Αλτσχάιμερ: Βιοδείκτες ούρων μπορεί να παρέχουν έγκαιρη ανίχνευση


Η νόσος Alzheimer (AD) είναι ένας τύπος άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά οι επιστήμονες διερευνούν τακτικά τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της νόσου. Οι ερευνητές εργάζονται επίσης για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση θα βοηθούσε στη θεραπεία. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience δείχνει ότι το μυρμηκικό οξύ των ούρων μπορεί να είναι ένας πιθανός βιοδείκτης για την έγκαιρη διάγνωση της AD.

Κατανόηση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Τα Cents for Disease Control and Prevention περιγράφουν την άνοια ως «την εξασθενημένη ικανότητα να θυμόμαστε, να σκεφτόμαστε ή να λαμβάνουμε αποφάσεις που παρεμβαίνουν στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων». Εκτός από το Αλτσχάιμερ, υπάρχουν και άλλες μορφές άνοιας, όπως η άνοια με σωμάτια Lewy και η αγγειακή άνοια. Αλλά η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από την Ένωση Αλτσχάιμερ, υπολογίζεται ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τη νόσο. Επιπλέον, οι ερευνητές αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2050.

Μερικά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία να θυμηθούμε πράγματα
  • πρόβλημα με την επικοινωνία
  • αλλαγές στη διάθεση
  • αλλαγές συμπεριφοράς
  • Επίσης, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μεταγενέστερου σταδίου μπορεί να έχουν πρόβλημα στην κατάποση, την ομιλία και το περπάτημα.

Πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η αυτοψία ήταν η μόνη μέθοδος για να επιβεβαιωθεί εάν ένα άτομο είχε νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, οι γιατροί μπορούν τώρα να ελέγξουν για την παρουσία βιοδεικτών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ πραγματοποιώντας οσφυονωτιαία παρακέντηση. Οι γιατροί αναζητούν βιοδείκτες όπως το βήτα-αμυλοειδές 42 (το κύριο συστατικό των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο) και μπορούν επίσης να αναζητήσουν ανωμαλίες στις σαρώσεις PET.

«Νέες τεχνικές απεικόνισης, ειδικά η απεικόνιση αμυλοειδούς, η απεικόνιση αμυλοειδούς PET, [και] η απεικόνιση tau PET μας επέτρεψαν να δούμε τις ανωμαλίες στον εγκέφαλο όσο κάποιος είναι ζωντανός», δήλωσε ο Δρ. Kenneth M. Langa, καθηγήτρια και παθολόγος για το Πανεπιστήμιο του Michigan Health στο Ann Arbor. Ορισμένες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της AD και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αν και δεν θα τη θεραπεύσουν.

Μελέτη βιοδεικτών ούρων

Δεδομένου ότι η εξέταση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι δαπανηρή και μπορεί να μην είναι προσβάσιμη σε όλους, ορισμένοι ερευνητές δίνουν προτεραιότητα στον έγκαιρο έλεγχο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καινοτομίας WuXi Diagnostics στην Κίνα συνεργάστηκαν για να αναλύσουν το ρόλο του μυρμηκικού οξέος ως βιοδείκτη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες επέλεξαν τη συγκεκριμένη ένωση με βάση την προηγούμενη έρευνά τους για βιοδείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σημείωσαν ότι ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός της φορμαλδεΰδης είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία.

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς στρατολόγησαν 574 συμμετέχοντες από την Κλινική Μνήμης του Σανγκάη Sixth People’s Hospital, Κίνα. Ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση τον τρόπο με τον οποίο απέδωσαν σε τεστ γνωστικής λειτουργίας. Οι ομάδες κυμαίνονταν από την υγιή γνωστική λειτουργία έως τη νόσο του Αλτσχάιμερ:

  • υγιής γνωστική λειτουργία (71 συμμετέχοντες)
  • υποκειμενική γνωστική έκπτωση (101 συμμετέχοντες)
  • γνωστική εξασθένηση χωρίς ήπια γνωστική έκπτωση (131 συμμετέχοντες)
  • ήπια γνωστική εξασθένηση (158 συμμετέχοντες)
  • Νόσος Αλτσχάιμερ (113 συμμετέχοντες)

Το μυρμηκικό οξύ προβλέπει τη γνωστική εξασθένηση

Αφού συνέκριναν τα επίπεδα μυρμηκικού οξέος μεταξύ κάθε ομάδας, οι ερευνητές έμαθαν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των συμμετεχόντων με υγιή γνωστική λειτουργία έναντι εκείνων με τουλάχιστον κάποιο βαθμό έκπτωσης. Οι ομάδες με κάποιο επίπεδο γνωστικής έκπτωσης είχαν όλες υψηλότερα επίπεδα μυρμηκικού οξέος στα ούρα από ό,τι η υγιής γνωστική ομάδα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μυρμηκικού οξέος στα ούρα τους από εκείνους με υγιή γνωστική λειτουργία. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων μυρμηκικού οξέος στα ούρα και των γνωστικών εξετάσεων στους τομείς της μνήμης και της προσοχής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ