AI: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό;


Η πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), που αναπτύχθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS), είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια τον Covid-19 μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον ιό πολύ πιο γρήγορα από ένα τεστ PCR που συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Ελπίζεται ότι η τεχνολογία μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των βαρέως πιεσμένων τμημάτων Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης, ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι δοκιμές PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Η τεχνική αιχμής χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων Χ, συγκρίνοντας τις σαρώσεις με μια βάση δεδομένων με περίπου 3000 εικόνες, που ανήκουν σε ασθενείς με Covid-19, υγιή άτομα και άτομα με ιογενή πνευμονία.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια διαδικασία τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως βαθύ συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο, έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση οπτικών εικόνων, για να κάνει μια διάγνωση. Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης φάσης δοκιμών, η τεχνική αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο από 98% ακριβής. Ο καθηγητής Naeem Ramzan, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Συναισθηματικών και Ανθρώπινων Υπολογιστών για Έξυπνα Περιβάλλοντα στο UWS, ηγήθηκε της τριμελούς ομάδας πίσω από το έργο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Gabriel Okolo και ο Δρ Στάμος Κατσιγιάννης.

Είπε: “Υπήρχε εδώ και πολύ καιρό η ανάγκη για ένα γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 και αυτό έγινε ακόμα πιο αληθινό με την άνοδο της παραλλαγής Omicron. Πολλές χώρες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό τεστ Covid λόγω περιορισμένων εργαλείων διάγνωσης, αλλά αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία για τον γρήγορο εντοπισμό του ιού. Τα συμπτώματα του Covid-19 δεν είναι ορατά στις ακτινογραφίες κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις δοκιμές PCR. Ωστόσο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάπλωσης των ιών, ειδικά όταν τα τεστ PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και δυνητικά σωτήριο, κατά τη διάγνωση σοβαρών περιπτώσεων του ιού, βοηθώντας στον προσδιορισμό της θεραπείας που μπορεί να απαιτείται”.

Ο καθηγητής Milan Radosavljevic, Αντιπρόεδρος Έρευνας, Καινοτομίας και Δέσμευσης στο UWS, πρόσθεσε: “Πρόκειται για έρευνα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Είναι ένα άλλο παράδειγμα της σκόπιμης, αποτελεσματικής δουλειάς που έχει γίνει στο UWS καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας μια πραγματική διαφορά στη μάχη κατά του Covid-19. Είμαι απίστευτα περήφανος για την ορμή και την καινοτομία που επιδεικνύουν οι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί μας, καθώς προσπαθούν να βρουν λύσεις σε επείγοντα παγκόσμια προβλήματα”. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει τη μελέτη, ενσωματώνοντας μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων εικόνων ακτίνων Χ που αποκτήθηκαν από διαφορετικά μοντέλα μηχανημάτων ακτίνων Χ, για να αξιολογήσει την καταλληλότητα της προσέγγισης σε κλινικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ