Καρδιά: Το αίσθημα της συνείδησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής


Η συνείδηση ​​έχει συλληφθεί κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association Resuscitation Science Symposium 2022, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 6 Νοεμβρίου ως μέρος της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη έγινε δεκτή για δημοσίευση σε μελλοντικό τεύχος του Circulation.

Καρδιακή ανακοπή

Ο Sam Parnia, M.D., Ph.D., από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συνείδηση ​​και τους υποκείμενους ηλεκτροφλοιώδεις βιοδείκτες της κατά τη διάρκεια της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (CPR). Η ανεξάρτητη οπτικοακουστική δοκιμή επίγνωσης, συμπεριλαμβανομένης της ρητής και της άρρητης μάθησης με χρήση υπολογιστή και ακουστικών, ενσωματώθηκε με συνεχή παρακολούθηση ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) και εγκεφαλικής οξυγόνωσης (rSO2) σε πραγματικό χρόνο στην ΚΑΡΠΑ κατά τη διάρκεια ενδονοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής (IHCA). Χορηγήθηκαν συνεντεύξεις σε επιζώντες για να εξεταστεί η ανάκληση της επίγνωσης και οι γνωστικές εμπειρίες.

Συνολικά, 53 από τα 567 IHCA επέζησαν (9,3 τοις εκατό). 28 (52,8 τοις εκατό) ολοκλήρωσαν συνεντεύξεις και 11 (39,3 τοις εκατό) ανέφεραν αναμνήσεις/αντιλήψεις που έδειχναν συνείδηση. Οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις κατηγορίες εμπειριών: εμφάνιση από κώμα κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ (δύο από 28, 7,1 τοις εκατό) ή κατά την περίοδο μετά την ανάνηψη (δύο από 28, 7,1 τοις εκατό). εμπειρίες που μοιάζουν με όνειρο (τρεις από 28, 10,7 τοις εκατό). και υπερβατική ανακαλούμενη εμπειρία θανάτου (έξι από 28, 21,4 τοις εκατό). Αυτές οι κατηγορίες ενισχύθηκαν από 126 κοινοτικούς επιζήσαντες καρδιακής ανακοπής σε μια συγχρονική μελέτη. Οι επιζώντες εντόπισαν επίσης μια άλλη εμπειρία: αυταπάτες (λανθασμένη απόδοση ιατρικών συμβάντων). Η ικανότητα εξέτασης της άρρητης μάθησης περιοριζόταν από τη χαμηλή επιβίωση. Η φυσιολογική δραστηριότητα EEG συμβατή με τη συνείδηση ​​εμφανίστηκε για 35 έως 60 λεπτά μετά την ΚΑΡΠΑ παρά την έντονη εγκεφαλική ισχαιμία (μέση τιμή rSO2 = 43 τοις εκατό).

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν στοιχεία ότι ενώ βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου και βρίσκονται σε κώμα, οι άνθρωποι υφίστανται μια μοναδική εσωτερική συνειδητή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης χωρίς αγωνία», ανέφερε η Πάρνια σε δήλωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ