Ιράν: Γκρέμισαν το σπίτι αθλήτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ


Iράν: Οι αρχές φέρεται να κατεδάφισαν το οικογενειακό σπίτι της Ελνάζ Ρεκαμπί -μιας Ιρανής αθλήτριας που αγωνίστηκε στο εξωτερικό με ακάλυπτα τα μαλλιά της

Η 33χρονη Ελνάζ Ρεκάμπι εκπροσώπησε το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ και σε μία ιστορική κίνηση, αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, παραβιάζοντας τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα της πατρίδας της.

Αργότερα είπε ότι η μαντίλα της έπεσε «κατά λάθος»με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η συγγνώμη της ήταν αναγκαστική. Η αθλήτρια χαιρετίστηκε ως ηρωίδα, την ώρα που οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σάρωναν το το Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ένα βίντεο που δείχνει τα ερείπια ενός σπιτιού με αθλητικά μετάλλια στο έδαφος άρχισε να κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα. Ο Νταβούντ, ο αδερφός της Eλνάζ Ρεκαμπί και επίσης κορυφαίος αθλητής φαίνεται να κλαίει.

Οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές κατήγγειλαν μία πράξη εκδίκησης εναντίον της Ρεκαμπί, αν και δεν είναι σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επιβεβαίωσε ότι το σπίτι έχει κατεδαφιστεί, αλλά λέει ότι αυτό οφείλεται στο ότι η οικογένεια δεν είχε έγκυρη άδεια για την κατασκευή του.

Είπε ότι όλα αυτά έγιναν πριν η Ρεκάμπι διαγωνιστεί χωρίς μαντίλα τον Οκτώβριο. Οι γυναίκες στο Ιράν καλούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντίλα ή χιτζάμπ και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Οι αθλήτριες πρέπει επίσης να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα όταν εκπροσωπούν επίσημα το Ιράν σε αγώνες στο εξωτερικό.

Ένα μεγάλο πλήθος υποδέχτηκε την Ρεκαμπί στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης μετά τον διαγωνισμό στη Νότια Κορέα, αποκαλώντας την «ηρωίδα». Έφτασε στο αεροδρόμιο χωρίς μαντίλα, καλύπτοντας τα μαλλιά της με μαύρο σκουφάκι του μπέιζμπολ και κουκούλα. Την επόμενη μέρα συνάντησε τον Ιρανό υπουργό Αθλητισμού με τα ίδια ρούχα, γεγονός που δημιούργησε υποψίες ότι δεν είχε πάει σπίτι ,μετά το περιστατικό.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η αθλήτρια κρατήθηκε σε ένα δωμάτιο στο κτήριο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράν με πράκτορες με πολιτικά ρούχα παρόντες μέχρι να συναντήσει τον υπουργό. Την ημέρα πριν από την επιστροφή της στο Ιράν, μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram ζητούσε συγγνώμη γιατί «ανησύχησε τους πάντες».

«Λόγω κακής συγκυρίας και της απροσδόκητης κλήσης όταν σκαρφάλωνα στον τοίχο, το κάλυμμα του κεφαλιού μου έπεσε κατά λάθος», εξήγησε. Ωστόσο, πηγές είπαν ότι οι αρχές απείλησαν να κατασχέσουν την περιουσία της οικογένειάς της εάν δεν έκανε τη δήλωση.

Εν τω μεταξύ, μια εξέχουσα ηθοποιός του ιρανικού κινηματογράφου, η Μίτρα Χατζάρ, φέρεται να αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μετά τη σύλληψή της από τις ιρανικές αρχές που προσπαθούν να σταματήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Πολέμια της κυβέρνησης εδώ και χρόνια, η κα Χατζάρ είχε καταδικάσει στο παρελθόν την εκτέλεση του ακτιβιστή Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος κατέγραψε διαδικτυακά τις μαζικές διαδηλώσεις το 2019.

Πηγή: BBC

Σχετικές ειδήσεις:

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

Ιρανές ηθοποιοί χωρίς μαντίλα στηρίζουν τις διαδηλώσεις – Νέο βίντεο

Ιράν: «Βράζει» η οργή των καλλιτεχνών κατά του καθεστώτος



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ