Covid Γρίπη ΗΠΑ: Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία συνδυαστικών εμβολίων δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο


Covid Γρίπη: Η Pfizer-BioNTech και η Moderna αναπτύσσουν και δοκιμάζουν επί του παρόντος διάφορα “συνδυασμένα” εμβόλια για την προστασία από ασθένειες, όπως η COVID-19, η γρίπη και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) με μία μόνο ένεση. Τα συνδυαστικά εμβόλια είναι δυνατά χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας mRNA, η οποία επιτρέπει στους φαρμακοβιομήχανους να κωδικοποιούν αντιγόνα γρίπης σε ένα κοκτέιλ εμβολίων που φέρει επίσης αντιγόνα του κορωνοϊού, όπως αυτό που προτείνει η Pfizer, λέει ο Mansoor Amiji, διακεκριμένος καθηγητής του Northeastern στα τμήματα φαρμακευτικών επιστημών και χημείας.

Ανεξάρτητα από τις δύο εταιρείες πανδημίας, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στο Science έρευνα που περιγράφει λεπτομερώς ένα “καθολικό” εμβόλιο γρίπης mRNA που θεωρητικά θα εμβολιάζει και κατά των 20 γνωστών στελεχών και υποτύπων της γρίπης. Πειραματικά, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο παρήγαγε “υψηλά επίπεδα αντισωμάτων” και για τις 20 παραλλαγές σε ποντίκια και κουνάβια – ένα βήμα που θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε προστασία στον άνθρωπο. “Αναπτύσσουν ειδικά ένα εμβόλιο γρίπης mRNA, το οποίο θα είναι ένα εμβόλιο που δεν θα χρειάζεται απαραίτητα να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο”, λέει ο Amiji για το πειραματικό καθολικό εμβόλιο γρίπης. “Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να πούμε, αν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης, γιατί να μην το δημιουργήσετε μαζί με το αναμνηστικό COVID; Και τα δύο θα χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA”. Αυτές οι καινοτομίες αναμένονταν από καιρό. Μειώνοντας τη συχνότητα των ενέσεων, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να ωθήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοσία όλους τους πληθυσμούς, λέει ο Amiji. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία – μια ανησυχία που έχει αυξηθεί από τότε που η πανδημία COVID-19 έδειξε πόσο εύκολα και γρήγορα τα νοσοκομεία κατακλύζονται κατά τη διάρκεια επιδημιών ασθενειών.

Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία αποτελεσματικών συνδυαστικών εμβολίων δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια “τριπλή επιδημία”, μια χειμερινή περίοδο με υψηλότερα ποσοστά γρίπης, RSV και COVID-19. Τέτοια εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πανάκεια για τα χαμηλά ποσοστά αναμνηστικών εμβολίων εν μέσω τόσο μεγάλης κόπωσης της COVID και επίμονης διστακτικότητας για το εμβόλιο μπροστά σε έναν δυνητικά θανατηφόρο χειμώνα, λέει ο Amiji. “Με αυτόν τον τρόπο τόσο τα εμβόλια της γρίπης όσο και τα εμβόλια COVID θα διαδοθούν ευρέως, επειδή τώρα κάνετε μόνο μία ένεση αντί για δύο”, λέει ο Amiji. Από επιχειρηματική άποψη, ο Amiji λέει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο να αναχαιτίζει ένα μόνο εμβόλιο πολλαπλές ασθένειες. Ένα προϊόν αντί για δύο ή περισσότερα θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα έσοδα. Αλλά εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna που αποτιμούν τη συμμόρφωση με τα εμβόλια μπορεί τελικά να έχουν καλή επιχειρηματική λογική, λέει ο Amiji. Τόσο η Moderna όσο και η Pfizer έχουν προσαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής τους έτσι ώστε τα συνδυασμένα εμβόλιά τους, εάν εγκριθούν, να είναι έτοιμα μέχρι το φθινόπωρο του 2023, λέει ο Amiji. Το οποίο εγείρει το ερώτημα: ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τέτοιο ρυθμό ώστε να ξεπεράσει αυτά τα εμβόλια; “Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα με την COVID”, λέει ο Amiji. “Αλλά με τη γρίπη, βασιζόμενοι και πάλι σε αυτό το καθολικό εμβόλιο mRNA γρίπης, τότε ξαφνικά έχει νόημα να έχουμε έναν τύπο mRNA γρίπης ή ένα μόνο μόριο mRNA που κωδικοποιεί για αυτά τα συγκεκριμένα στελέχη”.

Ενώ ένα καθολικό εμβόλιο με πλήρη κάλυψη των τύπων θα ήταν εντελώς νέο, η ιδέα της χορήγησης πολλαπλών εμβολίων ταυτόχρονα δεν είναι, φυσικά, καινούργια. Ούτε και τα συνδυασμένα εμβόλια. Ορισμένα παιδικά εμβόλια χορηγούνται μαζί την ίδια ημέρα- και υπάρχουν ακόμη και παραδείγματα συνδυασμένων εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη, λέει ο Eric Rubin, αρχισυντάκτης του Ιατρικού Περιοδικού New England (New England Journal of Medicine) “Το εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει τρία ή τέσσερα διαφορετικά αντιγόνα- το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου περιέχει έως και 23 διαφορετικούς στόχους. Και έχουμε ακόμη και εμβόλια που συνδυάζουν αντιγόνα από πολύ διαφορετικούς ιούς, όπως το εμβόλιο MMR – ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά – που χορηγείται σε όλα τα παιδιά”, λέει ο Rubin. Λαμβάνοντας υπόψη τη θεωρία και την πράξη, ο Rubin λέει ότι δεν έχει ιδιαίτερες ανησυχίες για την ανάπτυξη ενός συνδυασμένου εμβολίου COVID-γρίπης. “Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι εποχικό και από την άλλη δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιάζουμε κατά της COVID”, προσθέτει. “Επομένως, η παρασκευή ενός εμβολίου μπορεί να είναι περισσότερο πρόβλημα από ό,τι αξίζει”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ