ΠΟΥ: Μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων σε mpox, επικαλούμενος ρατσιστικές ανησυχίες


ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετονόμασε την ευλογιά των πιθήκων σε mpox, επικαλούμενος ανησυχίες ότι η αρχική ονομασία της νόσου των ζώων που υπάρχει εδώ και δεκαετίες θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως διακριτική και ρατσιστική. Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι το mpox είναι η νέα προτιμώμενη ονομασία του για την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας ότι τόσο το monkeypox όσο και το mpox θα χρησιμοποιούνται για τον επόμενο χρόνο, ενώ η παλιά ονομασία θα καταργηθεί σταδιακά.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ανησυχεί για τη “ρατσιστική και στιγματιστική γλώσσα” που προέκυψε μετά την εξάπλωση της νόσου σε περισσότερες από 100 χώρες. Είπε ότι πολυάριθμα άτομα και χώρες ζήτησαν από τον Οργανισμό “να προτείνει έναν τρόπο να αλλάξει η ονομασία”. Τον Αύγουστο, ο ΠΟΥ άρχισε να διαβουλεύεται με εμπειρογνώμονες για τη μετονομασία της νόσου, λίγο αφότου ο οργανισμός του ΟΗΕ κήρυξε την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 80.000 κρούσματα σε δεκάδες χώρες που δεν είχαν προηγουμένως αναφέρει την ασθένεια η οποία σχετίζεται με την ευλογιά. Μέχρι τον Μάιο, η ευλογιά των πιθήκων, μια ασθένεια που θεωρείται ότι προέρχεται από τα ζώα, δεν ήταν γνωστό ότι προκαλούσε μεγάλες επιδημίες πέραν της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Εκτός της Αφρικής, σχεδόν όλα τα κρούσματα αφορούσαν ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ευλογιά των πιθήκων προκάλεσε επιδημίες στις δυτικές χώρες αφού εξαπλώθηκε μέσω του σεξ σε δύο ρέιβ πάρτι στο Βέλγιο και την Ισπανία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού στις πλούσιες χώρες, μαζί με στοχευμένες παρεμβάσεις ελέγχου, έχουν ως επί το πλείστον θέσει υπό έλεγχο τη νόσο μετά την κορύφωσή της το καλοκαίρι. Στην Αφρική, η νόσος προσβάλλει κυρίως ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα, όπως τρωκτικά και σκίουρους. Η πλειονότητα των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων έχει σημειωθεί στην Αφρική, όπου δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου διαθέσιμα εμβόλια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι αδύνατο να εξαλειφθεί η ασθένεια εκεί, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια συνεχή απειλή κυρίως για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες για τα επόμενα χρόνια. Η ευλογιά ονομάστηκε για πρώτη φορά monkeypox το 1958, όταν παρατηρήθηκε ότι ερευνητικοί πίθηκοι στη Δανία έπασχαν από μια ασθένεια που έμοιαζε με “ευλογιά”, αν και δεν πιστεύεται ότι αποτελούν τη δεξαμενή ζώων της νόσου. Αν και ο ΠΟΥ έχει ονομάσει πολλές νέες ασθένειες λίγο μετά την εμφάνισή τους, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή SARS και την COVID-19, αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός επιχειρεί να μετονομάσει μια ασθένεια δεκαετίες μετά την πρώτη της ονομασία. Πολλές άλλες ασθένειες, όπως η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η γερμανική ιλαρά, ο ιός Marburg και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής έχουν ονομαστεί από γεωγραφικές περιοχές, κάτι που θα μπορούσε τώρα να θεωρηθεί επιζήμιο. Ο ΠΟΥ δεν έχει προτείνει την αλλαγή κανενός από αυτά τα ονόματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ