Σεξουαλική επαφή: Πόσο καλό κάνει το σεξ στην υγεία μας;


Το σεξ, όχι μόνο είναι διασκεδαστικό και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα, αλλά αποδεικνύεται ότι το σεξ μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας.

Με πολλούς από εμάς να κάνουμε ταραχώδεις ζωές, ο οικείος χρόνος με τον σύντροφό μας μπορεί να είναι ελάχιστος. Το καθημερινό άγχος που επικεντρώνεται στην εργασία, την οικογένεια και τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σημαίνει ότι συχνά βάζουμε το σεξ στο πίσω μέρος.

Αλλά ίσως εάν περισσότεροι από εμάς γνωρίζαμε τα φανταστικά οφέλη για την υγεία από το σεξ, θα το βάζαμε σε προτεραιότητα. Όπως το τρέξιμο ή το γυμναστήριο, το σεξ είναι μια αερόβια μορφή άσκησης που απελευθερώνει μια δόση της ορμόνης σεροτονίνης του σώματος – εκτός από αυτή την προπόνηση είναι πολύ πιο ευχάριστη από 30 λεπτά σε διάδρομο.

Το σεξ όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεών μας, αλλά η επιστήμη μας δείχνει ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε υγιείς τόσο από συναισθηματική όσο και από σωματική άποψη. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τη σεξουαλική επαφή.

10 λόγοι για να κάνετε πιο συχνά σεξ

  • Το σεξ κάνει καλό στην καρδιά. Περίπου 30 λεπτά στην κρεβατοκάμαρα αυξάνουν τους παλμούς σας και σας βοηθούν να διατηρήσετε την αγωνιστική σας φόρμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σεξ είναι μια καλή μορφή άσκησης: κατά μέσο όρο, οι άνδρες καίνε 4,2 θερμίδες ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του σεξ και οι γυναίκες καίνε 3,1 θερμίδες ανά λεπτό.
  • Το σεξ μειώνει το στρες. Το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απομακρύνετε το μυαλό σας από τις καθημερινές ανησυχίες και τα άγχη. Κατά τη διάρκεια του σεξ, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες και ωκυτοκίνη, και αυτές οι ορμόνες που προκαλούν καλή αίσθηση δημιουργούν αισθήματα χαλάρωσης και οικειότητας, καθώς και βοηθούν στην αποτροπή του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Το σεξ θα μπορούσε να μας εμποδίσει να αρρωστήσουμε. Μια μελέτη στην Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι η εβδομαδιαία αγάπη βοηθά στην παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Α από το σώμα. Αυτό είναι ένα αντίσωμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επομένως μας βοηθά να αποκρούσουμε τις ασθένειες. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το σεξ θα μπορούσε πραγματικά να μας εμποδίσει να αρρωστήσουμε.
  • Το σεξ μας εμποδίζει να έχουμε πονοκεφάλους. Αν και οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες χρησιμοποιούνται συχνά ως δικαιολογία για να μην κατευθύνεστε κάτω από τα σκεπάσματα, οι οργασμοί στην πραγματικότητα παρέχουν μια γρήγορη ροή αίματος στο κεφάλι που κρατά μακριά αυτούς τους εγκεφαλικούς πόνους. Σε μελέτη ατόμων που παραπονιούνταν για ημικρανίες ή αθροιστικούς πονοκεφάλους, το 60% ανέφερε ανακούφιση μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Το σεξ σε βοηθά να κοιμηθείς. Οι γυναίκες συχνά παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους γνέφουν μετά τη σεξουαλική επαφή, αλλά η επιστήμη είναι στην πραγματικότητα με το μέρος των ανδρών. Η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προάγει τη χαλάρωση, απελευθερώνεται και από τα δύο φύλα όταν παθιάζονται, σύμφωνα με έρευνα.
  • Το σεξ βελτιώνει τη γονιμότητα. Οι ειδικοί έχουν δείξει ότι η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τη βλάβη στο σπέρμα. Πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερο μένει το σπέρμα στους όρχεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να καταστραφεί το DNA του.
  • Το σεξ κάνει τον εγκέφαλό μας πιο αιχμηρό. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία διαπίστωσε ότι το τακτικό σεξ ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων νεύρων, κάτι που με τη σειρά του μας κάνει πιο προσεκτικούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια μιας σχέσης.

  • Το σεξ προλαμβάνει την ακράτεια. Το σεξ είναι εξαιρετική άσκηση για τους μύες του πυελικού εδάφους των γυναικών. Είναι αυτά που, μεταξύ άλλων, βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων, επομένως όσο πιο δυνατά είναι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να γίνετε ακράτεια στη μετέπειτα ζωή σας.
  • Το σεξ βελτιώνει την ευημερία. Όπως ο διαλογισμός, το σεξ μας δίνει μια καλή, ολόπλευρη αίσθηση ότι είμαστε υγιείς και χαρούμενοι.
  • Το σεξ σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που απελευθερώνονται φυσικά κατά τη διάρκεια του σεξ. Είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη διάθεσή σας, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ευτυχίας σας και σας βοηθούν να παραμείνετε συναισθηματικά υγιείς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ