Ουκρανία: Eπιθέσεις σε αεροδρόμια της Ρωσίας – Η νέα φάση του πολέμου


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικά drones έπληξαν στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια στη Ρωσία, καθώς το Κίεβο δείχνει διατεθειμένο «να μεταφέρει» τον πόλεμο στην καρδιά της Ρωσίας. Με «βροχή» πυραύλων απαντάνε οι Ρώσοι

Μια επίθεση με drone σε αεροδρόμιο στην περιοχή Kουρσκ της Ρωσίας έβαλε φωτιά σε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου, δήλωσε ένας τοπικός κυβερνήτης την Τρίτη. «Δεν υπήρξαν απώλειες. Εντοπίστηκε πυρκαγιά. Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται στην περιοχή», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ρομάν Σταροβόιτ.

Η περιοχή συνορεύει με την Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σταροβόιτ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν πλήξει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλαπλές επιθέσεις στην περιοχή, προκαλώντας κάποιες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) επιτέθηκαν σε δύο αεροπορικές βάσεις στο Ριαζάν και το Σαρατόφ στη νότια Ρωσία, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας τέσσερις και καταστρέφοντας δύο αεροσκάφη. Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τα βαθύτερα χτυπήματα στην καρδιά της Ρωσίας, από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων

Η Ρωσία έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας ττην περιοχή Zαπορίζια σύμφωνα με τον Oλεξάντρ Σταρούχ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Zαπορίζια, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου.

Οι επιθέσεις κατέστρεψαν κρίσιμη υποδομή και οικιστικά κτήρια, είπε. Σε αυτό το στάδιο δεν υπήρχαν τραυματισμοί ή θάνατοι. Τη Δευτέρα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ρωσικές επιθέσεις με στόχο την κρίσιμη υποδομή της χώρας, με τους Ουκρανούς να καταρρίπτουν όπως είπε 60 από τους 70 πυραύλους.

Η πρόσφατη κινητοποίηση της Ρωσίας αύξησε τη στρατιωτική της απειλή στην Ουκρανία, με καλύτερους εκπαιδευμένους στρατιώτες που έφτασαν στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων εδάφους. Αλλά η Ρωσία χρησιμοποιεί παλιό εξοπλισμό επειδή δεν είχε άλλο τρόπο ανανέωσης των προμηθειών και οι Ρώσοι είχαν σημειώσει αργή πρόοδο γύρω από το Μπαχμούτ, μία από τις κύριες ζώνες μάχης στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το Reuters. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι τα τελευταία ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας είναι μια υπενθύμιση της βιαιότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αστυνομία της Μολδαβίας βρήκε θραύσματα ενός πυραύλου σε μια βόρεια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η κρατική πύλη πληροφοριών Prima Sursa ανέφερε την αστυνομία, αφού η Ρωσία πραγματοποίησε πυραυλικές απεργίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε χθες τη γέφυρα Κερτς που συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη νότια Ρωσία, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πούτιν έκανε βόλτα με ένα αυτοκίνητο στη γέφυρα, ένα έργο βιτρίνα της διακυβέρνησής του, και μίλησε με εργαζόμενους που επισκεύαζαν την γέφυρα μετά τις ζημιές που υπέστη από έκρηξη τον Οκτώβριο.

Αντιδράσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι το νέο ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θα επηρεάσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει την απάντησή της στην κίνηση από τη G7 και τους συμμάχους.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του δήλωσε ότι θα συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία μετά την επιβολή της G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας το ανώτατο όριο των τιμών. Η Κίνα, η οποία δήλωσε ότι θα συνεχίσει με βάση το σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος, αύξησε τις αγορές της για τα πετρελαϊκά μίγματα της Ρωσίας της Ρωσίας φέτος.

Ο Τζον Κίρμπι , εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου δεν θα είχε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, ανέφερε το Reuters.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Δύση να αποφύγει τη δημιουργία ενός νέου ψυχρού πολέμου διαιρώντας τον κόσμο σε μπλοκ. Γράφοντας ένα κομμάτι γνώμης για το περιοδικό Foreign Affairs, ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση νέων συνεργασιών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ