Κοινό κρυολόγημα: Η ύπαρξη ενός ιού μπορεί να κρατήσει τους άλλους μακριά


Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες λένε ότι η ύπαρξη ενός ιού όπως το κοινό κρυολόγημα θα μπορούσε να κρατήσει τους άλλους μακριά, καθώς κάθε μικρόβιο ουσιαστικά εναλλάσσεται το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV σταθεροποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και η γρίπη αυξάνεται απότομα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά.

Οι Καναδοί ταξιδεύουν ξανά ελεύθερα. Η ανάμειξη των ανθρώπων δίνει στους επιστήμονες μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς αλληλεπιδρούν τα διαφορετικά παθογόνα του αναπνευστικού που μεταφέρουμε μετά από μια πανδημία. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες για τους ιούς επικεντρώνονταν σε ένα μόνο παθογόνο κάθε φορά, είτε σε μεμονωμένο ασθενή είτε σε ολόκληρο πληθυσμό. Ακολουθεί μια ματιά στην πρώιμη επιστήμη σχετικά με το γιατί πιθανότατα δεν θα δούμε πολλούς ιούς να χτυπούν ταυτόχρονα ενήλικες – και ποιοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε διπλό ή τριπλό χτύπημα.

Ο ιός ενεργοποιεί την άμυνα του ανοσοποιητικού

Αν και η ιδέα των ιών να παρεμβαίνουν μεταξύ τους έχει συζητηθεί από τη δεκαετία του 1960, η πανδημία γρίπης H1N1 του 2009 έδωσε στους επιστήμονες ορισμένες περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με αυτήν. Ο Δρ. Guy Boivin, ιολόγος και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Laval στην πόλη του Κεμπέκ, έγραψε ένα σχόλιο νωρίτερα αυτό το έτος εξετάζοντας τα στοιχεία σχετικά με την ιογενή παρεμβολή — τον ανταγωνισμό μεταξύ των αναπνευστικών ιών που παρεμβαίνουν ή εμποδίζουν ο ένας την εξάπλωση του άλλου. «Ήταν αξιοσημείωτο ότι ο πανδημικός ιός [H1N1] της γρίπης εμφανίστηκε στη Γαλλία δύο έως τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Boivin.

Ο ρινοϊός είναι ένας τύπος ιού του κοινού κρυολογήματος. Όσον αφορά τα κύματα διαφορετικών αναπνευστικών λοιμώξεων όπως ο COVID, ο RSV και η γρίπη που κυκλοφορούν στον Καναδά, ο Boivin είπε ότι αναμένει κάποια επικάλυψη. Αλλά πιστεύει επίσης ότι είναι απίθανο να κορυφωθούν όλα ταυτόχρονα, επειδή η σύλληψη ενός σφάλματος μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη προστασία έναντι άλλων ιών.

Προστασία βραχείας διάρκειας

Η επένδυση των αεραγωγών μας παίρνει μια αντιική αμυντική κατάσταση όταν αισθάνονται έναν εισβολέα. Η προστατευτική άμυνα είναι ένα από τα πολλά στρώματα προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μία ονομάζεται ιντερφερόνη: μια οικογένεια πρωτεϊνών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ως απόκριση σε μια εισβάλλουσα ιογενή λοίμωξη. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ιντερφερόνη παρεμβαίνει ή εμποδίζει την ικανότητα ενός ιού να επιτύχει τον λόγο ύπαρξής του να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του.

Αντίθετα, η ιντερφερόνη καλεί τα ανοσοκύτταρα στο σημείο της εισβολής, ώστε να μπορούν να πάρουν τα όπλα ενάντια στην απειλή. Αλλά η ιντερφερόνη δεν παραμένει ενεργοποιημένη για πολύ, προειδοποίησε η Δρ Άλισον ΜακΓκίερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Σύστημα Υγείας Sinai στο Τορόντο. «Δεν είναι αποτέλεσμα με τους περισσότερους ιούς και δεν είναι μεγάλο αποτέλεσμα», είπε η McGeer.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ