Δίκη Ψευτογιατρού: Η ώρα της απόφασης για τον Dr Konto και άλλους 16


Σήμερα η έκδοση απόφασης για τον Dr Konto και 16 ακόμη πρόσωπα

Την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα ακούσουν σήμερα τη πρωί ο αποκαλούμενος «ψευτογιατρός» και οι 16 συγκατηγορούμενοι του. Υπενθυμίζεται, ότι ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης κατηγορείται για σωρεία ανθρωποκτονιών και απόπειρων του ίδιου αδικήματος.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Πασχαλης είχε περιγράψει εκτενώς την εγκληματική δράση και το προφίλ του «ψευτογιατρού» ζητώντας την ενοχή του κατηγορούμενου για έξι ανθρωποκτονίες, ανάμεσα στις οποίες αυτές δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας. Με την ίδια πρόταση, ζήτησε την απαλλαγή του για άλλες έξι που του αποδίδονται, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη του αδικήματος είτε εξαιτίας της απουσίας ιατρικού ιστορικού είτε της ύπαρξης αμφιβολιών σχετικά με το εάν τα αίτια θανάτου σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ο εισαγγελέας σε μια αγόρευση «φωτιά» ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Dr Kontos για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, να απαλλαγεί για άλλες έξι ενώ εισηγήθηκε να μετατραπεί η κατηγορία σε πλημμέλημα για τρεις πράξεις που είχαν εισαχθεί στο ακροατήριο ως απόπειρες ανθρωποκτονίας. «Η ζωή του καρκινοπαθούς είναι ισάξια με τη ζωή ενός υγιούς ανθρώπου. Το επιχείρημα της υπεράσπισης για ξοφλημένη ζωή είναι αβάσιμη» είχε σημειώσει ο εισαγγελέας.

Όπως περιέγραψε, ο «ψευτογιατρός» είχε συγκεκριμένο modus operandi, κάνοντας επίκληση αυθεντίας και γνώσεων. «Όλοι ήταν πεπεισμένοι για την ειδικότητα του. Έκανε επίκληση της θρησκευτικής πίστης και μέσω της χρήσης της φράσης “μη φοβού”. Κατάφερνε να καθησυχάζει συγγενείς, λέγοντας πως ο Θεός είναι με το μέρος τους και θα βοηθήσει μέσω του ίδιου. Οι περισσότεροι ήταν θρησκευόμενοι, ενώ άλλοι όχι ιδιαίτερα πιστοί, όταν αντιμετωπίζαν καρκίνο, στράφηκαν στη θρησκεία για να βρουν ελπίδα. Όλα τα θύματα τον χαρακτήρισαν χειριστικό και ότι η παρουσία του τους ενέπνεε εμπιστοσύνη».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο κατηγορούμενος «προκάλεσε στα θύματα την απόφαση να αυτοκτονήσουν, καθώς ήταν απόλυτα πεπεισμένα ότι η θεραπεία θα εξασφάλιζε πλήρη ίαση. Υπήρχαν θεραπείες ακόμα και σε πειραματικό στάδιο που μπορούσαν έστω να παρατείνουν το θάνατο τους, αλλά η πράξη του κατηγορούμενου να τους πείσει να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν τη θεραπεία που θα παρατείνει τη ζωή τους, διέκοψε τη σωστική πορεία».

Την απαλλαγή από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 16 συγκατηγορουμενοι του «ψευτογιατρού» εισηγήθηκε με την ίδια πρόταση ο εισαγγελέας. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά βρίσκονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός της ΝΔ, γιατρός στο επάγγελμα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε να απαλλαγεί ο «ψευτογιατρός» και οι πέντε συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση που αφορούσε ασθενή ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση κατά την οποία του αφαίρεσαν το πλευρό, του έβαλαν ένα σιδερένιο «κλωβό» με αποτέλεσμα να αποκτήσες ποσοστό αναπηρίας 85%. Τέλος, εκτός από τις 6 ανθρωποκτονίες, τις 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας και τις απάτες, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ψευτογιατρού και για πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, οπλοκατοχή και υπεξαίρεση μνημείου. Τέλος, για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη για το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο κατηγορείται λόγω παραγραφής.

Οι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ άπατες

Ο Dr Kontos μεταξύ άλλων κατηγορείται για απάτη ύψους 547.000 ευρώ και απόπειρα απάτης ύψους 139.000 ευρώ, ποσά που αφορούν σε 21 περιπτώσεις για τις οποίες ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του.

«Η εγκληματική δράση του εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Επίσης εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα – Φεβρουάριο 2007 και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και τη σύλληψη του- δηλαδή εκτείνεται σε ένα διάστημα άνω των 13 ετών.

Η παραπλανητική συμπεριφορά του είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Η πλειοψηφία των παθόντων αναφέρθηκε στις ίδιες εκφράσεις. Παρουσιάζεται ως γιατρός με το όνομα Dr Nikolaos Kontos με βασικές ειδικότητες αυτές του νευρολόγου – νευροχειρουργού» είπε ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε ότι «ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν συστηνόταν αλλά ότι δεν διέψευδε όσους τους σύστηναν ως γιατρό, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει πως δεν είναι».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ