Προσδόκιμο ζωής: Η σεξουαλική ζωή βοηθάει στην συνειδητοποίηση της ηλικίας


Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι ανακάλυψε ηλικιωμένοι που αισθάνονται θετικά για τη γήρανση έχουν μια πιο υγιή σεξουαλική ζωή—ένα εύρημα που δεν εξέπληξε τον ερευνητή, ο οποίος μελετούσε τα οφέλη των θετικών αντιλήψεων της γήρανσης.

Πώς συμβάλλει το σεξ στην αντιγήρανση;

«Υπάρχει πραγματικά ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τις αντιλήψεις για τη γήρανση», δήλωσε ο Hanamori Skoblow, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Γνωρίζουμε ότι οι θετικές αντιλήψεις για τη γήρανση μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετικές, αλλά όταν είναι αρνητικές, μπορεί να είναι πραγματικά επιζήμιες. «Οι αρνητικές αντιλήψεις για τη γήρανση συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής έκπτωσης, υψηλότερη πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής. Θέλαμε να δούμε πώς θα επηρεάσει τις σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων. «Όπως ήταν αναμενόμενο, το να σκέφτεσαι θετικά για τον τρόπο που γερνάς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια υγιή σεξουαλική ζωή».

Ο Skoblow πιστεύει ότι οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των γιατρών που εργάζονται με ηλικιωμένους. Είπε ότι οι γιατροί, που συχνά διστάζουν να συζητήσουν σεξουαλικά θέματα με  ηλικιωμένους ασθενείς, ενισχύουν τις ηλικιακές πεποιθήσεις ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μόνο για νεαρούς ενήλικες. Πιστεύει επίσης ότι οι σεξοθεραπευτές θα μπορούσαν να δουν καλύτερα αποτελέσματα προωθώντας τις θετικές αντιλήψεις για τη γήρανση.

Ως διδακτορικός φοιτητής στο MU College of Education and Human Development, ο Skoblow κατέληξε σε αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας μια καλά εδραιωμένη βάση δεδομένων που περιείχε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από ενήλικες άνω των 50 ετών που είτε ήταν παντρεμένοι είτε ζούσαν με έναν σύντροφο και είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικό στις αντιλήψεις τους για τις κοινωνικές κατασκευές και τη σεξουαλικότητα.

Τα δεδομένα επέτρεψαν στον Skoblow να συγκρίνει την αντίληψη των συμμετεχόντων για τη γήρανση με τη σεξουαλική τους ικανοποίηση μέσα στη σχέση τους. «Βρήκαμε ότι αυτή η σχέση είναι ισχυρή τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες», είπε ο Skoblow. «Με δεδομένα από περισσότερα από 1.100 ζευγάρια, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι οι συμμετέχοντες με πιο θετική αντίληψη για τη γήρανση έκαναν επίσης σεξ πιο συχνά καθώς και αυξημένη ικανοποίηση».

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμφωνήσουν απόλυτα, να συμφωνήσουν, να διαφωνήσουν ή να διαφωνήσουν έντονα με δηλώσεις όπως «με την ηλικία έρχεται και η σωματική παρακμή». Στη συνέχεια, ο Skoblow θα έδινε τον μέσο όρο των απαντήσεων ενός συμμετέχοντος σε μια ενιαία κλίμακα, που σημαίνει ότι όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία, τόσο πιο θετικά ένιωθε ο συμμετέχων για τη γήρανση και σε σύγκριση με τις απαντήσεις του ατόμου σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική συχνότητα και την ικανοποίηση.

Ο Skoblow είπε ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η αντίληψη της γήρανσης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου. «Είναι πιθανό ότι αν οι άνθρωποι αναμένουν μια απότομη σωματική πτώση ως αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, θα μπορούσαν να έχουν προκαταρκτικές αναστολές. Σταματούν να διασκεδάζουν αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν να έχουν λιγότερο ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές», είπε ο Skoblow.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι δυτικοί πολιτισμοί έχουν συχνά πολλά νεανικά ιδανικά ομορφιάς, οπότε ίσως οι άνθρωποι με πιο θετικές αντιλήψεις για τη γήρανση να μην τα αγοράζουν τόσο πολύ, οδηγώντας σε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή καθώς το σώμα τους αρχίζει να αλλάζει». Ο Skoblow είπε ότι αυτή η έρευνα είναι μόνο η αρχή. Θα ήθελε επίσης να μελετήσει πώς διαμορφώνονται οι αρνητικές αντιλήψεις για τη γήρανση και πώς αυτές οι απόψεις επηρεάζουν την ευημερία ενός ατόμου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ