ΗΠΑ: Οι λοιμώξεις των πνευμόνων που προκαλούνται από μύκητες του εδάφους αποτελούν πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα μελέτη


ΗΠΑ: Ο μύκητας Histoplasma, ο οποίος προκαλεί πνευμονικές λοιμώξεις, ήταν συγκεντρωμένος στις μεσοδυτικές πολιτείες στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 , αλλά τώρα προκαλεί σημαντική ασθένεια σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν ότι τα τρία κύρια είδη μυκήτων του εδάφους που προκαλούν πνευμονικές λοιμώξεις έχουν επεκτείνει όλες τις περιοχές εξάπλωσής τους τις τελευταίες δεκαετίες. Η εξάρτηση από ξεπερασμένους χάρτες μπορεί να προκαλεί καθυστερημένες ή χαμένες διαγνώσεις. Οι μύκητες στο έδαφος προκαλούν σημαντικό αριθμό σοβαρών πνευμονικών λοιμώξεων σε 48 από τις 50 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, συμπεριλαμβανομένων πολλών περιοχών που επί μακρόν θεωρούνταν απαλλαγμένες από θανατηφόρους περιβαλλοντικούς μύκητες, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

Μελέτες από τη δεκαετία του 1950 και του 60 έδειχναν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις των πνευμόνων αποτελούσαν πρόβλημα μόνο σε ορισμένα μέρη της χώρας. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Κλινικές Μολυσματικές Ασθένειες (Clinical Infectious Diseases), δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι γιατροί που βασίζονται σε ξεπερασμένους χάρτες των μυκήτων που προκαλούν ασθένειες μπορεί να χάσουν τα σημάδια μιας μυκητιασικής λοίμωξης των πνευμόνων, με αποτέλεσμα καθυστερημένες ή λανθασμένες διαγνώσεις, δήλωσαν οι ερευνητές. “Κάθε λίγες εβδομάδες δέχομαι ένα τηλεφώνημα από έναν γιατρό στην περιοχή της Βοστώνης -ένας διαφορετικός γιατρός κάθε φορά- για μια περίπτωση που δεν μπορούν να λύσουν”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrej Spec, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και ειδικός στις μυκητιασικές λοιμώξεις. “Ξεκινούν πάντα λέγοντας: ‘Δεν έχουμε ιστίαση εδώ, αλλά μοιάζει πραγματικά με ιστίαση’. Εγώ λέω, “Εσείς με παίρνετε συνέχεια τηλέφωνο γι’ αυτό. Όντως έχετε ιστώ”. Το Histoplasma, ή histo, είναι ένα από τα τρία κύρια είδη μυκήτων εδάφους που προκαλούν πνευμονικές λοιμώξεις στις Η.Π.Α. Ιστορικά, το Histoplasma βρισκόταν στα μεσοδυτικά και σε τμήματα της Ανατολής, το Coccidioides στα νοτιοδυτικά και το Blastomyces στα μεσοδυτικά και στον Νότο. Όμως, ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών περιστατικών και ανέκδοτων υποδηλώνει ότι και τα τρία έχουν επεκταθεί εκτός των παραδοσιακών τους περιοχών τις τελευταίες δεκαετίες, πιθανότατα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν μυκητιασικές λοιμώξεις των πνευμόνων μετά την εισπνοή σπορίων από μύκητες στο έδαφος. Τα σπόρια μεταφέρονται στον αέρα όταν το έδαφος διαταράσσεται από τη γεωργία, τη διαμόρφωση του τοπίου, τις κατασκευές ή ακόμη και απλώς από ανθρώπους που περπατούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε μύκητες, όπως οι σπηλιές. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες και παιδιά μπορούν να καταπολεμήσουν μια μυκητιασική λοίμωξη εύκολα, αλλά τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, βήχα, κόπωση και άλλα συμπτώματα. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των πνευμόνων μπορούν εύκολα να συγχέονται με βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η COVID-19, η βακτηριακή πνευμονία και η φυματίωση. Τα τρία κύρια είδη μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις των πνευμόνων στις ΗΠΑ -Histoplasma (κόκκινο), Blastomyces (μπλε) και Coccidioides (πράσινο)- έχουν όλα επεκτείνει την εξάπλωσή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτοί οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση δεδομένα από το 1955 (επάνω σειρά) και το 2007-2016 (κάτω σειρά). Η εμπιστοσύνη σε ξεπερασμένους χάρτες μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες ή χαμένες διαγνώσεις.

“Οι άνθρωποι με μυκητιασική πνευμονική λοίμωξη συχνά περνούν εβδομάδες προσπαθώντας να λάβουν τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, και όλο αυτό το διάστημα αισθάνονται απαίσια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Patrick B. Mazi, MD, κλινικός συνεργάτης στις λοιμώδεις νόσους. “Συνήθως έχουν πολλαπλές επισκέψεις στην υγειονομική περίθαλψη με πολλαπλές ευκαιρίες για έλεγχο και διάγνωση, αλλά ο γιατρός απλώς δεν εξετάζει τη μυκητιασική λοίμωξη μέχρι να εξαντλήσει όλες τις άλλες πιθανότητες”. Spec, ο Mazi και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να προσδιορίσουν πού οι μύκητες του εδάφους αρρωσταίνουν τους ανθρώπους σήμερα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναθεώρησαν για τελευταία φορά τους χάρτες των μυκήτων που προκαλούν ασθένειες το 1969. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των μυκητιασικών λοιμώξεων των πνευμόνων σε εθνικό επίπεδο από το 2007 έως το 2016, χρησιμοποιώντας τις αξιώσεις Medicare fee-for-service και από τις 50 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια. Χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις κατοικίας των ασθενών για τον εντοπισμό των νομών διαμονής, υπολόγισαν τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρωποέτη για κάθε νομό. (Τα ανθρωποέτη είναι ένας τρόπος διόρθωσης του γεγονότος ότι οι κομητείες μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά μεγέθη πληθυσμού- ένα άτομο στο Medicare για ένα έτος είναι ένα ανθρωποέτο.

Νομοί με περισσότερα από 100 κρούσματα που προκλήθηκαν από Histoplasma ή Coccidioides ή 50 κρούσματα που προκλήθηκαν από Blastomyces ανά 100.000 ανθρωποέτη ορίστηκαν ως έχοντες σημαντικό αριθμό μυκητιασικών πνευμονικών λοιμώξεων. Από τις 3.143 κομητείες των ΗΠΑ, 1.806 είχαν σημαντικό αριθμό πνευμονικών λοιμώξεων που προκλήθηκαν από Histoplasma, 339 από Coccidioides και 547 από Blastomyces. Αυτές οι κομητείες ήταν κατανεμημένες στην πλειονότητα των ΗΠΑ. Στις 50 πολιτείες συν την Ουάσιγκτον, το 94% είχε τουλάχιστον μία κομητεία με πρόβλημα με πνευμονικές λοιμώξεις από Histoplasma, το 69% με Coccidioides και το 78% με Blastomyces. “Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν και εξαπλώνονται”, δήλωσε ο Spec. “Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει επενδύσει επαρκώς στη μελέτη και την ανάπτυξη θεραπειών για τις μυκητιασικές λοιμώξεις. Νομίζω ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει, αλλά αργά. Είναι σημαντικό για την ιατρική κοινότητα να συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι μύκητες είναι ουσιαστικά παντού στις μέρες μας και ότι πρέπει να τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και να τους συμπεριλαμβάνουμε στην εξέταση των διαγνώσεων”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ