ΕΦΚΑ: Έσοδα 315 εκατ. από την αύξηση εισφορών των αυτοαπασχολούμενων


Στα 315 εκατ. ευρώ εκτιµώνται για το 2023 τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελµατιών µε βάση τον πληθωρισµό. 

Aν η αύξηση δεν εφαρµοστεί θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισµός και θα δηµιουργηθεί µελλοντικά αναλογιστικό έλλειµµα της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τον οµότιµο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου Σάββα Ροµπόλη και τον δρα του ίδιου πανεπιστηµίου Βασίλη Μπέτση, αυτό που θα συµβεί στην περίπτωση που «παγώσει» η διάταξη µόνο για το 2022, όπως ζητούν οι φορείς των ελευθέρων επαγγελµατιών, των αυτοαπασχολουµένων και των αγροτών είναι ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα εισπράξει εισφορές ύψους 315 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 224 εκατ. θα αφορούν τη σύνταξη.

Αυτό το ποσό, σε βάθος περίπου 40 ετών, και συγκεκριµένα µέχρι το 2060, εκτιµάται ότι θα φθάσει τα 6,5 δισ. ευρώ. Εποµένως, εάν αποφασιστεί να µην αναπροσαρµοστούν οι ασφαλιστικές κατηγορίες, σύµφωνα µε τον πληθωρισµό του 2022 και µόνο για το έτος αυτό, επισηµαίνουν οι δύο ειδικοί που γνωρίζουν καλά την κοινωνική ασφάλιση, θα προκληθεί συνολική αναλογιστική απώλεια 6,5 δισ. ευρώ που θα κληθεί να καλύψει το ∆ηµόσιο µέσω της κρατικής χρηµατοδότησης.

Στην πράξη, πάντως, µια πιθανή αύξηση της τάξης του 9% θα επέφερε για το 80% των µη µισθωτών που έχουν επιλέξει να ασφαλίζονται στην 1η κατηγορία ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 238 ευρώ, κάτι λιγότερο, δηλαδή, από 20 ευρώ τον µήνα.

Ποσό που εκτιµούν στο υπουργείο Εργασίας πως δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την πλειοψηφία των µη µισθωτών και ότι σε καµία περίπτωση δεν θα οδηγούσε σε «λουκέτο» των επιχειρήσεων. Επισηµαίνουν, µάλιστα, ότι µε τις αυξήσεις που έχουν γίνει στον κατώτατο µισθό, ένας µη µισθωτός καταβάλλει ήδη 7,3% λιγότερες εισφορές ετησίως από έναν µισθωτό που αµείβεται µε τον κατώτατο µισθό, µε αποτέλεσµα πολλοί ελεύθεροι επαγγελµατίες – εργοδότες να καταβάλλουν για τους υπαλλήλους τους υψηλότερες εισφορές από ό,τι για τους ίδιους. Και συµπληρώνουν πως επιλέγοντας χαµηλότερες εισφορές, επιλέγουν και χαµηλότερη σύνταξη.

Σύµφωνα πάντως µε µελέτη των κ. Ροµπόλη και Μπέτση, η βάση υπολογισµού των εισφορών των µισθωτών και των ελεύθερων επαγγελµατιών είναι διαφορετική και αν η σύγκριση γίνει µόνο για τις εισφορές κύριας σύνταξης, τότε οι εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας των µη µισθωτών αντιστοιχούν σε µισθό 775 ευρώ και οδηγούν σε σύνταξη της τάξης των 752 ευρώ.

Ξεκαθαρίζουν, µάλιστα, οι δύο επιστήµονες ότι σε ένα ανταποδοτικό σύστηµα, το ύψος των συντάξεων καθορίζεται τόσο από το ύψος των εισφορών όσο και τα έτη ασφάλισης (ποσοστά αναπλήρωσης), ενώ σηµειώνουν ότι οι αναλογιστικές απώλειες του συστήµατος της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ σε βάθος 40ετίας θα µπορούσαν να περιοριστούν στα 90 εκατ. τον χρόνο ή 3,6 δισ. έως το 2060, εάν η αύξηση µόνο για το «δύσκολο» 2023 ήταν της τάξης του 4% και όχι του 9%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ