Μακρόν στην ΑPEC:«O πόλεμος στην Ουκρανία ειναι και δικό σας πρόβλημα»


APEC: Αυτός ο πόλεμος είναι και «δικό σας πρόβλημα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι και «δικό σας πρόβλημα».

«Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να συνεισφέρει στην ειρήνη στην Ουκρανία και να προσπαθήσει να υπάρξει μια παγκόσμια δυναμική ώστε να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στη Μπανγκόκ.

«Η Γαλλία δεν επικεντρώνεται απλώς στη στήριξη της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», επiσήμανε στην ομιλία του την οποία έκανε στα αγγλικά. Το Παρίσι επιθυμεί επίσης «να συνεργαστεί πολύ στενά με διαφορετικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, όλη η περιοχή, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Λατινική Αμερική για να δημιουργηθεί μια κοινή συναίνεση και να πει ‘αυτός ο πόλεμος είναι και δικό σας πρόβλημα διότι θα δημιουργήσει μεγάλη αποσταθεροποίηση’».

«Βοηθήστε μας να περάσουμε αυτό το μήνυμα στη Ρωσία: ‘σταματήστε τον πόλεμο, σεβαστείτε τη διεθνή τάξη, επιστρέψτε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)’», κάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα ο Μακρόν τάχθηκε κατά της «ηγεμονίας» και της «αντιπαράθεσης» και υπέρ της «σταθερότητας» στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Δεν πιστεύουμε στην ηγεμονία, στην αντιπαράθεση. Πιστεύουμε στη σταθερότητα, πιστεύουμε στην καινοτομία», δήλωσε. Ο Μακρόν έχει αναγάγει σε στρατηγική προτεραιτότητα του Παρισιού την τεράστια περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές της Αφρικής ως τις δυτικές ακτές της Αμερικανικής ηπείρου και στην οποία η Γαλλία έχει πολλές κτήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Γαλλίας – που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως– βρίσκεται γύρω από επτά περιοχές: από τη Ρεϊνιόν ως τη Νέα Καληδονία και την Ταϊτή, όπου ζουν 1,65 εκατομμύριο άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ