Διατροφή: Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σακχάρων. Μερικοί είναι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μεμονωμένες μονάδες ζάχαρης και συχνά αναφέρονται ως «απλά» σάκχαρα. Άλλα σάκχαρα είναι οι δισακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από συνδεδεμένα ζεύγη μονοσακχαριτών. Οι τρεις κύριοι μονοσακχαρίτες που καταναλώνουμε είναι η φρουκτόζη , η γαλακτόζη και η γλυκόζη . Συνδυάζονται σε διάφορα ζεύγη για να σχηματίσουν τους τρεις δισακχαρίτες που είναι πιο σημαντικοί στην ανθρώπινη διατροφή: λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη.

Από πού προέρχεται η λακτόζη;

Η λακτόζη αναφέρεται μερικές φορές ως «ζάχαρη γάλακτος» επειδή βρίσκεται φυσικά μόνο στο γάλα των θηλαστικών – συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των κατσικιών και των ανθρώπων. Το γάλα από αγελάδες και κατσίκες χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού, αλλά δεν περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα την ίδια ποσότητα λακτόζης. Για παράδειγμα, τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ελβετικό περιέχουν πολύ λίγη ή καθόλου λακτόζη, ενώ το γάλα, το παγωτό και το γιαούρτι περιέχουν υψηλότερες ποσότητες λακτόζης.

Είναι η λακτόζη φυσικό ή προστιθέμενο σάκχαρο;

Η ζάχαρη που καταναλώνουμε συχνά περιγράφεται είτε ως φυσική ζάχαρη είτε ως προσθήκη ζάχαρης . Όπως πολλοί άλλοι τύποι σακχάρων, η λακτόζη μπορεί να θεωρηθεί τόσο φυσικό σάκχαρο όσο και πρόσθετο σάκχαρο, ανάλογα με την πηγή της. Η λακτόζη είναι εγγενής στο γάλα των θηλαστικών και μπορεί επίσης να απομονωθεί από αυτήν την αρχική πηγή και να κρυσταλλωθεί για χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, καραμέλες, κατεψυγμένα επιδόρπια, φοντάν, προϊόντα κρέατος, σάλτσες και σούπες. Η λακτόζη που βρίσκεται στο απλό γάλα και στα απλά γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται φυσικό σάκχαρο, ενώ η λακτόζη που προστίθεται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά ως συστατικό κατά την παρασκευή θεωρείται προστιθέμενη ζάχαρη.

Πώς πέπτεται η λακτόζη;

Η πέψη της λακτόζης συμβαίνει στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια του ενζύμου που είναι γνωστό ως λακτάση. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη, γεγονός που τους καθιστά διαθέσιμους για απορρόφηση. Η γλυκόζη τελικά προσλαμβάνεται από τα κύτταρά μας με τη βοήθεια της ινσουλίνης. Η γαλακτόζη μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε γλυκόζη για χρήση στην παραγωγή ενέργειας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ