10 λόγοι που αγαπάμε την Αθήνα τα Χριστούγεννα


1. Μουσικές, μουσικές παντού. Από τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, τις δωρεάν υπαίθριες συναυλίες, τους μουσικούς του δρόμου που δεν πτοούνται από το κρύο, όπου και αν περπατάς αυτές τις μέρες από κάπου ακούγεται μουσική.

2. Τα αστεράκια της Βασιλίσσης Σοφίας. Ο μόνος χριστουγεννιάτικος στολισμός που δεν φαίνεται κιτς και άσχημος ούτε στους ανθρώπους που μισούν τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς των δήμων (θα ‘χουν τους λόγους τους, δε λέμε) τα μονόχρωμα, χρυσαφένια αστεράκια στο κομμάτι της Βασιλίσσης Σοφίας που ενώνει τη Βουλή με το Χίλτον έχουν κάτι από μαγεία.

3. Το παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ. Και το ΚΠΙΣΝ γενικότερα. Δικαίως πρωταγωνιστεί στις μισές φωτογραφίες που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο Instagram, γιατί είναι φαντασμαγορικά στολισμένο. Και επίσης, το κανάλι που παγώνει και μετατρέπεται σε γιγάντια δωρεάν παγοπίστα για πατινάζ μας κάνει και νιώθουμε Ευρωπαίοι, δεν θα το κρύψουμε.

4. Τα μπαράκια. Είναι ακόμα πιο γεμάτα, ακόμα πιο κεφάτα, ακόμα πιο ξενύχτικα απ’ ό,τι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Φαντάζεσαι να κάνεις Χριστούγεννα σε μια πόλη χωρίς μπαράκια;

5. Η αέναη κίνηση παντού, που ναι, μπορεί να μας εκνευρίζει όταν δεν φτάνουμε πουθενά στην ώρα μας, αλλά ταυτόχρονα όσοι καταφέρνουμε να ξεκολλήσουμε από το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με τα πόδια ή με το μετρό, απολαμβάνουμε την αίσθηση μιας πόλης της οποίας όλοι οι κάτοικοι είναι έξω στους δρόμους και όχι κλεισμένοι σπίτι τους.

6. Ο καλός μας ο καιρός. Όσο και αν γκρινιάζουμε για τις μονοψήφιες θερμοκρασίες των ημερών, είναι πραγματικά ελάχιστες οι φορές που οι καιρικές συνθήκες δεν σου επιτρέπουν να ξεμυτίσεις από το σπίτι τα Χριστούγεννα. Πόσες άλλες πόλεις νομίζεις απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο;

7. Τα φιλανθρωπικά/ φιλοζωικά bazaar που στήνονται σε κάθε γειτονιά, και η κάθε μικρή, ελάχιστη χειρονομία αλληλεγγύης, που μας θυμίζει ότι σε πείσμα των καιρών πάντα υπάρχει ελπίδα.

8. Οι τουρίστες που τριγυρνούν με τα κοντομάνικα στους 12 βαθμούς Κελσίου, γιατί καλοκαίρι είναι, αν έτσι αισθάνεσαι −και επίσης, αν έχεις μάθει να αναφέρεσαι στην θερμοκρασία με «συν» και «πλην» μπροστά από τους αριθμούς της.

9. Έχεις περπατήσει ποτέ ευρωπαϊκή πόλη Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 9 το βράδυ; Τότε ξέρεις τι έχεις να εκτιμάς στην Αθήνα: ότι οι άνθρωποί της δεν την αφήνουν ποτέ να ερημώσει –εντάξει, ναι, το κάνουν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά αυτό είναι άλλο.

10. Τα πυροτεχνήματα πάνω από την Ακρόπολη, τη στιγμή που αλλάζει ο χρόνος. Είναι η καλύτερη, η πιο αισιόδοξη διαβεβαίωση ότι, κάθε φορά που τα πράγματα πάνε στραβά, αρκεί να θυμάσαι πως αυτό εκεί το αριστούργημα έχει δει συνολικά 2.456 Πρωτοχρονιές. Και εξακολουθεί να αντέχει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ