Ειδικοί: Αποκαλύπτουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης νερού πριν από τον ύπνο


Ειδικοί: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα μπουκάλι νερό κοντά στο κρεβάτι τους για μια νυχτερινή γουλιά, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση νερού αυτή τη στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, αν δεν είναι κανείς προσεκτικός. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι όλα καταδικασμένα, αν ο αποχωρισμός του νερού πριν από τον ύπνο είναι κάτι που δεν ταιριάζει καλά με τις ήδη καθιερωμένες νυχτερινές ρουτίνες.

Δείτε τι έχουν να πουν έξι ειδικοί σε θέματα υγείας και ύπνου σχετικά με την κατανάλωση νερού πριν αποσυρθείτε για τη νύχτα.

Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης νερού πριν τον ύπνο

Η Tara Clancy, στρατηγικός σύμβουλος ύπνου με έδρα τη Νέα Υόρκη και οικοδέσποινα του podcast “The Counterfeit Sleep”, δήλωσε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κατανάλωσης νερού πριν από τον ύπνο, επειδή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του ύπνου με διαφορετικούς τρόπους. “Το να πιείτε μια πολύ μικρή ποσότητα αν αισθάνεστε διψασμένοι είναι καλύτερο από το να πάτε για ύπνο νιώθοντας αφυδατωμένοι”, δήλωσε η Clancy στο Fox News Digital. “Αυτό συμβαίνει επειδή η αφυδάτωση προκαλεί τη συμφόρηση και τη φλεγμονή, που μειώνουν την απόδοση του ύπνου”. Η Clancy συνιστά να περιορίσετε την πρόσληψη νερού πριν από τον ύπνο σε μια ουγγιά ή δύο ουγγιές. “Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό, και κινδυνεύετε να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας για μια βόλτα στην τουαλέτα – και αυτό σημαίνει χαμηλότερη απόδοση στον ύπνο”, είπε.  Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να ενυδατώνονται μόλις ξυπνήσουν και να διακόπτουν την κατανάλωση νερού τρεις ώρες πριν πέσουν για ύπνο, δήλωσε η Clancy. “Αν εξακολουθείτε να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας για μια βόλτα στην τουαλέτα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε υποστήριξη της απόδοσης του ύπνου”, είπε. “Η βελτίωση της απόδοσης του ύπνου είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας”.

Η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης και την πέψη

Η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε μια επίσκεψη στο μπάνιο στη μέση της νύχτας. Η Amber Dixon, διαιτολόγος, με έδρα το Σικάγο, γηριατρική νοσηλεύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Elderly Assist Inc, ενός διαδικτυακού οδηγού για την υγεία των ηλικιωμένων, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο είναι ιδανική, επειδή μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο από ό,τι χρειάζεται. “Όταν ξεκουράζεστε, το σώμα σας βιώνει την παραγωγή μελατονίνης στην επίφυση”, δήλωσε η Dixon στο Fox News Digital. “Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που συμβάλλει στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-αφύπνισης και των κιρκάδιων ρυθμών”. “Η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, επειδή αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης”, είπε επίσης. “Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τα υγρά και στη συνέχεια να ξεκινήσει ξανά τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης μετά την κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο”. Η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να διακόψει την πέψη, η οποία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως φούσκωμα και πόνους από αέρια, δήλωσε h Dixon. “Αν πίνετε πολλά υγρά πριν κοιμηθείτε, το πεπτικό σας σύστημα θα είναι απασχολημένο με την επεξεργασία αυτού του επιπλέον υγρού αντί να εστιάζει στη διάσπαση των σωματιδίων της τροφής που μπορεί να βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο στομάχι ή στο έντερο”, εξήγησε η Dixon.

Η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να αναπληρώσει τον οργανισμό

Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να πραγματοποιήσει διαδικασίες ανάκτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η Blanca Garcia, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Health Canal, έναν πάροχο ιατρικών ερευνητικών ειδήσεων στο Grove City του Οχάιο, δήλωσε ότι η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να προσφέρει έναν κατάλογο με οφέλη για την υγεία. “Το σώμα μας αποτελείται περίπου κατά 70% από νερό”, δήλωσε η Garcia στο Fox News Digital. “Καθώς κοιμόμαστε, ιδρώνουμε και χάνουμε μέρος αυτού του νερού”. “Το να πίνετε νερό πριν από τον ύπνο είναι καλό για την υγεία σας”, συνέχισε. “Βοηθά στην αναπλήρωση του νερού που χάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σας βοηθά να περάσετε τη νύχτα ενώ κοιμάστε και επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει”. Η Garcia δήλωσε ότι το ανθρώπινο σώμα “αναπτύσσει και επιδιορθώνει μια ποικιλία κυττάρων και ιστών” κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτά τα κύτταρα χρειάζονται υγρά προκειμένου να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά.

Η ανάγκη να πίνετε νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα ύπνου

Το να αισθάνεστε έντονη ανάγκη να πιείτε νερό πριν από τον ύπνο και στη μέση του ύπνου θα μπορούσε να είναι σημάδι ξηροστομίας. Ο Dr. Camilo Andrés Ruiz, ιατρός concierge medicine με έδρα το Fort Lauderdale και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Sleep and Internal Medicine Specialists, δήλωσε ότι η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο δεν είναι απαραίτητη για το μεγαλύτερο μέρος. “Η ανάγκη να πίνετε νερό στη μέση της νύχτας λόγω ξηροστομίας μπορεί να είναι ένδειξη άλλων πραγμάτων, όπως η αναπνοή από το στόμα, το ροχαλητό ή η άπνοια ύπνου”, δήλωσε ο Ruiz στο Fox News Digital. “Αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω με έναν επαγγελματία του ύπνου”. Εάν η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο είναι μια ρουτίνα του τρόπου ζωής που δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, ο Ruiz δήλωσε ότι συνιστά στους ανθρώπους να περιορίσουν “την πρόσληψη υγρών δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο” για να αποφύγουν τα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας και τα διαλείμματα τουαλέτας.

Η ανάγκη να πίνετε νερό πριν τον ύπνο μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη ενυδάτωσης

Το αίσθημα έντονης δίψας τη νύχτα μπορεί να σημαίνει έλλειψη ενυδάτωσης. Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η Dr. Shelby Harris, αδειούχος κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και διευθύντρια υγείας του ύπνου στο Sleepopolis, έναν ιστότοπο αξιολόγησης στρωμάτων, δήλωσε ότι η παρόρμηση να πιει κανείς νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο είναι αφυδατωμένο. “Αν διψάτε υπερβολικά λίγο πριν κοιμηθείτε, μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας”, δήλωσε η Harris στο Fox News Digital. “Και αν είχατε μια δύσκολη νύχτα ύπνου, δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό”. “Αν έχετε προβλήματα με υπερβολική δίψα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να υπάρχουν ιατρικά προβλήματα”, συνέχισε. “Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να το επιδεινώσουν αυτό”. Η Harris δήλωσε ότι αν η δίψα είναι αισθητή πριν από τον ύπνο, συνιστά να περιορίσετε την πρόσληψη νερού σε “οκτώ ουγγιές το πολύ”.

Η κατανάλωση νερού είναι καλή για την υγεία σας συνολικά.

Ο Dr. Nadir Qazi, ιδρυτής και αισθητικός χειρουργός στην κλινική Qazi Cosmetic Clinic, μια κλινική δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής στο Irvine της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι το να πίνετε νερό ακριβώς πριν από τον ύπνο δεν είναι η καλύτερη στρατηγική, αλλά εξακολουθεί να είναι καλό να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. “Το να πίνετε νερό είναι σχεδόν πάντα υγιεινό, αλλά είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την ποσότητα του νερού αργά το βράδυ”, δήλωσε ο Qazi στο Fox News Digital. “Είναι εντάξει να συνεχίσετε να πίνετε ένα ποτήρι νερό τις τελευταίες δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της πλήρους λειτουργικότητας του οργανισμού”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ