Nord Stream: H ζημιά προκλήθηκε απο σαμποτάζ – Βρέθηκαν εκρηκτικά


Oι ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream «ήταν δολιοφθορά» με εκρηκτικά που εντοπίστηκαν, λέει η Σουηδία

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν κοντά στους κατεστραμμένους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, ανακοίνωσε η Σουηδία. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό οφειλόταν σε «μεγάλη δολιοφθορά».

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο του εγκλήματος που διεξήχθησαν επί τόπου στη Βαλτική Θάλασσα, έγιναν εκτεταμένες κατασχέσεις και η περιοχή έχει τεκμηριωθεί προσεκτικά» ειπαν οι αρχές.

Και πρόσθεσαν «Οι αναλύσεις που έχουν γίνει τώρα δείχνουν ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα ξένα αντικείμενα που βρέθηκαν.

Οι αγωγοί Nord Stream και Nord Stream 2 περνούν από τη Γερμανία, τη Σουηδίας και τη Δανία και οι τρεις χώρες διερευνούν το περιστατικό με τις εκρήξεις. Στη Σουηδία, την έρευνα διευθύνει η υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας, ενώ η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Η Ρωσία επιχείρησε να αποδώσει ευθύνες στη Δύση, κατηγορώντας μάλιστα ευθέως τη Βρετανία, ενώ η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν διαρροές αερίου σε δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Στη συνέχεια, σημειώθηκε διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, νοτιοανατολικά του νησιού. Σεισμολογικοί σταθμοί στη Σουηδία και τη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ