Ντζούρας: Καμία παρέμβαση από Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη για Novartis


Ο μάρτυρας διατέλεσε επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς την περίοδο που επικεφαλής ήταν η Ελενη Τουλουπάκη και είχε χειριστεί μεταξύ άλλων και τη δικογραφία της Novartis

Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελενη Τουλουπάκη πήρε σήμερα ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας. Ο μάρτυρας διατέλεσε επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς την περίοδο που επικεφαλής ήταν η Ελενη Τουλουπάκη και είχε χειριστεί μεταξύ άλλων και τη δικογραφία της Novartis.

Πρόεδρος: Από το υλικό που πήρατε υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων;
Μάρτυρας: Υπήρχαν.
Πρόεδρος: Και γιατί δε στείλατε αμελλητί;
Μάρτυρας: Εξαρτάται τι εννοούμε στοιχεία. Υπήρχαν δυο έγγραφα αμερικανικών αρχών τα οποία έφεραν ρήτρα απαγόρευσης περεταίρω κυκλοφορίας και άρα δε μπορούσαν να πάνε έτσι στη Βουλή.
Πρόεδρος: Είχατε ακούσει κάποιο παράπονο από την κα. Ράικου για τον Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας: Όχι, εγώ δεν είχα έρθει και ποτέ σε επαφή μαζί της.

«Στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα προέκυψαν μόλις ξεκίνησαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, το Νοέμβριο του 2017, μετά από 6 μήνες περίπου. Αυτή δεν ήταν δικογραφία άμεσου χειρισμού» ανέφερε ο κ. Ντζουρας. Μάλιστα, επέμεινε ότι ποτέ δεν τον ενόχλησε κανείς από τους δυο κατηγορουμένους. «Κανείς δε με ενόχλησε ποτέ. Ούτε έπεσε στην αντίληψη μου να υπάρχει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην Τουλουπάκη. Θα το καταλάβαινα αν υπήρχαν ίσως διαφωνίες… δεν ξέρω υποθέσεις κάνω τώρα» σημείωσε.

Σχετικά με τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ο μάρτυρας εξήγησε πως τις είδε όταν πήγε στην εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή τον Μάιο του 2017. «Τις φυλλομέτρησα αλλά δεν εντόπισα το φερόμενο ως καταγγελτικό σε βάρος πολιτικού προσώπου περιεχόμενο. Τις θεώρησα ως αμυντικά κείμενα αυτές τις αναφορές. Υπογράφονταν από ένα πρόσωπο που είχε διατελέσει υπουργός υγείας την περίοδο που οι προστατευόμενοι μάρτυρες έκαναν τις καταγγελίες» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι δεν μίλησε για τις αναφορές αυτές στην προϊσταμένη του Ελενη Τουλουπάκη.

«Δεν τις θεώρησα σημαντικές τις αναφορές αυτές. Δεν κατήγγειλαν συγκεκριμένο πρόσωπο ούτε συγκεκριμένη πράξη. Λόγω της διατύπωσης του εγγράφου εκτός από αμυντικό κείμενο, έμοιαζε με κείμενο παρότρυνσης προς διερεύνηση κάποιων πραγμάτων» επανέλαβε.

Πρόεδρος: Πότε έλαβε γνώση η κυρία Τουλουπάκη αυτών των αναφορών;
Μάρτυρας: Από εμένα έλαβε γνώση. Μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, πριν πάει η δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή όταν της είπα ότι πρέπει να πάει δικογραφία και για αυτό το πολιτικό πρόσωπο. Στη δική μου κρίση προέκυπτε κάτι οργανωμένο υπέρ αυτής της εταιρίας. Ότι υπήρχε μία μεθόδευση διαχρονικά από πρόσωπα που κινούνταν στο χώρο του φαρμάκου. Η άποψη μου για διαβίβαση δικογραφίας για συγκεκριμένο πρόσωπο στη Βουλή προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων, συναξιολογούνενο των αναφορών και των καταθέσεων προέκυπταν ελάχιστες ενδείξεις για τη διαβίβαση στη Βουλή για το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

«Ο Αθανασίου με ρώτησε για Παπαχρήστο»

Σχετικά με τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψη του παράπονο του κ. Αθανασίου οτι δέχεται παρεμβάσεις ή πιέσεις από κάποιον.

«Ο κ. Αθανασίου με είχε ρωτήσει αν υπήρχε το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στις λίστες που έχουμε και ελέγχουμε για φοροδιαφυγή. Του ειχα πει ότι δε βλέπω κάτι αυτή τη στιγμή. Ήταν προϊστάμενος μου. Δεν ήταν περίεργο, δε θα μπορούσα να το αξιολογήσω αρνητικά ή θετικά» συμπλήρωσε ο κ. Ντζούρας.

Ο μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση θα καταθέσει ο εισαγγελέας Στέλιος Μανώλης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ