Καρκίνος του Μαστού: Τα αποσπασματικά καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο


Καρκίνος του Μαστού: Μια από τις πιο αινιγματικές -και καταστροφικές- πτυχές του καρκίνου είναι η δυνητικά θανατηφόρα περιπλάνησή του, η εξάπλωση της νόσου από έναν πρωτοπαθή όγκο σε νέα και απομακρυσμένη περιοχή. Η διαδικασία, φυσικά, ονομάζεται επίσημα μετάσταση, η οποία στην πιο βασική της μορφή αναγνωρίζεται ως καρκινικά κύτταρα εν κινήσει. Έχοντας αποσπαστεί από έναν πρωτογενή όγκο, αυτοί οι κακοήθεις μετανάστες κάνουν οτοστόπ με το αίμα ή το λεμφικό σύστημα για να σπείρουν νέους όγκους. Όπως έχουν δείξει αμέτρητες μελέτες, ορισμένες μορφές καρκίνου έχουν προτιμητέο πεπρωμένο. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Fribourg στην Ελβετία μελετούν την ανάπτυξη εγκεφαλικών μεταστάσεων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Η γνώση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα καρκινικά κύτταρα φτάνουν στον εγκέφαλο συμβάλλει στη δημιουργία των βάσεων για παρεμβάσεις που εμποδίζουν την πεπατημένη πορεία των καρκινικών κυττάρων. Το μπλοκάρισμα των κυττάρων από έναν ιστό-στόχο είναι ζωτικής σημασίας, επειδή ο μεταστατικός καρκίνος είναι αναπόφευκτα χειρότερος όσον αφορά την επιθετικότητά του και δυσκολότερο να καταπολεμηθεί από έναν πρωτογενή όγκο, λένε οι ογκολόγοι.

“Η μετάσταση στον εγκέφαλο είναι μια επιπλοκή με αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο της νόσου”, γράφει η δρ Girieca Lorusso, το εργαστήριο της οποίας επικεντρώνεται στην πειραματική και μεταφραστική ογκολογία. “Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ταχεία μείωση της ποιότητας ζωής και κακή πρόγνωση. Υπάρχει κρίσιμη κλινική ανάγκη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την πρόληψη και τη θεραπεία των εγκεφαλικών μεταστάσεων”, προσθέτει η Lorusso. Γράφοντας στο Science Translational Medicine, η Lorusso και οι συνεργάτες της απέδειξαν πώς οι πρωτεΐνες που ονομάζονται κοννεξίνες ενορχηστρώνουν την εξάπλωση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο – ένα γεγονός που επιδεινώνει δραστικά την πρόγνωση των ασθενών. Στο εργαστήριο, η ελβετική ομάδα διεξήγαγε μελέτες in vitro και in vivo για να δείξει ότι οι κοννεξίνες και το ένζυμο κινάση εστιακής προσκόλλησης-FAK-πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εισβολή των καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι κοννεξίνες ανήκουν σε μια οικογένεια πρωτεϊνών που σχηματίζουν διακύτταρους διαύλους της μεμβράνης που επιτρέπουν τη ροή ιόντων και μικρών μορίων μεταξύ γειτονικών κυττάρων. Η ελβετική έρευνα φώτισε πώς η μεσολάβηση της κοννεξίνης στην ενεργοποίηση του ενζύμου FAK προάγει την κυτταρική προσκόλληση, την αλληλεπίδραση όγκου-αστροκυττάρων και την επιβίωση του όγκου εντός του παρεγχύματος του εγκεφάλου. Το παρέγχυμα είναι ο λειτουργικός ιστός στον εγκέφαλο που αποτελείται από δύο τύπους κυττάρων που εμπλέκονται στη νόηση και στον έλεγχο του σώματος. Ο υπόλοιπος εγκεφαλικός ιστός, γνωστός ως στρώμα, είναι ο δομικός ιστός του οργάνου.

Οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί έχουν κάνει τεράστια βήματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και ένα τεράστιο ποσοστό ασθενών ζουν φυσιολογικά μετά τη θεραπεία. Η πρόοδος με διάφορες συνδυαστικές θεραπείες και η ανοσοθεραπεία είναι μεταξύ των τύπων προσεγγίσεων που έχουν συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επιζώντων από καρκίνο του μαστού κατά πολλαπλάσιο τρόπο. Ωστόσο, περίπου το 30% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο αναπτύσσουν τελικά μεταστατική νόσο, ανεξάρτητα από το σημείο όπου εξαπλώθηκαν τα κακοήθη κύτταρα, σύμφωνα με το Breastcancer.org, μια εκπαιδευτική πηγή για ασθενείς και τις οικογένειές τους. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγες περιπτώσεις ανδρικού καρκίνου του μαστού, δεν είναι σαφές πόσοι από τους όγκους τους κάνουν μετάσταση, αλλά και οι άνδρες διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, όπως δείχνουν πρόσθετα στοιχεία από την πηγή. Μεταξύ των ατόμων που αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού, περίπου 10% έως 15% με νόσο σταδίου IV έχουν εγκεφαλικές μεταστάσεις. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής μετάστασης είναι συνήθως υψηλότερος για τα άτομα με πιο επιθετικούς υποτύπους καρκίνου του μαστού, όπως ο HER2-θετικός ή ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με το Breastcancer.org. Ο Lorusso και οι συνεργάτες του, εν τω μεταξύ, διαπίστωσαν ότι οι κοννεξίνες που ενεργοποιούνται από το ένζυμο FAK, μπορούν με τη σειρά τους να διεγείρουν σηματοδοτικά μονοπάτια που διατηρούν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού στον εγκεφαλικό ιστό. Η ομάδα απέδειξε σε τρία διαφορετικά μοντέλα ποντικών ότι οι πρωτεΐνες κοννεξίνης οδηγούν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού στον εγκέφαλο. Όταν τα ποντίκια έλαβαν θεραπεία με αναστολείς της FAK, μια προσέγγιση που ήδη δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, η ανάπτυξη των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων του μαστού καταστέλλεται στον εγκέφαλο.

“Υπάρχει κρίσιμη κλινική ανάγκη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την πρόληψη και τη θεραπεία των εγκεφαλικών μεταστάσεων”, σημείωσε ο Lorusso, ο οποίος τόνισε επίσης ότι το ζωικό μοντέλο της ομάδας για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποκάλυψη των μοριακών μηχανισμών που καθοδηγούν τη μεταστατική διάδοση και τον αποικισμό του εγκεφάλου. Υπό το πρίσμα των κλινικών μελετών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με αναστολείς της FAK, ο Lorusso και οι συνεργάτες του προσβλέπουν στην περαιτέρω θεραπευτική χρήση αυτών των μορίων. “Η συστηματική θεραπεία με αναστολείς της FAK μείωσε την εγκεφαλική μετάσταση”, έγραψε ο Lorusso. “Λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για την εγκεφαλική μεταστατική νόσο σε καρκινοπαθείς, προτείνουμε την αναστολή της FAK ως θεραπευτικό υποψήφιο για περαιτέρω συνέχιση στην κλινική”, κατέληξαν ο Lorusso και οι συνεργάτες του. Προτείνουν ότι οι αναστολείς της FAK είναι πιθανότατα η πιο υποσχόμενη στρατηγική για κλινική μετάσταση προς το παρόν, επειδή οι αναστολείς της κοννεξίνης δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι για τον άνθρωπο και το προφίλ παρενεργειών δεν έχει ακόμη καθιερωθεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ