Mαθηματικό Mοντέλο: Σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα και της σωρευτικής επίπτωσης κατά τη διάρκεια των κυμάτων πανδημίας


Mαθηματικό Mοντέλο: Η επιδημιολογία με βάση τα υγρά απόβλητα αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί λίγα ποσοτικά μοντέλα που να συγκρίνουν τις συγκεντρώσεις του ιού σε δείγματα λυμάτων και τη σωρευτική επίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Cetaqua και της ερευνητικής ομάδας BIOCOM-UPC, δημοσίευσαν μια εργασία στην οποία χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης SARS-CoV-2 στα λύματα και της σωρευτικής επίπτωσης για πλήρη κύματα μόλυνσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπό τον τίτλο “Αξιολόγηση της επιδημιολογίας με βάση τα υγρά απόβλητα για την πρόβλεψη της επίπτωσης του SARS-CoV-2 στην Καταλονία”, η εργασία παρουσιάστηκε στη συλλογή COVID-19 των Επιστημονικών Εκθέσεων (Scientific Reports).

Η καθιέρωση μιας αριθμητικής σχέσης καθιστά δυνατή τη γνώση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων σε μια καθορισμένη περιοχή με την ανάλυση ενός δείγματος νερού αποχέτευσης. Έτσι, το μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε επιτρέπει τη συσχέτιση της συγκέντρωσης του ιού στην εισροή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με τη σωρευτική επίπτωση που αναφέρθηκε στα νοσοκομεία της αντίστοιχης περιοχής κατά τη διάρκεια ενός κύματος μόλυνσης. Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη κατά τη διάρκεια των κυμάτων μόλυνσης και συγκρίθηκε με ένα τοπικό γραμμικό μοντέλο. Και τα δύο σενάρια δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων που αποτελείται από δείγματα από 32 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δεδομένα επίπτωσης του κορωνοϊού του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου 2 (SARS-CoV-2) που καλύπτουν τις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επτά μηνών, συμπεριλαμβανομένων δύο κυμάτων μόλυνσης.

Ο υπεύθυνος του έργου Digital Area, Bernat Joseph Duran, αναφέρει: “Το μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται σε δεδομένα υγρών αποβλήτων έδειξε καλή συσχέτιση με τα σωρευτικά κρούσματα και μας επέτρεψε να προβλέψουμε την επίπτωση του SARS-CoV-2 σε μία εβδομάδα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία σε καταστάσεις στις οποίες το σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως”. Η ερευνήτρια του BIOCOM-UPC Clara Prats αναφέρει: “Αποδείξαμε ότι είναι δυνατή η διεξαγωγή ποσοτικής επιδημιολογικής παρακολούθησης με βάση την ανάλυση λυμάτων, η οποία αποτελεί μια βιώσιμη και ενδιαφέρουσα πρόταση. Η συνεργασία με την Cetaqua ήταν προνόμιο: η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην έρευνα είναι απαραίτητη”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ