Κίνα: Θιβετιανοί στην Ινδία υποστηρίζουν τους διαδηλωτές της «μηδενικής COVID»


Περίπου 150 Θιβετιανοί εξόριστοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού καθώς συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ινδίας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους ανθρώπους στην Κίνα που διαμαρτύρονταν για την πολιτική της «μηδενικής COVID». Το λευκό χαρτί είναι ένα σύμβολο περιφρόνησης που χρησιμοποιείται από ορισμένους διαδηλωτές στην Κίνα ενάντια στην εκτεταμένη λογοκρισία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Διαδηλώσεις στους δρόμους ξέσπασαν σε πολλές κινεζικές πόλεις το Σαββατοκύριακο λόγω της οργής για τους άκαμπτους περιορισμούς για την καταπολέμηση της COVID-19. Η πολιτική «μηδενικής COVID» επιδιώκει να εξαλείψει τον ιό μέσω σαρωτικών lockdowns, ταξιδιωτικών περιορισμών και ανελέητων δοκιμών. Μετά τις διαδηλώσεις, ορισμένες κινεζικές πόλεις έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά των ιών καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την οργή του κοινού.

Η διαδήλωση στο Νέο Δελχί οργανώθηκε από το Κογκρέσο Νεολαίας του Θιβέτ, το οποίο υποστηρίζει τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ. Διεξήχθη στο Jantar Mantar, μια περιοχή που ορίστηκε από τις αρχές για διαδηλώσεις κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου της Ινδίας. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να παραιτηθεί και φώναξαν «Σταματήστε τη γενοκτονία στην Κίνα» και «Ελεύθερο Θιβέτ, Ελεύθερη Κίνα».

Ο Τενζίν Τσουντούε, συγγραφέας και μέλος του Κογκρέσου Νεολαίας του Θιβέτ, δήλωσε ενθουσιασμένος που οι Κινέζοι μιλούν ενάντια στους περιορισμούς και απαιτούν ελευθερία και δημοκρατία. «Όταν γίνονται διαδηλώσεις στην Κίνα, είναι σημαντικό για εμάς να στείλουμε αυτό το μήνυμα στους ανθρώπους στην Κίνα ότι είμαστε δίπλα σας», είπε ο Τενζίν.

Ένας μεγάλος αριθμός Θιβετιανών ζει εξόριστοι στην Ινδία από τότε που ο Δαλάι Λάμα εγκατέλειψε το Θιβέτ το 1959 μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά του κινεζικού ελέγχου. Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση στην Ινδία και απορρίπτει την αναζήτηση του Δαλάι Λάμα για μεγαλύτερη αυτονομία του Θιβέτ από το Πεκίνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ