Καλάθι του νοικοκυριού: Μπαίνουν προϊόντα ολικής και κατεψυγμένα


Νέες λίστες και νέα καλάθια θα προωθήσει το προσεχές διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης – Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο Νίκος Τσεμπερλίδης μίλησαν στο Newsbomb.gr για τα «καλάθια του νοικοκυριού» 

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει στο «καλάθι του νοικοκυριού» να κάνει κάποιες αναπροσαρμογές με προϊόντα τα οποία θα απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι για λόγους υγείας έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα ετοιμάζει και νέο καλάθι για το εορταστικό τραπέζι ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, μίλησε στο Newsbomb.gr για τα νέα καλάθια και επεσήμανε ότι «όσο περισσότερες διευρύνεις έχουμε στο «καλάθι του νοικοκυριού» τόσο πιο αναποτελεσματικό θα γίνει. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να συγκρατεί 300 προϊόντα μαζί γιατί θα κλείσει. Το καλάθι του νοικοκυριού δεν είναι μαξιμαλισμός».

Νέα προϊόντα στη λίστα – «Καλάθι» και για τους διαβητικούς

Ο κος Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα «θα προστεθούν κάποιες κατηγορίες και ίσως συγχωνευθούν κάποιες άλλες», ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί και όχι μόνο, οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν συγκεκριμένα είδη διατροφής.

Μάλιστα, μερικά από τα προϊόντα αυτά είναι «η βρώμη (κουάκερ) και τα κατεψυγμένα λαχανικά, όπως οι μπάμιες και τα φασολάκια που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Γίνεται μια συζήτηση και για την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, κατάλληλες για διαβητικούς. Ίσως μπούνε και προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά επειδή δεν είναι όλα κατάλληλα για διαβητικούς εξετάζεται προσεκτικά πιο θα πρέπει να προστεθεί».

Έως τώρα υπάρχουν ήδη «γάλα χαμηλών λιπαρών, τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αλλά και κοτόπουλο και όσπρια, τα οποία είναι προϊόντα που αγοράζουν διαβητικοί», πρόσθεσε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

«Χριστουγεννιάτικο καλάθι»

Με εορταστικές προφορές θα γεμίσει το νέο καλάθι που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Εξετάζεται και σχεδιάζεται το χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού. Θα ανακοινωθεί στα μέσα του Δεκέμβρη. Σίγουρα μέσα στα προϊόντα με τη χαμηλότερη τιμή θα είναι η γαλοπούλα, ίσως και το αρνί ή το κατσίκι», σχολίασε ο κος Αναγνωστόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως προς συζήτηση είναι να «προστεθούν και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια».

Ευνοούμενα δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, καθώς οποιοσδήποτε κλάδος θέλει να συμμετέχει το υπουργείο δέχεται να συζητήσει ώστε να διαμορφωθεί κάποια αντίστοιχη προωθητική ενέργεια. Αυτό διαβεβαιώνει με δήλωση του ο κος Αναγνωστόπουλος, λέγοντας πως «είμαστε ανοιχτοί στο να μπούνε στο χριστουγεννιάτικο καλάθι φούρνοι και ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο, δεν έχουμε δει μέχρι τώρα την πρόθεσή τους να συμμετέχουν».

«Κάθε μείωση στα προϊόντα είναι αποδεκτή από όλους μας»

Ο Νίκος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σχολίασε στο Newsbomb.gr την προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης με το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Κάθε μείωση στα προϊόντα είναι αποδεκτή από όλους μας. Ωστόσο, έχουμε ένα κύμα αισχροκέρδειας που δεν βασίζεται σε πραγματικά κοστολογικά στοιχεία. Δεν βλέπω να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών και έλεγχος», είπε αρχικά ο κος Τσεμπερλίδης και συμπλήρωσε πως «αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να είχε επιτυχία αν βάζανε 200 προϊόντα με χαμηλές τιμές και τις κρατούσαν σταθερές για ένα τρίμηνο».

Για τον Πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ, το καλάθι του νοικοκυριού δεν είναι τίποτα άλλο από αναπροσαρμογή των φυλλαδίων προσφορών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. «Δεν έπρεπε να μπούνε μέσα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και προώθηση μόνο ορισμένων αλυσίδων».

Ο κος Τσεμπερλίδης επισημαίνει πως «οποιοδήποτε καλάθι δημιουργηθεί από εδώ και πέρα, αν οι τιμές που δίνουν στα προϊόντα δεν χαμηλώσουν και δεν διατεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μειωμένη τιμή, τότε μιλάμε για κοροϊδία».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Καλάθι νοικοκυριού: Έρχεται καλάθι για ανθρώπους με προβλήματα υγείας

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ετοιμάζεται το «χριστουγεννιάτικο καλάθι»

Xαμός σε σούπερ μάρκετ με προϊόν από το «καλάθι του νοικοκυριού»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ