Εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί να απαλυνθεί ο πόνος της εγκυμοσύνης;


Ο βελονισμός βελτιώνει σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με οσφυαλγία ή/και πυελικό πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 21 Νοεμβρίου στο BMJ Open.

Βελονισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο Jiaman Yang, από το Πέμπτο Κλινικό Κολλέγιο του Guangzhou University of Chinese Medicine στην Κίνα, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση για τον εντοπισμό μελετών που διερευνούν τις επιπτώσεις του βελονισμού στον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής για γυναίκες με χαμηλή πλάτη και/ή πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με βάση 10 συμπεριλαμβανόμενες μελέτες (1.040 γυναίκες), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά, ο βελονισμός ανακούφισε σημαντικά τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βελτίωσε τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής. Ο βελονισμός δεν συσχετίστηκε με σημαντική διαφορά για την κατανάλωση αναλγητικών κατά την περίοδο της μελέτης (αναλογία πιθανοτήτων, 2,49, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 0,08 έως 80,25, P = 0,61) ή βαθμολογίες Apgar των νεογνών (αναλογία πιθανοτήτων, 1,02, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης 0,37 έως 2,83, Ρ = 0,97). Δύο από τις 10 μελέτες ανέφεραν πρόωρο τοκετό από βελονισμό και δύο μελέτες ανέφεραν πρόωρες συσπάσεις, αλλά όλα τα βρέφη ήταν σε καλή υγεία κατά τη γέννηση.

“Ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με πόνο στη μέση ή/και στην πυέλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο βελονισμός δεν είχε εμφανείς σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στα νεογνά”, γράφουν οι συγγραφείς. «Απαιτούνται ακόμη περισσότερες μεγάλης κλίμακας και καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ