Γ.Κρομμύδας στο healthweb : Δεν υπάρχει έξαρση της γρίπης τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα


Στην διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthwebl.gr ,σήμερα φιλοξενούμε τον κύριο Γεώργιο Κρομμύδα, ο οποίος είναι Πνευμονολόγος Φυματιολόγος για να μιλήσουμε για την εποχική γρίπη αλλά και για το αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, καθώς και για την πορεία του  κορωνοϊού.

Κύριε Κρομμύδα, η δραστηριότητα της γρίπης φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές, καθώς με βάση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ξεκινούσε να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο με κορύφωση τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Τώρα έχουμε φτάσει στο Νοέμβριο, τι πιστεύετε; Μήπως χρειαζόταν να γίνει εμβολιασμός νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο ώστε μέχρι το Νοέμβριο να ήταν καλυμμένος ο πληθυσμός και να προστατευτεί από την γρίπη και τον κορωνοϊό και όλους του ιούς που κυκλοφορούν;

Η αλήθεια είναι πως ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει αυξημένα περιστατικά γρίπης, παρ’ όλα αυτά δεν μιλάμε για επιδημία γρίπης. Έχουμε περιστατικά γιατί είχαμε μετακίνηση λόγω τουρισμού, πληθυσμών από χώρες που ενδημούσε η γρίπη στην παρούσα φάση, εν τούτοις τα επίπεδα είναι ακόμα ελεγχόμενα και αναμενόμενα λίγο παραπάνω ίσως από ότι έπρεπε για την εποχή. Ο εμβολιασμός όχι δεν θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, γιατί το κύμα το περιμένουμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο γιατί θα χειμωνιάσει και θα κλειστούμε σε χώρους πολύ απλά μέσα, οπότε θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, οπότε καλώς εμβολιαζόμαστε τώρα το Νοέμβριο ώστε να έχουμε καλό επίπεδο αντισωμάτων, η πανδημία που θα έρθει αρχές Ιανουαρίου.

 Για έξαρση γρίπης μπορούμε να μιλάμε; .Υπάρχει αυτή τη στιγμή έξαρση της γρίπης;

Δεν υπάρχει  καμία έξαρση της γρίπης τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα ο αριθμός είναι ελεγχόμενος, απλά περιστατικά, λίγα έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο, είμαστε σε ασφαλή ακόμα επίπεδο.

Γίνεται λόγος για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Τι είναι αυτός ο ιός;

 Ο γνωστός ιός RSV είναι ένας ιός ο οποίος προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλα τα παιδάκια, σχεδόν μέχρι τα 3 έτη της ζωής τους έχουν προσβληθεί. Είναι  ένας ιός ο οποίος κατά κανόνα θα κάνει μία εκδήλωση συμβατή με κοινό κρυολόγημα, λίγη καταρροή, λίγο βήχα, λίγο πονόλαιμο και σε ορισμένες περιπτώσεις παιδάκια που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, θα προκαλέσει βρογχιολίτιδες, είναι ο γνωστός ιός που κάνει βρογχιολίτιδα στα παιδάκια.

Είναι επικίνδυνος αυτός ο ιός και αν ναι για ποιους ανθρώπους;

Κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνος, ευτυχώς, παρ’ όλα αυτά, στα παιδάκια και βρέφη κάτω των 6 μηνών, καθώς και σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδες όπως είναι τα ανοσοκατεσταλμένα παιδάκια, όπως είναι παιδάκια με καρδιοπάθειες ή διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει εκτός από βρογχιολίτιδα πνευμονίες οι οποίες μπορεί να χρειαστούν ακόμα και νοσηλεία. Εκεί μπορεί να αποβεί επικίνδυνος, παρ’ όλα αυτά σε αυτές τις κατηγορίες πληθυσμών οι γονείς είναι αρκετά ενημερωμένοι, οπότε γνωρίζουν την κατάσταση και πως πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

 Είναι υπερμεταδοτικός ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός;

 Θα έλεγα πως είναι υπερμεταδοτικός, καταφέρνει και επιβιώνει και σε επιφάνειες για ώρες, μεταδίδεται πολύ εύκολα με τις εκκρίσεις του σώματος, με το άγγιγμα των χεριών, οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο σε παιδικούς σταθμούς εξ’ ου και ο πολλαπλασιασμός αυτή την περίοδο που έχουμε, κυρίως δηλαδή φθινόπωρο και χειμώνα.

Ο συνδυασμός της γρίπης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, σας ανησυχεί για την κοινότητα;

Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε επιδημίες από περισσότερους από έναν ιό πάντα ανησυχεί η ιατρική κοινότητα γιατί θα υπάρξουν συνλοιμώξεις και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε σε ποιους από αυτούς θα δράσουν συνεργικά και θα έχουν πολύ χειρότερο αποτέλεσμα από ότι θα είχε η κάθε λοίμωξη από μόνη της.

Για τα παιδιά πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο συνδυασμός του  αναπνευστικού συγκυτιακού  ιού με την γρίπης;

Ο συνδυασμός δεν θα είναι περισσότερο επικίνδυνος από ότι περιμένουμε, θα αφορά μόνο η επικινδυνότητα κυρίως στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, τα υπόλοιπα θα είναι ναι μεν με δυσκολία στο σπίτι, θα κουραστεί το ανοσοποιητικό τους αλλά θα τα καταφέρουν.

Ο συνδυασμός της γρίπης, του συγκυτιακού ιού και του κορωνοϊού, δηλαδή αυτοί οι 3 ιοί μαζί, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό; Πως μπορούν  να τον επηρεάσουν.

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μία τριδημία φέτος ενδεχομένως και αν όχι τριδημία, κάτι και πολύ περισσότερο, γιατί να μην ξεχνάμε ότι έχουμε και όλους τους άλλους ιούς, ρινοϊούς, εντεροϊούς, αδενοϊούς που θα κυκλοφορούν στην κοινότητα φέτος ελεύθερα. Πραγματικά ένας συνδυασμός θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι είναι ιώσεις που προσβάλλουν και οι 3 το αναπνευστικό με αποτέλεσμα για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα να κουράσουν πάρα πολύ το αναπνευστικό σύστημα ταυτόχρονα με το ανοσοποιητικό. Η αλήθεια είναι ότι ενέχεται μεγάλος κίνδυνος σε μία λοίμωξη με τους 3 ιούς ταυτοχρόνως, αισιοδοξούμε ότι δεν θα είναι τόσο κοινό στην κοινότητα αυτό φέτος, γιατί αν προσβληθεί κάποιος από έναν ιό θα παραμείνει στο σπίτι, οπότε λογικά δεν θα συνεχίσει να μεταδίδει και κάποιους άλλους ιούς στον εαυτό του.

Άρα κύριε Κρομμύδα τώρα θα πρέπει όλοι μας να πάμε να εμβολιαστούμε για τη γρίπη;

Όχι. Η σύσταση και φέτος της Εθνικής Ομάδας Εμβολιασμών και του ΕΟΔΥ είναι ότι θα εμβολιάσουμε για τη γρίπη άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που είναι πλέον πολύ γνωστές αυτές οι ομάδες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 ετών και τα παιδάκια 6 μηνών μέχρι 6 χρονών.

 Τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη;

Όχι όλα. Δεν χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός, 6 μηνών έως 6 ετών κρίνεται σκόπιμο να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα μεμονωμένων περιπτώσεων και εφόσον ο παιδίατρος κρίνει σκόπιμο γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποιες άλλες συνθήκες στη ζωή του παιδιού και στην υγεία του βέβαια.

Οι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν όπως είπατε πριν, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου της γρίπης ή δύο;

Αυτό έχει ξεκαθαριστεί εδώ και χρόνια, δεν προσφέρει τίποτα ο δεύτερος εμβολιασμός που γινόταν παλιότερα το Φεβρουάριο, μία δόση για την γρίπη μέσα στο Νοέμβριο κατά κανόνα είναι ικανή για να μας παρέχει αντισώματα σε υψηλό ποσοστό ακόμα και τους μήνες που θα έχουμε την έξαρση της γρίπης , τους χειμερινούς δηλαδή μήνες.

Και σε τι διάστημα είναι ασφαλές να έχουν απόσταση το εμβόλιο της γρίπης με το εμβόλιο του κορωνοϊού;

Πλέον από τα δεδομένα που έχουμε η αλήθεια είναι ότι μπορούμε ακόμα και την ίδια μέρα, δεν χρειάζεται να υπάρχει απόσταση ασφαλείας.

Πιστεύετε ότι γενικά τα εμβόλια κύριε Κρομμύδα έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας;

Η αλήθεια είναι ότι με μελέτες που έχουν γίνει, τα εμβόλια είναι από τις ανακαλύψεις της ιατρικής και της επιστήμης που έχουν αυξήσει το μέσο όρο ζωής του ανθρώπου.

Άρα επετεύχθη ο στόχος της επιστημονικής κοινότητας στο κομμάτι αυτό. Το ίδιο συνέβη και με το εμβόλιο του κορωνοϊού πιστεύετε;

Η αλήθεια είναι πως από τα δεδομένα μέχρι τώρα και από τα εκατομμύρια δόσεων που έχουν γίνει, έχουν αποφευχθεί πάρα πολλοί θάνατοι και πάρα πολλές νοσηλείες και μόνιμες αναπηρίες, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να μην καταλήξει κάποιος, το θέμα είναι να υποστεί κάποιος κάποια βλάβη που θα του αφήσει κάποια μόνιμη αναπηρία.

Την επαναφορά της μάσκας συστήνει στους Γάλλους η Εθνική Ακαδημία της Ιατρικής, πιστεύετε ότι και στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμο να ξαναγίνει υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους;

Η αλήθεια είναι πως η ιατρική κοινότητα δεν έπαψε να πιστεύει στη χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, οπότε νομίζω ότι θα δεχθούμε με χαρά ένα τέτοιο μήνυμα αν προκύψει γιατί τώρα που θα έρθει ο χειμώνας και θα κλειστούμε μέσα σε χώρους θα έχουμε υπερμετάδοση των ιών, οπότε καλό θα ήταν, ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, να την χρησιμοποιήσουν τη μάσκα, ναι.

Πάντως την περίοδο του κορωνοϊού που ήταν σε έξαρση είδαμε ότι οι μάσκες μας προστατεύσανε  από τη γρίπη και από άλλους ιούς, άρα έχουν μία μεγάλη χρησιμότητα όπως αποδείχθηκε.

Η αλήθεια είναι ότι σε εμάς ήταν γνωστό γιατί τις χρησιμοποιούσαμε μία ζωή λόγω επαγγέλματος και όντως αποδείχθηκε ότι και σε ευρεία χρήση, ναι δύο χρόνια τώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που δεν είδαμε περιστατικά γρίπης έως ελάχιστα, δεν είδαμε λοιπές ιώσεις, τα παιδάκια δε νοσήσανε δύο χρόνια τώρα, οπότε βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα της χρήσης της μάσκας.

Ακριβώς. Κύριε Κρομμύδα πως μπορούμε να αποφύγουμε τη γρίπη; Ποιες συμβουλές θα δίνατε στο κοινό μας;

Γενική η αποφυγή των λοιμώξεων από ιούς βασίζεται σε τρόπους που είναι κοινοί, όπως και με τον κορωνοϊό, ο κόσμος έμαθε ότι πλένοντας τα χέρια του, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό, χρησιμοποιώντας μία μάσκα σε κλειστούς χώρους, καθαρίζοντας καλά τις επιφάνειες θα μπορέσει να προστατευτεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τη μετάδοση των ιώσεων.

Ποια συμπτώματα είναι εκείνα τα οποία θα οδηγήσουν έναν άνθρωπο  που νοσεί από τη γρίπη να πάει στον γιατρό;

Η γρίπη εισβάλλει απότομα και πολύ έντονα, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συμπτώματα τα οποία πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμα και σε νοσοκομείο αν χρειαστεί. Εάν εμμένει ο πυρετός άνω των 40 βαθμών και πάνω από 3 ημέρες, εάν ο ασθενής έχει αδυναμία λήψης τροφής, έχει αδυναμία λήψης υγρών ή δεν έχει πολύ καλή επαφή με το περιβάλλον σημαίνει ότι η γρίπη τον έχει καταστείλει πάρα πολύ έντονα και τότε πρέπει να προβεί σε κάποια αναζήτηση βοήθειας ιατρικής.

Κύριε Κρομμύδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας από τα 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας, έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια εμβόλια, τη στιγμή που ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι. Γιατί πιστεύετε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων να εμβολιαστούν για τη γρίπη, έχει κουραστεί ο κόσμος πιστεύετε με τα εμβόλια;

Η αλήθεια είναι ότι βιώνουμε μία πραγματικότητα που είναι λίγο πρωτόγνωρη και αυτή έχει κουράσει γενικώς. Παρ’ όλα αυτά αισιοδοξούμε ότι στο επόμενο διάστημα, που είναι και η βασική περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, θα κινητοποιηθούν και οι υπόλοιποι που είναι σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν κατά το δοκούν.

Τελικά υπάρχει ένα  εμβόλιο για τον κορωνοϊό και τη γρίπη μαζί,  όπως λέγεται και γράφεται ή όχι, όπως λένε κάποιοι συνάδελφοί σας τις τελευταίες ημέρες;

Όχι, τα εμβόλια είναι ξεχωριστά και μεμονωμένα. Έχουμε το εμβόλιο της γρίπης που κάθε χρόνο δημιουργείται βάσει των περσινών στελεχών και έχουμε και το επικαιροποιημένο πλέον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αφορά στο ΒΑ45 που αφορά στις μεταλλάξεις της όμικρον και κάποιες επόμενες που περιμένουμε να έρθουν.

Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα σε περίπτωση που υπάρχει μία έξαρση της γρίπης ή του κορωνοϊού ή θεωρούν πλέον έχουν την εμπειρία από την πανδημία του Covid  ;

Η αλήθεια είναι πως τα νοσοκομεία, κάθε χρόνο, τους χειμερινούς μήνες γεμίζανε από ασθενείς που ανήκαν σε ευπαθή ομάδα και είχαν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του κατώτερου αναπνευστικού. Παρ’ όλα αυτά, αν και η ερώτηση δεν είναι ιατρική, με φίλους συναδέλφους που συζητάω στα νοσοκομεία που βρίσκονται, τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και το προσωπικό είναι πολύ κουρασμένο μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας με συνεχείς νοσηλείες ασθενών σε πολύ βαριά κατάσταση. Δυστυχώς, θα πιεστεί το σύστημα γιατί θα υπάρξουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που θα αναγκάσουν να αυξηθούν οι νοσηλείες των ασθενών αυτών και θα δούμε εικόνες που είδαμε στο παρελθόν με τη νοσηλεία πολλών περιστατικών από κορωνοϊό. Οι γιατροί όμως είναι έμπειροι όπως ήταν και πριν.

Αυτή τη στιγμή έχετε εικόνα αν οι ΜΕΘ έχουν πολύ κόσμο για γρίπη ή  για Covid;

Είναι σε πολύ κατάσταση στην παρούσα φάση, με βάση τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις μονάδες της χώρας εντατικής θεραπείες νοσηλεύουμε 89 διασωληνωμένους ασθενείς από κορωνοϊό. Ακόμα γρίπη δεν έχουμε δει στις μονάδες ούτε κάποια άλλη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Όλα τα υπόλοιπα τα ευκαιριακά όπως πνευμονίες που θα ωθήσουν έτσι κι αλλιώς κάποιους ασθενείς σε βαριά κατάσταση στα νοσοκομεία ή ακόμα και στις ΜΕΘ είναι στα αναμενόμενα όπως για κάθε εποχή επίπεδα.

Άρα κύριε Κρομμύδα αυτή τη στιγμή βάσει αυτών που μας είπατε δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους 3 αυτούς ιούς, γρίπη, Covid και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός;

Η αλήθεια είναι αυτή, ότι στην παρούσα φάση είμαστε σε καλή κατάσταση. Θα δούμε τις εξάρσεις και των τριών ιών με το που θα αλλάξει ο καιρός και θα κλειστούμε σε χώρους και θα δούμε τότε όλοι μαζί τι θα προκύψει και πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Μάλιστα, οπότε πήραμε ένα θετικό μήνυμα από εσάς, γιατί διαβάζουμε διάφορα και η αλήθεια είναι ότι είχαμε ανησυχήσει κύριε Κρομμύδα. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μας βοηθήσατε να κατανοήσουμε σε ποια φάση βρισκόμαστε.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν κοντά μας.

Κι εγώ, να είστε καλά. Καλή συνέχεια!

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Φίλες και φίλοι σας ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για ένα επόμενο Opinion Health.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ