«Catch-22» του Τζορτζ Κλούνεϊ: Γι’ αυτή τη σειρά θα μιλάμε όλοι του χρόνου


Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ, δημιουργικός όχι μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα (έστω κι αν όχι πάντα επιτυχημένα) και, επίσης, άνδρας με ηχηρό πολιτικό λόγο. Αυτά τα χαρακτηριστικά του, λοιπόν, αποφάσισε να συνδυάσει για την επιστροφή του στη μικρή οθόνη (μην κάνετε ότι ξεχνάτε το «ER»), διασκευάζοντας το «Catch-22» σε μια μίνι-σειρά 6 επεισοδίων για το Hulu.

Το «Catch-22» (και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Εκάτη), είναι ένα από τα σπουδαιότερα πολιτικά μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, που ο Τζόζεφ Χέλερ ξεκίνησε να γράφει το 1953, για να εκδοθεί το 1961. Παρότι αναφέρεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει ένα επίκαιρο σχόλιο για κάθε ζοφερή πολιτική περίοδο και για το διαχρονικό παιχνίδι εξουσίας και τα θύματά του. Κεντρικός ήρωας είναι ο Γιοσάριαν, φαντάρος στο πυροβολικό του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο (κι εμπνευσμένος από τις προσωπικές εμπειρίες του Χέλερ). Ο Γιοσάριαν είναι οργισμένος που χιλιάδες άνδρες που δεν έχει γνωρίσει ποτέ θέλουν να τον σκοτώσουν. Η οργή του στρέφεται όχι μόνο εναντίον του εχθρού, αλλά και της υπηρεσίας του, που απαιτεί ολοένα και περισσότερες αποστολές από τον κάθε στρατιώτη, πριν εκείνος μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα. Ωστόσο, εάν ο Γιοσάριαν αποπειραθεί να γλιτώσει από μερικές αποστολές, κινδυνεύει να παραβιάσει το Catch-22, έναν (σαρδόνια αυτοαναιρούμενο) γραφειοκρατικό κανονισμό – παγίδα: σύμφωνα μ’ αυτόν, ένας άνδρας λογίζεται σώφρων, εάν προσπαθεί ν’ αποφεύγει πραγματικούς και άμεσους κινδύνους. Εάν επιμένει να πηγαίνει σε επικίνδυνες αποστολές, θεωρείται παράφρων. Αλλά εάν ζητήσει ν’ απαλλαγεί από το καθήκον, εφόσον αυτό είναι επικίνδυνο, θεωρείται σώφρων κι έτσι δεν μπορεί να απαλλαγεί, ως παράφρων!

Το 1970 το «Catch-22» έγινε ταινία από τον Μάικ Νίκολς με τους Αλαν Αρκιν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Αρτ Γκαρφάνκελ (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), Αντονι Πέρκινς, Μάρτιν Σιν, Ορσον Γουέλς, προσπάθεια που δεν στέφθηκε με επιτυχία, κυρίως γιατί το δυστοπικό σύμπαν της ταινίας έμοιαζε να περιγράφει την αίσθηση που είχαν τότε οι Αμερικάνοι για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Βιετνάμ, αλλά και γιατί την ίδια χρονιά το «MAS*H» του Ρόμπερτ Αλτμαν επισκίαζε οποιαδήποτε άλλη αντιπολεμική σάτιρα.

Το σενάριο της μίνι-σειράς που έρχεται να εικονογραφήσει ξανά το σύμπαν του «Catch-22» γράφουν οι Λουκ Ντέιβις (του «Lion») και Ντέιβιντ Μισόντ (τελευταία του «War Machine»), έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν τις πολλές αφηγήσεις του βιβλίου, όπου τα ίδια συμβάντα αποτυπώνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με τρόπο που προοδευτικά διαφωτίζει τον αναγνώστη και αλλάζει τη δική του θεώρηση των πραγμάτων. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Γκραντ Χέσλοβ είναι οι παραγωγή της σειράς 6 επεισοδίων που θα προβληθεί στο Hulu την άνοιξη του 2019. Ο Κλούνεϊ επιπλέον σκηνοθετεί δύο από τα επεισόδια και κρατά για τον εαυτό του έναν κομβικό δεύτερο ρόλο, του εκπαιδευτή Σάισκοπφ.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γιοσάριαν έχει αναλάβει ο (απόφοιτος του «Girls») Κρίστοφερ Αμποτ, ενώ το καστ συμπληρώνουν (μεγάλες χαρές) ο Κάιλ Τσάντλερ και ο Χιου Λόρι και μια επιπλέον ορδή νεαρών ανδρών ηθοποιών, για την ακρίβεια η μάλλον μοναδική γυναίκα του καστ είναι η Τζούλι Αν Εμερι των τηλεοπτικών «Fargo» και «Better Call Saul». Περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ