Long Covid: Είναι η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία με αντίκτυπο 3,7 τρισ. δολαρίων


Η μακρά Covid είναι μια χρόνια ασθένεια με συμπτώματα που επιμένουν για μήνες ή χρόνια μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Έως και το 30% των Αμερικανών που νοσούν από Covid-19 έχουν αναπτύξει συμπτώματα μακράς διάρκειας, επηρεάζοντας έως και 23 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η Long Covid θα μπορούσε να είναι «η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία». Η χώρα πρόκειται να εισέλθει στο τέταρτο ημερολογιακό έτος της επιδημίας του κορωνοϊού και οι νέες παραλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν δύσκολο χειμώνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είχαν Covid-19 σε αυτό το σημείο. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι επακόλουθες λοιμώξεις αυξάνουν τις πιθανότητες για μια «δυσμενή» έκβαση, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου. Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς μέχρι σήμερα και περίπου 2.000 περισσότεροι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Long Covid αποδεικνύει ότι ο ιός παίρνει ένα παρατεταμένο, διάχυτο και ίσως ακόμη πιο ύπουλο τίμημα. Οι ειδικοί της ιατρικής το έχουν χαρακτηρίσει «η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία εν όψει»«Υπάρχουν απλώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτό», είπε ο Δρ Peter Hotez, συνδιευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας και κοσμήτορας στο Baylor College of Medicine. Αυτός ο αριθμός «θα συνεχίσει να αυξάνεται» καθώς η Covid-19 συνεχίζει να κυκλοφορεί, ανέφερε το HHS σε πρόσφατη έκθεση.

«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε ιατρική πρακτική, με τον ίδιο τρόπο που το HIV/AIDS άλλαξε το παιχνίδι», είπε ο Hotez. Αλλά τα πλοκάμια τοης μακράς Covid φτάνουν πολύ πέρα ​​από τον ιατρικό του αντίκτυπο:

  • το εργασιακό χάσμα
  • τα επιδόματα αναπηρίας,
  • την ασφάλιση ζωής,
  • το χρέος των νοικοκυριών,
  • τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις,
  • και την οικονομική καταστροφή

 

Συνολικά, η μακρά Covid αποτελεί επιβάρυνση 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία των ΗΠΑ – περίπου το 17% της οικονομικής παραγωγής του έθνους μας πριν από την πανδημία, δήλωσε ο David Cutler, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το συνολικό κόστος ανταγωνίζεται αυτό της Μεγάλης Ύφεσης, έγραψε ο Cutler σε μια έκθεση του Ιουλίου. Ο Cutler αναθεώρησε το σύνολο των 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς τα πάνω κατά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από μια αρχική έκθεση τον Οκτώβριο του 2020.  Ακόμη και η αναθεωρημένη εκτίμηση είναι συντηρητική: Βασίζεται στα 80,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid στις ΗΠΑ τη στιγμή της ανάλυσης και δεν λαμβάνει υπόψη μελλοντικούς όγκους υποθέσεων.

Οι υψηλότερες ιατρικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν 528 δισεκατομμύρια δολάρια του συνόλου. Όμως, τα χαμένα κέρδη και η μειωμένη ποιότητα ζωής είναι άλλα απαίσια αποτελέσματα, που κόστισαν στους Αμερικανούς 997 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι για μερικούς, τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια. Περίπου το 15% των ανθρώπων των οποίων οι παθήσεις επιμένουν τρεις μήνες μετά τη μόλυνση συνέχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ