ΠΑΣΟΚ: Ο γρίφος των συνεργασιών και το «τέρας» του διπολισμού


Η σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανακατεύει ακόμα περισσότερο την πολιτική τράπουλα των συνεργασιών ενόψει των επικείμενων εκλογών

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή των ζήτημα των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παίρνει αποστάσεις από την σκληρή καταγγελτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται μεν επικριτικός, αλλά θεσμικός και προσεκτικός σε ότι αφορά τα όσα δημοσιεύονται και τα όσα υιοθετούνται στο βωμό της πόλωσης. Προφανώς στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει μια ενιαία στάση στο ζήτημα των ενδεχόμενων συνεργασιών, αλλά το βέβαιο είναι τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την ατζέντα της σκανδαλολογίας, αφού στο εσωτερικό υπάρχει κριτική ότι το κόμμα παραλίγο να εμφανιστεί ως… ουρά της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει κατηγορηθεί από τη ΝΔ, αλλά και από μια μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι «χρησιμοποιήθηκε» πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας δημοσκοπικούς πόντους στην υπόθεση των υποκλοπών. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία του συνέντευξη στο Mega έδειξε να μην υιοθετεί τις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν στον Τύπο, ενώ άφησε να διαφανεί ότι βλέπει με θετικό μάτι την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Η φράση του: «Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές με φως και όχι με σκοτάδι, για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι από το περιβάλλον του έπαιξαν και ποια παιχνίδια, ποιοι οι παρακολουθούμενοι και για ποιους λόγους. Καθαρό τοπίο», ερμηνεύτηκε ως αλλαγή στάσης επί των συνεργασιών…

Το «τέρας» του διπολισμού

Πρακτικά στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον φόβο συρρίκνωσης του κόμματος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης, λόγω του έντονου διπολισμού που αναμένεται να αναπτυχθεί. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αρκετοί μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη θα πιέσουν τον πρόεδρο του κόμματος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο από τις πρώτες εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, για να συμμετάσχει στον σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι να μη χρειαστεί να στηθούν επαναληπτικές κάλπες. «Το τέρας του διπολισμού μπορεί να μας καταπιεί την δεύτερη Κυριακή», είναι ένας προβληματισμός που ακούγεται από αρκετά πράσινα στελέχη.

Ένα από τα σενάρια που ακούγονται εντόνως είναι ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, αρκετοί εκτιμούν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα θέσει προ των ευθυνών τους και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους να συμβάλουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν. Αν ο Κ. Μητσοτάκης εκφράσει εκ νέου τη θέση για επαναληπτικές εκλογές και ο Αλ. Τσίπρας αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η σκυτάλη θα πέσει στον Ν. Ανδρουλάκη. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης «ηττημένων» και συνεπώς πρέπει να δούμε αν ο κ. Ανδρουλάκης θα λάβει την τρίτη διερευνητική και πώς θα την αξιοποιήσει για να φέρει προ των ευθυνών τους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να προβάλλει επιθετικά το αφήγημα ότι ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας δεν επιθυμούν πολιτική συνεννόηση και θα ισχυριστεί ότι και οι δύο ενδιαφέρονται μόνο για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ αντίθετα ο ίδιος ενδιαφέρεται να σωθεί η χώρα. Βεβαίως όλη αυτή η στρατηγική έχει κι ένα ισχυρό ρίσκο αφού μπορεί να μην έχει feedback στο εκλογικό ακροατήριο που έχει… πικρή πείρα από οικουμενικές κυβερνήσεις, με συνέπεια ο διπολισμός να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες κάλπες. «Κρίσιμη μάζα» για τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη θα είναι βεβαίως το ποσοστό το οποίο αν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό δεν αποκλείεται – την επομένη των εκλογών – να προκαλέσει τριγμούς και φυγόκεντρες τάσεις είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις

Αινιγματικός ο Οικονόμου για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη»

ΠΑΣΟΚ για Μάρθα Καραγιάννη: Άφησε το αποτύπωμα της στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

Δημήτρης Μάντζος: Όταν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ