Μονοξείδιο του άνθρακα: Αποφύγετε την δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα


Ο χειμερινός καιρός φέρνει μαζί του πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) προσφέρει προτάσεις για να παραμείνετε ασφαλείς εκείνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Πώς θα παραμείνετε ασφαλείς από το μονοξείδιο του άνθρακα;

Όταν οι καταιγίδες κόβουν το ρεύμα, μια φορητή γεννήτρια μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγα λεπτά εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, προειδοποίησε η CPSC σε δελτίο τύπου. Ένα άοσμο, άχρωμο αέριο, το CO μπορεί να καταστήσει κάποιον αναίσθητο πριν καν έχει την ευκαιρία να εμφανίσει συμπτώματα ναυτίας, ζάλης ή αδυναμίας.

Για να παραμείνετε ασφαλείς, μην χρησιμοποιείτε ποτέ μια φορητή γεννήτρια μέσα σε σπίτι, γκαράζ, υπόγειο, χώρο ανίχνευσης ή υπόστεγο. Ακόμη και ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα δεν θα παρέχουν αρκετό αερισμό για να αποτρέψουν τη συσσώρευση θανατηφόρων επιπέδων CO, συμβουλεύει η CPSC. Οι φορητές γεννήτριες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο έξω και να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 20 ποδιών από το σπίτι ή από οποιοδήποτε άλλο κτίριο μπορεί να εισέλθει κάποιος, με την εξάτμιση να φεύγει μακριά από το σπίτι. Κρατήστε κλειστά τυχόν παράθυρα ή άλλα ανοίγματα στη διαδρομή της εξάτμισης.

Οι βεράντες και οι χώροι στάθμευσης εξακολουθούν να είναι πολύ κοντά στο σπίτι για να λειτουργούν μια γεννήτρια με ασφάλεια εκεί, είπε η CPSC. Οι γεννήτριες θα πρέπει επίσης να συντηρούνται σωστά και να χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες και οι προειδοποιήσεις. Όταν αγοράζετε ένα, προμηθευτείτε τον τύπο με χαρακτηριστικό ασφαλείας απενεργοποίησης CO, σχεδιασμένο να κλείνει αυτόματα τη γεννήτρια όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα CO γύρω από το μηχάνημα. Αυτά θα επισημαίνονται ως PGMA G300-2018 και UL 2201, με το πρώτο να μειώνει τους θανάτους από δηλητηρίαση από CO κατά 87% και το δεύτερο κατά 100%, σημείωσε η CPSC.

Κατά μέσο όρο 85 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας του CO από φορητές γεννήτριες, ανέφερε η CPSC. Οι Μαύροι Αμερικανοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς ευθύνονται για το 23% των θανάτων CO που σχετίζονται με γεννήτριες, ενώ αποτελούν μόνο περίπου το 13% του πληθυσμού. Το κάρβουνο μπορεί επίσης να δημιουργήσει κίνδυνο δηλητηρίασης από CO σε εσωτερικούς χώρους. Μην μαγειρεύετε σε σχάρα με κάρβουνα μέσα ή σε γκαράζ, ακόμα και με την πόρτα ανοιχτή.

Για διαρροή αερίου που έχει οσμή, φύγετε αμέσως από το σπίτι και καλέστε τις τοπικές αρχές αερίου από έξω. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των φώτων ή των τηλεφώνων, πριν φύγετε. Βεβαιωθείτε ότι οι συναγερμοί CO και καπνού σας λειτουργούν σε καλή κατάσταση, με συναγερμούς που λειτουργούν με μπαταρία ή αυτοί με εφεδρική μπαταρία, σε κάθε επίπεδο ενός σπιτιού και έξω από ξεχωριστούς χώρους ύπνου, συνιστά η CPSC.

Δοκιμάστε τους συναγερμούς σας κάθε μήνα. Μην αγνοείτε ποτέ έναν συναγερμό όταν ηχεί. Βγείτε αμέσως έξω και μετά καλέστε το 911. Καθαρίστε το χιόνι από τυχόν εξωτερικές οπές εξαερισμού για συσκευές που καίνε καύσιμα, επειδή το μπλοκάρισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα. Οι φορητές θερμάστρες και τα κεριά μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς. Κρατήστε όλες τις πλευρές μιας φορητής θερμάστρας τουλάχιστον τρία πόδια μακριά από κρεβάτια, ρούχα, κουρτίνες, χαρτιά, καναπέδες και άλλα αντικείμενα που μπορεί να πάρουν φωτιά.

Χρησιμοποιείτε πάντα μια πρίζα τοίχου για τη λειτουργία μιας φορητής θέρμανσης. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ πολύπριζο. Μην περνάτε το καλώδιο του καλοριφέρ κάτω από χαλί ή μοκέτα, συμβουλεύει η CPSC. Η θερμάστρα δεν πρέπει επίσης να βρίσκεται κοντά σε νερό και θα πρέπει να αποφεύγετε να την αγγίζετε εάν είστε βρεγμένοι. Διατηρήστε τη θερμάστρα σε μια σταθερή επιφάνεια, όπου δεν θα χτυπηθεί. Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη σε περιορισμένο χώρο.

Εάν το καλώδιο ή το βύσμα του θερμαντήρα είναι ζεστό, αποσυνδέστε το και καλέστε έναν επισκευαστή. Εάν η πρίζα είναι ζεστή, καλέστε έναν ηλεκτρολόγο. Χρησιμοποιήστε φακούς αντί για κεριά. Εάν χρησιμοποιείτε κεριά, μην τα καίτε πάνω ή κοντά σε οτιδήποτε μπορεί να πάρει φωτιά και μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη, προειδοποίησε η CPSC. Πάντα να σβήνετε τα κεριά όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο και πριν κοιμηθείτε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ