Mπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν «επέτρεψαν» τα πλήγματα της Ουκρανίας στη Ρωσία


Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν ενθαρρύναμε ούτε επιτρέψαμε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας» διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν «έδωσαν τη δυνατότητα» στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα εντός της Ρωσίας, μετά από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με τον στρατό βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους.

Το Κίεβο δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη, αλλά ούτε επέκρινε την ενέργεια, η οποία σκότωσε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και μια αποθήκη καυσίμων, σύμφωνα με αναφορές από τη Ρωσία. «Δεν ενθαρρύναμε ούτε επιτρέψαμε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

Η Ουάσιγκτον δεν προμήθευσε τις δυνάμεις της Ουκρανίας με πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας από φόβους ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Λευκορωσία: Μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό

Η Λευκορωσία σκοπεύει να μετακινήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και δυνάμεις ασφαλείας την Τετάρτη (7/12) και την Πέμπτη για να ελέγξει όπως λέει πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδιάζεται να μετακινηθεί στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. «Η μετακίνηση πολιτών κατά μήκος ορισμένων δημόσιων δρόμων και περιοχών θα περιοριστεί και σχεδιάζεται η χρήση απομιμήσεων όπλων για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες περιοχές της χώρας θα μπορούσαν να επηρεαστούν, αναφέρει το Reuters. Η Λευκορωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα μπει στον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει στο παρελθόν διατάξει στρατεύματα να αναπτυχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επικαλούμενη απειλές προς τη Λευκορωσία από το Κίεβο και τη Δύση.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι φοβάται πως η Λευκορωσία και η Ρωσία θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια κοινή εισβολή στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Βίκτορ Κρένιν, για να συζητήσουν τη στρατιωτική συνεργασία.

Πηγή: Guardian



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ