Νέοι Άνθρωποι: Κίνδυνος απώλειας ακοής από ακουστικά και χώρους με δυνατή μουσική


Νέοι Άνθρωποι: Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι κινδυνεύουν δυνητικά από απώλεια ακοής εξαιτίας της χρήσης ακουστικών και και της παρακολούθησης δυνατών μουσικών χώρων, καταλήγει μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMJ Global Health. Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο πρέπει να δώσουν επειγόντως προτεραιότητα σε πολιτικές “ασφαλούς ακρόασης” για τη διασφάλιση της ακουστικής υγείας, λένε οι ερευνητές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι πάνω από 430 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σήμερα απώλεια ακοής που προκαλεί αναπηρία. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της χρήσης προσωπικών συσκευών ακρόασης (PLD), όπως τα smartphones, τα ακουστικά, και της παρουσίας τους σε χώρους με δυνατή μουσική, εν μέσω ανεπαρκούς εφαρμογής των κανονισμών.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιευμένη έρευνα, οι χρήστες PLD επιλέγουν συχνά ένταση ήχου έως και 105 dB, ενώ τα μέσα επίπεδα ήχου στους χώρους ψυχαγωγίας κυμαίνονται από 104 έως 112 dB, υπερβαίνοντας τα επιτρεπόμενα επίπεδα (80 dB για τους ενήλικες- 75 dB για τα παιδιά), ακόμη και για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Οι ερευνητές θέλησαν να μετρήσουν τον επιπολασμό των μη ασφαλών πρακτικών ακρόασης μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων για να δημιουργήσουν μια συνολική εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που θα μπορούσαν επομένως να κινδυνεύουν από απώλεια ακοής, με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένη πολιτική για τη διασφάλιση της ακουστικής υγείας. Έψαξαν σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων για σχετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά, αφορούσαν άτομα ηλικίας 12-34 ετών και ανέφεραν αντικειμενικά μετρημένα επίπεδα εξόδου της συσκευής και τη διάρκεια της έκθεσης. Συμπεριλήφθηκε μια ομάδα 33 μελετών, που αντιστοιχούν σε δεδομένα από 35 αρχεία και 19.046 συμμετέχοντες. 17 αρχεία επικεντρώθηκαν στη χρήση PLD και 18 σε χώρους δυνατής ψυχαγωγίας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον παγκόσμιο αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από απώλεια ακοής, λαμβάνοντας υπόψη τον εκτιμώμενο παγκόσμιο πληθυσμό των ατόμων ηλικίας 12-34 ετών το 2022 (2,8 δισεκατομμύρια) και τις καλύτερες εκτιμήσεις έκθεσης σε μη ασφαλείς πρακτικές ακρόασης από PLD ή δυνατούς χώρους διασκέδασης που προέκυψαν από τη συστηματική ανασκόπηση. Η συγκεντρωτική ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι ο επιπολασμός των μη ασφαλών πρακτικών ακρόασης από τη χρήση PLD και την παρακολούθηση δυνατών χώρων διασκέδασης είναι κοινός παγκοσμίως-24% και 48%, αντίστοιχα, μεταξύ εφήβων και νέων. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που θα μπορούσαν δυνητικά να κινδυνεύσουν από απώλεια ακοής ως αποτέλεσμα κυμαίνεται από 0,67 έως 1,35 δισεκατομμύρια.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στα ευρήματά τους, όπως ο ποικίλος σχεδιασμός των μελετών -ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μελετών για τους χώρους ψυχαγωγίας- και η απουσία τυποποιημένης μεθοδολογίας. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις τους δεν συνυπολόγισαν ορισμένους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική για την ασφαλή ακρόαση σε ορισμένες χώρες/περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματά τους τούς ωθούν στο συμπέρασμα: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών να δώσουν προτεραιότητα στην παγκόσμια πρόληψη της απώλειας ακοής με την προώθηση πρακτικών ασφαλούς ακρόασης”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ