ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλάνο η επιστροφή «Πάτσηδων» -Προτάσεις για ιδιωτικό χρέος


Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι σκηνές στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση του ήρε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

Τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, προσέφεραν οι εικόνες με τους αστυνομικούς και τον δικαστικό επιμελητή που έσπασαν με βαριοπούλα την πόρτα του σπιτιού της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, για οφειλές μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες.

Η Κουμουνδούρου μιλά για τους «κάθε λογής Πάτσηδες» που αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι και θησαυρίζουν αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κόκκινα δάνεια πολιτών και επαγγελματιών, που καλούνται εν συνεχεία να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους.

Για την Κουμουνδούρου, οι σκηνές που παρακολούθησε χθες όλη η Ελλάδα, φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση του ήρε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένη περίπτωση, αφού για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας), ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι.

«Τα δωράκια με τις απευθείας αναθέσεις, τις επιδοτήσεις σε ανθρώπους του ευρύτερου κομματικού κράτους της Δεξιάς, τα γαλάζια κοράκια που αγόραζαν δάνεια κοψοχρονιά -όπως ο κ. Πάτσης- και κυνηγούν τον κόσμο να του πάρουν τα σπίτια και τα μαγαζιά του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθερία», της Λάρισας.

Υπήρχε προστασία επί ΣΥΡΙΖΑ

Στην επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια επιθετική πολιτική στο ζήτημα των πλειστηριασμών, την εποχή που βρίσκονταν στην εξουσία, οι συνεργάτες του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκε πλήρως με τον πτωχευτικό νόμο.

Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τότε και πρόταση δυσπιστίας στον υπουργών Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνοντας ότι σήμερα βλέπουμε κάποια πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματά του.

Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «τραγική ειρωνεία» το γεγονός ότι την ημέρα που συνέβησαν αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου, δεν είπε κουβέντα για την έξωση της Ιωάννας Κολοβού και δήλωσε «ικανοποιημένος» από το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «επαρκές».

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα για ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στους παρακάτω άξονες:

  1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.
  2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.
  3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
  4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ