Northwestern Medicine: Μελέτη για τη χειρουργική επέμβαση μετάβασης εγείρει ερωτήματα για την ποιότητα ζωής μετά


Northwestern Medicine: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη και αξιολόγησε νεαρούς ασθενείς αφού υποβλήθηκαν σε διπλή μαστεκτομή καθώς μετέβαιναν στο να γίνουν άνδρες δείχνει ότι η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε δραστικά. Η μελέτη από το Northwestern Medicine, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Medical Association – στο JAMA Pediatrics – τον Σεπτέμβριο, συνέκρινε δύο ομάδες ασθενών ηλικίας 13 έως 24 ετών. Η μία ομάδα έκανε τη διαδικασία, ενώ η άλλη ομάδα όχι. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι μετά από τρεις μήνες, η ομάδα που έκανε αυτό που συνήθως αναφέρεται ως “χειρουργική επέμβαση κορυφής” βίωσε λιγότερη δυσφορία στο στήθος, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έκανε την επέμβαση. “Η χειρουργική επέμβαση κορυφής σχετίζεται με βελτιωμένη δυσφορία στο στήθος, συμφωνία φύλου και ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα”, αναφέρεται σε περίληψη της έκθεσης. Κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα ευρήματα – λέγοντας ότι μια δειγματοληπτική μελέτη διάρκειας μόνο τριών μηνών δεν είναι αρκετός χρόνος για να διαπιστωθεί αν αυτοί οι νεαροί ασθενείς βίωσαν λιγότερη δυσφορία μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ορισμένοι λένε ότι μια δειγματοληπτική μελέτη μόνο τριών μηνών δεν είναι αρκετός χρόνος για να διαπιστωθεί αν οι νεαροί ασθενείς βίωσαν λιγότερη δυσφορία μετά τις “κορυφαίες επεμβάσεις” στις οποίες υποβλήθηκαν.  “Δεν νομίζω ότι η μελέτη θα πρέπει να διαμορφώσει την κλινική φροντίδα, διότι τρεις μήνες μετά από μια επέμβαση, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αισθάνονται ευτυχισμένοι επειδή δεν έχουν συμβεί ακόμη επιπλοκές”, δήλωσε η Στέλλα Ο’Μάλεϊ, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της Genspect.

Η διεθνής μη κερδοσκοπική ομάδα Genspect τάσσεται υπέρ της “διερευνητικής θεραπείας” για την υποστήριξη της δυσφορίας του φύλου.  “Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πώς αισθάνονται μετά από ένα χρόνο, και πώς αισθάνονται μετά από πέντε χρόνια, και πώς αισθάνονται μετά από 10 χρόνια; Τότε θα έχετε κάτι στατιστικά σημαντικό και θα έχετε κάποια σοβαρά δεδομένα με βάση τα οποία μπορείτε να διαμορφώσετε την κλινική σας φροντίδα”. “Δυστυχώς, το θετικό μοντέλο είναι μόλις 10 ετών, οπότε δεν έχουμε μακροπρόθεσμα δεδομένα”, δήλωσε ο O’Malley. “Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας μαστεκτομής σε ένα 14χρονο παιδί. Δεν ξέρουμε πώς είναι όταν είναι 24 ετών, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα για να μας το δείξουν”. Όταν ζητήθηκε σχόλιο από το Fox News, οι υπεύθυνοι του Northwestern Medicine στάθηκαν στα ευρήματα της μελέτης τους. “Παρέχουμε ολοκληρωμένη και επιβεβαιωτική ιατρική θεραπεία που τιμά κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι τρανσέξουαλ και διαφορετικού φύλου”, αναφέρει η δήλωση του Northwestern Medicine.  “Αυτή η μελέτη με αξιολόγηση από ομοτίμους έγινε δεκτή και δημοσιεύθηκε από ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο”, συνεχίζει η ανακοίνωση.  “Στεκόμαστε στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών μας, των μελών της κοινότητας των τρανσέξουαλ και των ατόμων με διαφορετικό φύλο και των γιατρών και των εργαζομένων μας που παρέχουν φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο”.

‘Ήμουν μόνο ένα παιδί’ 

Ήταν ένας χρόνος μετά την κορυφαία επέμβαση που έκανε, όταν η Chloe Cole, 18 ετών, από την Κεντρική Καλιφόρνια, λέει ότι μετάνιωσε για την απόφασή της. “Ήμουν μόνο ένα παιδί. Δεν είχα πραγματικά τις διανοητικές ικανότητες ή την εμπειρία ζωής για να μπορέσω να καταλάβω πραγματικά τι έκανα στον εαυτό μου. Και δεν μου έδωσαν καν μια πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να μου συμβεί”, δήλωσε η Cole σε συνέντευξή της στο Fox News.  Η Cole ήταν 12 ετών όταν ξεκίνησε την κοινωνική μετάβαση από θηλυκό σε αρσενικό.  Η Chloe Cole ήταν 13 ετών όταν άρχισε να παίρνει αναστολείς της εφηβείας και ορμόνες για να αρχίσει τη μετάβαση του φύλου της σε αρσενικό. Στα 13 της, άρχισε να παίρνει αναστολείς της εφηβείας και τεστοστερόνη. Δύο χρόνια αργότερα, έκανε διπλή μαστεκτομή. “Μου δόθηκε κατά κάποιο τρόπο η εντύπωση ότι θα είχα ως επί το πλείστον θεραπευτεί πλήρως από ένα χρόνο έως περίπου ενάμιση χρόνο”, είπε. “Λοιπόν, έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια, και στην πραγματικότητα είχα κάποιες παλινδρομήσεις στη διαδικασία επούλωσης”. “Μου δόθηκε κατά κάποιο τρόπο η εντύπωση ότι θα αισθανόμουν πιο ευτυχισμένη με τη μετάβαση και θα γινόμουν ο πραγματικός μου εαυτός και θα αισθανόμουν πιο  ολοκληρωμένη ως άτομο”. Η Chloe λέει ότι πριν από τη χειρουργική της μετάβαση, πίστευε πραγματικά ότι ήταν ένα αγόρι παγιδευμένο σε σώμα κοριτσιού, με έντονη επιθυμία να το διαμορφώσει ώστε να ταιριάζει με την ιδέα που είχε για τον εαυτό της – αλλά η ψυχική της ευεξία δεν βελτιώθηκε τους μήνες και τα χρόνια μετά την επέμβαση. “Μου δόθηκε κατά κάποιο τρόπο η εντύπωση ότι θα αισθανόμουν πιο ευτυχισμένη με τη μετάβαση και θα γινόμουν ο πραγματικός μου εαυτός και θα ένιωθα πιο ολοκληρωμένη ως άτομο”, είπε.  “Αλλά όχι μόνο είχα κάποια συνυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά άρχισα να αναπτύσσω και κάποια κατά τη διάρκεια της μετάβασής μου. Μετά από δύο χρόνια με τεστοστερόνη, διαγνώστηκα με κατάθλιψη, άγχος – και πάλευα με αυτοκτονικό ιδεασμό”. Η Cole λέει ότι μετά την επέμβαση, αρχικά ένιωσε ευτυχισμένη – αλλά αφού αντιμετώπισε τη διαδικασία μετά την επέμβαση, αναστατώθηκε για την απώλεια του στήθους της. “Έκανα αυτό το πραγματικά ενήλικο πράγμα ως παιδί. Αφαίρεσα ευκαιρίες για τον εαυτό μου ως ενήλικας”.

Ο Noah Boutilier, 29 ετών, που εδώ φαίνεται πριν από τη μετάβαση, λέει ότι άργησε να έρθει η στιγμή που έκανε την επέμβαση κορυφής πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία 27 ετών. Η Dr. Erica Anderson, ψυχολόγος με έδρα την Καλιφόρνια, λέει ότι κάθε είδους επεμβατική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι τραυματική. “Ιστορικά, όταν οι άνθρωποι που έχουν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου έχουν ερωτηθεί. Είναι πολύ χαρούμενοι και είναι πολύ λίγοι αυτοί που το μετανιώνουν. Και αυτές είναι μελέτες γενικά με ενήλικες”, δήλωσε η Δρ Άντερσον, η οποία έχει κάνει και η ίδια μετάβαση. “Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι πάροχοι τα πρότυπα που έχουν δημιουργηθεί για να είναι προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουν τους νέους ανθρώπους στο φύλο τους”. “Η ανησυχία που έχω αυτή τη στιγμή, την οποία έχω εκφράσει, είναι ότι αν ένας νέος δεν λάβει όλη την υποστήριξη που ιδανικά θα έπρεπε να έχει, και βιαστεί να περάσει τη διαδικασία, ότι δεν επεξεργάζεται την απόφαση με ώριμο τρόπο”. Η Άντερσον λέει ότι θα ήθελε να δει να τηρούνται τα πρότυπα φροντίδας, με ολοκληρωμένες αξιολογήσεις όλων των πτυχών της ζωής ενός παιδιού πριν από σημαντικές αποφάσεις όπως η κορυφαία χειρουργική επέμβαση ή η χρήση ορμονών. “Συνηθίζαμε να απαιτούμε από τους ανθρώπους να παίρνουν ορμόνες για τουλάχιστον ένα χρόνο προτού να είναι επιλέξιμοι για μια χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου”, δήλωσε ένας ψυχολόγος με έδρα την Καλιφόρνια στο Fox News.

“Δεν νομίζω ότι αυτό τηρείται πλέον ή απαιτείται. Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι πάροχοι τα πρότυπα που έχουν θεσπιστεί για να είναι προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουν τους νέους ανθρώπους στο φύλο τους”. Άλλοι που έκαναν τη μετάβασή τους είναι ευγνώμονες που έκαναν την επέμβαση επιβεβαίωσης του φύλου τους. Ο Noah Boutilier, 29 ετών, από τη Φλόριντα, λέει ότι άργησε πολύ να έρθει όταν έκανε την κορυφαία επέμβαση πριν από δύο χρόνια σε ηλικία 27 ετών. “Για μένα ήταν η αρχή μιας νέας ζωής”, είπε. “Περίμενα 10 χρόνια μετά τη μετάβασή μου για να κάνω τη χειρουργική επέμβαση στην κορυφή. Την ημέρα που την έκανα, ένιωσα σαν να την είχα πάντα. Μερικές φορές ξεχνάω ότι το είχα, αλλά νιώθω σαν αυτό να ήταν πάντα το σώμα μου, κάτι που είναι τρελό για μένα”. “Επιτέλους, ήμουν σπίτι στο σκάφος μου. Επιτέλους, μπορούσα να δω τον εαυτό μου. Όταν κοίταζα στον καθρέφτη, δεν έβλεπα έναν ξένο”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ