Ύπνος: Πώς η πανδημία βοήθησε στην βελτίωση του ύπνου;


Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι Αμερικανοί κοιμούνται καλύτερα. Μια νέα έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) διαπίστωσε ότι το 31% των ανθρώπων είχαν αϋπνία από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο – μείωση 25% – σε σύγκριση με την έρευνα του 2021 που διαπίστωσε ότι το 56% των ανθρώπων βίωναν αϋπνία που σχετίζεται με την πανδημία.

Τελικά, επέδρασσε θετικά η πανδημία στους ανθρώπους;

«Το άγχος και η αβεβαιότητα της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν σε αύξηση των διαταραχών στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας», δήλωσε η Τζένιφερ Μάρτιν, αδειούχος κλινική ψυχολόγος και πρόεδρος του AASM, σε δελτίο τύπου της ακαδημίας.

“Ενώ μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν χαμηλό ύπνο, τα καλά νέα είναι ότι ο πληθυσμός αισθάνεται τον αντίκτυπο της «COVID-υπνίας» λιγότερο τώρα από πέρυσι. Για όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνεχόμενα προβλήματα ύπνου, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με το γιατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για τη βελτίωση του βασικού νυχτερινού σας ύπνου», πρότεινε ο Μάρτιν. Μεταξύ των ερωτηθέντων που εξακολουθούσαν να έχουν διαταραχές ύπνου, το 61% αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον ύπνο. Περίπου το 47% βίωνε ύπνο χειρότερης ποιότητας, το 39% κοιμόταν λιγότερο και το 33% έβλεπε πιο ενοχλητικά όνειρα. Η ακαδημία συνιστά σε όσους έχουν προβλήματα ύπνου να δοκιμάσουν μερικές τεχνικές «υγιεινής ύπνου»:

  • Πρώτον, διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.
  • Απενεργοποιήστε τα ηλεκτρονικά. Η αποφυγή των οθονών, των ειδήσεων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει το άγχος, σημείωσε η AASM.
  • Δώστε έμφαση στη χαλάρωση το βράδυ, χαλαρώνοντας για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο με ήρεμες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, το ημερολόγιο, ο διαλογισμός ή το ζεστό μπάνιο ή ντους.
  • Ο χώρος ύπνου σας πρέπει να είναι δροσερός, ήσυχος, σκοτεινός και γαλήνιος χωρίς τηλεοράσεις ή τηλέφωνα.
  • Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σχετικά με συνεχείς δυσκολίες ύπνου ή να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό σε ένα διαπιστευμένο κέντρο ύπνου.

Η διαδικτυακή έρευνα περιελάμβανε λίγο περισσότερους από 2.000 ενήλικες Αμερικανούς που ανακρίθηκαν μεταξύ 17 και 24 Φεβρουαρίου 2022.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ