ΝΔ: Ο πήχης της αυτοδυναμίας και το «ελατήριο» της πρώτης Κυριακής


Γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στην προσέλευση της πρώτης κάλπης; Τι σημαίνει αυτοδυναμία με ποσοστό 37% και πώς μπορεί να προκύψει;

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συζήτηση που είχε στο LSE πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες δεν ήταν τυχαία. Στο Μαξίμου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους βλέπουν πως το 37% ή το 38% είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου. Άλλωστε όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη με την προκήρυξη των εκλογών θα αυξηθεί περαιτέρω η συσπείρωση της ΝΔ που ήδη κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά.

Το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο αυτοδυναμίας για τον πρώτο γύρο των εκλογών και οδηγεί κατά πάσα πιθανότατα την χώρα σε ακυβερνησία. Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία τονίζει πόσο σημαντική είναι η προσέλευση των πολιτών στην πρώτη κάλπη, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μεγάλης αποχής. Η χαλαρή ψήφος θα είναι καταστροφική για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές.

Αντίθετα όπως εκτιμούν οι επιτελείς του πρωθυπουργού η μεγάλη συμμετοχή θα δομήσει ένα «ποσοστό ελατήριο» το οποίο θα οδηγήσει στο πολυπόθητο 37,5% ή και 38% που απαιτείται για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ επιχειρήθηκε η κατανομή των αναποφάσιστων στα κόμματα, με την ΝΔ να συγκεντρώνει 36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% , η βουλή θα ήταν εξακομματική και οι πολιτικοί συνδυασμοί που θα έμεναν εκτός θα συγκέντρωναν συνολικά 8,6%.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου σεναρίου η ΝΔ θα είχε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 93, το ΠΑΣΟΚ 44, ΚΚΕ 20 και η Ελληνική Λύση 15. Όσο αυξάνεται το ποσοστό και ο αριθμός των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο θα μειώνεται ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

Πρακτικά για να κερδίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 37% με πεντακομματική βουλή. Σύμφωνα με το σενάριο της Pulse η ΝΔ με 37,5% θα έχει 153 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5% και 84 έδρες. Αυτό σημαίνει πως με εξακομματική βουλή και λιγότερα κόμματα εκτός, ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι σχετικά μικρότερος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ