ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΙΣΤΟΝ


Ο Ρόμπερτ Λίστον (28 Οκτωβρίου 1794 – 7 Δεκεμβρίου 1847) ήταν Βρετανός χειρουργός. Διακρίθηκε για την ταχύτητα και την ικανότητά του σε μια εποχή πριν από τα αναισθητικά, όταν η ταχύτητα έκανε τη διαφορά όσον αφορά τον πόνο και την επιβίωση. Ήταν ο πρώτος Καθηγητής Κλινικής Χειρουργικής στο University College Hospital του Λονδίνου και πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια επέμβαση με χρήση σύγχρονης αναισθησίας στην Ευρώπη.

Μετά από τοπική εκπαίδευση τόσο από τον πατέρα του όσο και στο σχολείο του χωριού Abercorn, ο Liston σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εδιμβούργου από το 1808 και το 1810 έγινε βοηθός του δασκάλου του Dr John Barclay. Το 1816, πήγε στο Λονδίνο για ένα χρόνο για να εκπαιδευτεί υπό τον William Blizard. Επέστρεψε στο Εδιμβούργο για να διδάξει ανατομία δίπλα στον James Syme. Τότε ζούσε στην οδό Princes 95 – ένα ωραίο σπίτι με θέα το Κάστρο του Εδιμβούργου. Το 1820, παντρεύτηκε την κόρη του Άνταμ Κρόφορντ, ενός εμπόρου κρασιού Leith. Το 1818, είχε γίνει χειρουργός κατ’ οίκον στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου υπό τον Δρ Τζορτζ Μπελ. Ωστόσο, απολύθηκε το 1822 λόγω διαφωνιών με τον Μπελ και αποκαταστάθηκε μέχρι το 1827. Το 1828, προήχθη σε χειρουργό χειρουργού.

Έγινε ο πρώτος «The Northern Anatomist» του Blackwell’s Magazine. Το 1832/1833, καταγράφεται ως κάτοικος στην οδό George 99 στο κέντρο της Νέας Πόλης του Εδιμβούργου. Το 1833, υπέβαλε αίτηση για τον καθηγητή Ανατομίας του Εδιμβούργου, αλλά ξυλοκοπήθηκε από τον Τζέιμς Σάιμ (5 χρόνια νεότερος του) που είχε πολύ καλύτερη ικανότητα να διδάσκει. Στη συνέχεια ο Λίστον άφησε το Εδιμβούργο και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ