Διαβήτης: Γιατί οι πατάτες δεν αξίζουν την κακή τους φήμη


Διαβήτης: Με τις δίαιτες χαμηλών ή καθόλου υδατανθράκων να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους τον τελευταίο καιρό, η ταπεινή πατάτα παραβλέπεται πλέον τακτικά υπέρ άλλων λαχανικών. Στην πραγματικότητα, η ερευνητική βιβλιογραφία έχει υποδείξει στο παρελθόν ότι οι πατάτες μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στην υγεία, όπως ότι ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) έδειξε ότι ενώ οι πατάτες μπορεί να μην έχουν όλα τα ίδια οφέλη με ορισμένα άλλα λαχανικά -όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2- τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τις προετοιμάζουν και με τι τις τρώνε.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι ανέφεραν τη διατροφική τους πρόσληψη για τη μακροχρόνια Δανική μελέτη “Διατροφή, καρκίνος και υγεία”. Μια πρόσφατη ανάλυση αυτής της μελέτης, με επικεφαλής την Dr. Nicola Bondonno από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής και Καινοτομίας για την Υγεία του ECU, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα λαχανικών. Ο υποψήφιος διδάκτορας Pratik Pokharel πραγματοποίησε εργασίες για την ανάλυση και δήλωσε ότι ενώ οι πατάτες δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο στον διαβήτη τύπου 2, δεν είχαν επίσης καμία αρνητική επίδραση. “Σε προηγούμενες μελέτες, οι πατάτες έχουν συνδεθεί θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους – αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει”, δήλωσε ο κ. Pokharel. “Στη Δανία, οι άνθρωποι καταναλώνουν πατάτες παρασκευασμένες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους- στη μελέτη μας, μπορέσαμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής.

“Όταν διαχωρίσαμε τις βραστές πατάτες από τον πουρέ πατάτας, τις πατάτες τις τηγανιτές ή τα πατατάκια, οι βραστές πατάτες δεν σχετίζονταν πλέον με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη: είχαν μηδενική επίδραση. Ο κ. Pokharel δήλωσε ότι τα υποκείμενα διατροφικά πρότυπα ήταν το κλειδί. “Στη μελέτη μας, οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες κατανάλωναν επίσης περισσότερο βούτυρο, κόκκινο κρέας και αναψυκτικά – τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, είπε. “Όταν λαμβάνετε υπόψη αυτό, οι βραστές πατάτες δεν συνδέονται πλέον με τον διαβήτη. Είναι μόνο οι πατάτες οι τηγανιτές και ο πουρές πατάτας, ο τελευταίος πιθανότατα επειδή συνήθως παρασκευάζεται με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τα παρόμοια”.

Φάτε τα λαχανικά σας

Ο κ. Pokharel δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα λαχανικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μείωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και κουνουπίδι, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ λαχανικών και διαβήτη θα πρέπει να ενσωματωθεί στις δημόσιες διατροφικές οδηγίες – όπως και τα οφέλη της κατανάλωσης πατάτας. “Το εύρημα ότι τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για τις συστάσεις δημόσιας υγείας και δεν πρέπει να το αγνοήσουμε”, δήλωσε. “Όσον αφορά τις πατάτες, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν όφελος όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι επίσης κακές αν παρασκευάζονται με υγιεινό τρόπο. “Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις πατάτες και τα άλλα λαχανικά όσον αφορά τα μηνύματα σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών, αλλά η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών, όπως το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά, με πατάτες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής σας λόγω των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις πατάτες”.

Εφαρμόζοντάς το στην πράξη στην κουζίνα

Ο κ. Pokharel δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται να αυξήσουν την πρόσληψη λαχανικών – και θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν τις πατάτες, αρκεί να αφήσουν εκτός κάποια από τα ανθυγιεινά πρόσθετα, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το λάδι. “Οι πατάτες έχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία κάνουν καλό”, είπε. “Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες. “Αλλά προσέξτε μόνο πώς τις προετοιμάζετε: μην τρώτε συνέχεια πατάτες τηγανιτές ή πουρέ με έξτρα υλικά. “Απλά βράστε τις και φάτε τις όπως άλλα χόρτα ή άλλα τρόφιμα – και δεν χρειάζεται να τις τρώτε συνέχεια με κόκκινο κρέας”. “Η πρόσληψη λαχανικών, αλλά όχι πατάτας, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στη Δανέζικη συνομοταξία “Διατροφή, Καρκίνος και Υγεία” (Diet, Cancer and Health) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Φροντίδα Διαβήτη (Diabetes Care).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ