκίνο στην ΕΕ και δεν αποτελεί μέρος της ερευνητικής κοινότητας του Horizon Europe, αυτό θα έχει εξαιρετικά επιζήμια επίδραση στην ευρωπαϊκή ερευνητική δραστηριότητα για τον καρκίνο. Τελικά, οι ασθενείς με καρκίνο θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της απόφασης όσον αφορά τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ