Μειώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων


Οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Ευρώπης ετοιμάζονται να πουλήσουν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, Vonovia SE, Land Securities Group και UnibailRodamco-Westfield, που έχουν δημοσιοποιήσει τα σχέδιά τους να ελαφρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους. Προκύπτει, όμως, πως έχουν διαλέξει ίσως τη χειρότερη συγκυρία αφού ο ανησυχητικά υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων αποθαρρύνουν τους πιθανούς αγοραστές και αποτρέπουν τις συμφωνίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, έχουν τεθεί προς πώληση ακίνητα αξίας τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ. Πιθανώς το πραγματικό ποσό να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει εταιρείες που δεν έχουν αναφερθεί σε συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία υπό πώληση. Καθώς τα χρόνια της εκρηκτικής ανόδου της αγοράς ακινήτων φαίνεται να δίνουν τη θέση τους σε μια περίοδο πτώσης των τιμών, οι επίδοξοι αγοραστές αποφεύγουν να δεσμευτούν σε μια περίοδο που οι τιμές ενδέχεται να σημειώσουν έως και διψήφια πτώση, ενώ παράλληλα να αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος ακινησίας στην αγορά.

Οι μεγάλες εταιρείες ακινήτων αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους του δανεισμού, που αρχίζει να επηρεάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν, άλλωστε, επηρεάσει τις τιμές των μετοχών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα επίπεδα του χρέους τους που αυξάνεται όσο υποχωρούν οι αξίες των ακινήτων.

Ο όμιλος Adler έχει καταφέρει να πουλήσει δύο μεγάλες επενδύσεις του εντός του έτους προτού αρχίσει να γίνεται αισθητή η αύξηση των επιτοκίων. Εκτοτε έχει θέσει προς πώληση άλλες δύο μεγάλες τοποθετήσεις του όπως και τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά του σχέδια και ένα μερίδιό του στην Brack Capital Properties NV, αλλά δεν έχει βρει έως τώρα αγοραστές.

Ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η Vonovia έχει από τον Αύγουστο ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα επίπεδα του χρέους της που προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές. Η Vonovia και όσες αντίστοιχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αγοραπωλησιών ακινήτων στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα όλες τους θέλουν μόνο να πουλήσουν. Ορισμένες εταιρείες ακινήτων, μεταξύ των οποίων οι Land Securities και Unibail-Rodamco Westfield (URW), έχουν δρομολογήσει προγράμματα εκτεταμένων πωλήσεων για πολλά χρόνια και έχουν καταφέρει να τα προωθήσουν. Η LandSec, όπως έχει μετονομαστεί η Land Securities, έχει επιτύχει να ολοκληρώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ ένα σχέδιο πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων αξίας 4,63 δισ. ευρώ, το οποίο δημοσιοποίησε το 2020.

Εξάλλου, η URW έχει από πέρυσι ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πουλήσει ακίνητα αξίας 4 δισ. ευρώ και έχει διασφαλίσει συμφωνίες αξίας περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο η LandSec πούλησε το κτίριο με τα γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο ύστερα από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε μείωση της αρχικής τιμής. Μιλώντας προ ημερών στους Times, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Αλαν, εξέφρασε την εκτίμηση πως ακόμη και αυτή η συμφωνία θα είχε ενδεχομένως ναυαγήσει αν δεν είχε κλείσει λίγες ημέρες προτού ανακοινώσει η τέως πρωθυπουργός, Λις Τρας, τα σχέδιά της για σειρά φοροαπαλλαγών που προκάλεσαν τη γνωστή πλέον τεράστια αστάθεια στην αγορά.

Και η εταιρεία ακινήτων SBB ανακοίνωσε χθες πως θα πουλήσει στην εταιρεία Brookfield τμήμα των εκπαιδευτικών κτιρίων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της έναντι 983 εκατ. δολ. Θα μειώσει έτσι το χρέος της από το 46,8% των κεφαλαίων της σε 42,4% ενώ με τη σχετική συμφωνία οι αποεπενδύσεις της SBB υπερβαίνουν πλέον σε αξία τα 2 δισ. δολ. Η Aroundtown SA επίσης δρομολογεί τη μείωση του χρέους της, που ανέρχεται περίπου στο 40% της αξίας της. Εχει ήδη πουλήσει ακίνητα αξίας 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, ενώ το περασμένο έτος υπέγραψε συμφωνίες για πωλήσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ