Covid-19: Νέα στρατηγική ρινικού εμβολίου θα μπορούσε να βελτιώσει την προστασία από τη νόσο


Covid-19: Ερευνητές από το Centenary Institute και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανέπτυξαν μια νέα στρατηγική ρινικού εμβολιασμού που προκαλεί ισχυρή πνευμονική ανοσία και προστασία έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η νέα προσέγγιση του εμβολίου δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της προστασίας από τη μόλυνση COVID-19 και την ελαχιστοποίηση της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του ιού. Αποτελούμενο από την πρωτεΐνη SARS-CoV-2 spike και ένα βοηθητικό που ονομάζεται Pam2Cys (ένα μόριο που συμβάλλει στη διέγερση ισχυρότερης ανοσολογικής απόκρισης στον οργανισμό), το οποίο αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Richard Payne, ερευνητή του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, το νέο εμβόλιο χορηγήθηκε μέσω απλής εισπνοής από τη μύτη. Προκάλεσε σημαντικά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αυξημένες αποκρίσεις Τ-κυττάρων στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς των ποντικιών που δοκιμάστηκαν.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Anneliese Ashhurst, επιστημονική συνεργάτης στη Σχολή Ιατρικής και Υγείας και στο Centenary Institute του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι ενώ τα σημερινά εμβόλια COVID-19 είναι κρίσιμα, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, όπως η εξασθένηση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και τη μόλυνση, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της εξέλιξης νέων παραλλαγών του ιού. “Τα τρέχοντα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 μειώνουν σημαντικά τη θνησιμότητα και τη σοβαρή νόσο, αλλά η προστασία από τη μόλυνση είναι λιγότερο αποτελεσματική. Τα εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να κολλάνε COVID-19 και μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη, οπότε εξακολουθούν να συμβαίνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις”, δήλωσε ο Δρ Ashhurst. “Για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψουμε τη μετάλλαξη αυτού του ιού χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση εμβολίου που να εμποδίζει τη μετάδοση της COVID-19”, δήλωσε.

Στη μελέτη σε ποντίκια, το νέο εμβόλιο χορηγήθηκε ρινικά, πραγματοποιώντας τη διαδρομή του μέσω της αναπνευστικής οδού, προσκολλώμενο στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας, των αεραγωγών και των πνευμόνων. Οι δοκιμές έδειξαν τη δημιουργία υψηλών επιπέδων προστατευτικών αντισωμάτων στους αεραγωγούς και αυξημένες αποκρίσεις Τ-κυττάρων στους πνεύμονες (τα Τ-κύτταρα συμβάλλουν στην καταστροφή των μολυσμένων από SARS-CoV-2 κυττάρων). Είναι σημαντικό ότι κανένα από τα εμβολιασμένα ποντίκια δεν μολύνθηκε από την COVID-19. “Το εμβόλιό μας διαφέρει από τα περισσότερα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 στο ότι επιτρέπει τη δημιουργία ανοσολογικής απάντησης απευθείας στις περιοχές του σώματος που είναι πιθανό να αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του ιού – τη μύτη, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου”, δήλωσε ο Δρ Ashhurst. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο ομότιμος καθηγητής Warwick Britton AO, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για τη φυματίωση του Centenary Institute, δήλωσε ότι η νέα στρατηγική εμβολίου θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

“Τα ευρήματα του εμβολιασμού μας έδειξαν συναρπαστικές δυνατότητες σε προκλινικές μελέτες, βελτιώνοντας την προστασία από τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Η προσέγγιση που αναπτύχθηκε εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος της μόλυνσης COVID-19 και πιθανότατα θα επηρεάσει μελλοντικές μελέτες που σχετίζονται με εμβόλια κατά των κορωνοϊών”, δήλωσε ο καθηγητής Britton. Πρόσθεσε ότι προσαρμοσμένες εκδόσεις του νέου ρινικού εμβολίου θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν ενδεχομένως σε άλλες ιογενείς ή βακτηριακές αναπνευστικές νόσους, όπως η γρίπη, η γρίπη των πτηνών, ο SARS και ο MERS. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ