Ποιοι δανειολήπτες θα στηριχθούν από Κυβέρνηση – τράπεζες


Χαμηλά μπαίνει ο πήχης για τη στήριξη των δανειοληπτών μετά τη χθεσινή συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την κατάθεση πρότασης εκ μέρους των τραπεζών για ένα πρόγραμμα στήριξης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, την κατάθεση προτάσεων με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και την επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Από ότι διαφάνηκε οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προωθήσουν μέτρα που δεν θα μειώνουν την καθαρή παρούσα αξία των οφειλών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναταξινόμηση των ενήμερων στεγαστικών δανείων και να πάρουν αυξημένες προβλέψεις, προκειμένου να καλύψουν τη ζημία που θα προκύψει.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα μέτρα που θα συναποφασιστούν θα πρέπει να αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, όχι κατ’ ανάγκη με τα αυστηρά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, αλλά όσα νοικοκυριά είναι «ευαίσθητα» στην άνοδο των επιτοκίων. Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσον όρο τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά περίπου 20%, αλλά η αύξηση αυτή δεν πλήττει οριζόντια όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών.

Μια κατηγορία όπου σύμφωνα με τις τράπεζες θα μπορούσε να εντοπιστεί το πρόβλημα είναι, π.χ., στα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τα οποία έχει λήξει ή λήγει έως τα τέλη του χρόνου η περίοδος της επιδότησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν πλέον το κανονικό ύψος της δόσης των στεγαστικών τους δανείων, χωρίς δηλαδή την επιδότηση, αλλά η δόση αυτή θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που πλήρωναν κατά την έναρξη της πανδημίας λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι η πρόταση των τραπεζών αφορά σε πολύ μικρότερη περίμετρο, της τάξης των 20.000 – 30.000 στεγαστικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ