ΗΠΑ FDA: Εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας


ΗΠΑ FDA: Είναι πλέον πολύ πιο εύκολο -και φθηνότερο- για πολλούς Αμερικανούς με προβλήματα ακοής να λάβουν βοήθεια. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν πλέον να πωλούνται χωρίς συνταγή από ειδικό. Τα μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας, ή OTC, άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά τον Οκτώβριο σε τιμές που μπορεί να είναι χιλιάδες δολάρια χαμηλότερες από τα συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Όμως μόνο το 20% αυτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ακουστικό βοήθημα αναζητούν βοήθεια.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά:

Ο FDA ενέκρινε τα μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας OTC για ενήλικες με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που δυσκολεύονται να ακούσουν τις τηλεφωνικές κλήσεις ή που ανεβάζουν την ένταση της τηλεόρασης αρκετά δυνατά ώστε οι άλλοι να παραπονιούνται Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άτομα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ομαδικές συζητήσεις σε θορυβώδεις χώρους. Τα μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας δεν προορίζονται για άτομα με βαθύτερη απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που δυσκολεύονται να ακούσουν δυνατότερους θορύβους, όπως ηλεκτρικά εργαλεία και αυτοκίνητα. Δεν είναι επίσης για άτομα που έχασαν την ακοή τους ξαφνικά ή μόνο στο ένα αυτί, σύμφωνα με τον Sterling Sheffield, έναν ακοολόγο που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό. Πριν από τα μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας (over-the-counter), συνήθως χρειαζόταν να κάνετε τεστ ακοής και να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας από ειδικό. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να μετρήσουν την ακοή τους. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό μόνο για αυτό το τεστ, το οποίο συχνά καλύπτεται από την ασφάλιση, και στη συνέχεια να αγοράσετε τα βοηθήματα μόνοι σας.

Ελέγξτε την κάλυψή σας πριν κλείσετε ραντεβού.

Υπάρχουν επίσης διάφορες εφαρμογές και ερωτηματολόγια που διατίθενται για να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε βοήθεια. Ορισμένοι πωλητές που πωλούν χωρίς συνταγή παρέχουν επίσης αξιολόγηση της ακοής ή διαδικτυακό τεστ. Αρκετοί μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης προσφέρουν πλέον εξωχρηματιστηριακά ακουστικά βαρηκοΐας online και στα ράφια των καταστημάτων. Τα φαρμακεία Walgreens, για παράδειγμα, πωλούν ακουστικά βαρηκοΐας Lexie Lumen σε όλη τη χώρα για 799 δολάρια. Η Walmart προσφέρει μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας OTC που κυμαίνονται από περίπου 200 έως 1.000 δολάρια ανά ζεύγος. Τα κέντρα υγείας θα παρέχουν τεστ ακοής. Η αλυσίδα καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών Best Buy διαθέτει μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας OTC online και σε σχεδόν 300 καταστήματα. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια ηλεκτρονική αξιολόγηση της ακοής και οι υπάλληλοι των καταστημάτων εκπαιδεύονται στα στάδια της απώλειας ακοής και στον τρόπο τοποθέτησης των συσκευών. Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από δώδεκα κατασκευαστές που κατασκευάζουν διαφορετικά μοντέλα μη συνταγογραφούμενων ακουστικών βαρηκοΐας OTC.

Οι νέες συσκευές θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μη συνταγογραφούμενων ακουστικών βαρηκοΐας OTC καθώς θα αναπτύσσεται, δήλωσε ο Sheffield. Ορισμένα μπορεί να είναι ακουστικά βαρηκοΐας που προηγουμένως απαιτούσαν ιατρική συνταγή, αυτά που είναι κατάλληλα μόνο για άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής. Οι αγοραστές θα πρέπει να αναμένουν ότι πολλές συσκευές θα εισέρχονται και θα εξέρχονται από την αγορά, δήλωσε η Κάθριν Πάλμερ, ειδική σε θέματα ακοής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. “Θα περάσει αρκετός καιρός προτού αυτό κατασταλάξει”, δήλωσε η ίδια. Αναζητήστε την ετικέτα μη συνταγογραφούμενων ακουστικών βαρηκοΐας OTC στο κουτί. Τα ακουστικά βαρηκοΐας που έχουν εγκριθεί από τον FDA για πώληση χωρίς ιατρική συνταγή απαιτείται να φέρουν την ένδειξη ‘μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας’ ‘OTC’. Αυτό θα σας βοηθήσει να διακρίνετε τα μη συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας OTC από φθηνότερες συσκευές που ενίοτε φέρουν την ένδειξη ενισχυτές ήχου ή ακοής, τα λεγόμενα προσωπικά προϊόντα ενίσχυσης ήχου ή PSAP. Αν και συχνά προωθούνται στην αγορά σε ηλικιωμένους, έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους ήχους πιο δυνατούς για άτομα με φυσιολογική ακοή σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως το κυνήγι. Και οι ενισχυτές δεν υποβάλλονται σε έλεγχο από τον FDA. “Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να διαβάζει τις περιγραφές”, δήλωσε η Barbara Kelley, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης για την απώλεια ακοής της Αμερικής και να ελέγχουν την πολιτική επιστροφής. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι άνθρωποι χρειάζονται γενικά μερικές εβδομάδες για να τα συνηθίσουν και να βεβαιωθούν ότι λειτουργούν στις καταστάσεις όπου τα χρειάζονται περισσότερο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το τηλέφωνο ή τα θορυβώδη γραφεία ή εστιατόρια.

Προσφέρει η εταιρεία που πωλεί συσκευές μη συνταγογραφούμενων ακουστικών βαρηκοΐας OTC οδηγίες ή μια εφαρμογή για να σας βοηθήσει με την εγκατάσταση, την εφαρμογή και τις ρυθμίσεις του ήχου; Ένας ειδικός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει, αλλά περιμένετε να πληρώσετε για την επίσκεψη στο ιατρείο, η οποία σπάνια καλύπτεται από την ασφάλιση. Ο Sheffield δήλωσε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι περίπλοκα, αλλά και η χρήση τους δεν είναι τόσο απλή όσο η τοποθέτηση ενός ζευγαριού γυαλιών ανάγνωσης. “Αν δεν έχετε δοκιμάσει ή φορέσει ποτέ ακουστικά βαρηκοΐας, τότε ίσως χρειαστείτε λίγη βοήθεια”, είπε.

Το κόστος

Τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας OTC κοστίζουν μεταξύ 500 και 1.500 δολαρίων για ένα ζευγάρι, δήλωσε ο Sheffield. Σημείωσε ότι ορισμένα μπορεί να φτάσουν τα 3.000 δολάρια. Και δεν πρόκειται για μια εφάπαξ δαπάνη. Μπορεί να πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε χρόνια περίπου. Οι ειδικοί σε θέματα ακοής λένε ότι οι τιμές των OTC θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω καθώς η αγορά ωριμάζει. Αλλά ήδη είναι γενικά φθηνότερες από τις αντίστοιχες συνταγογραφούμενες συσκευές, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν τα 5.000 δολάρια.

Τα κακά νέα είναι ότι η ασφαλιστική κάλυψη των ακουστικών βαρηκοΐας είναι σποραδική. Ορισμένα προγράμματα Medicare Advantage προσφέρουν κάλυψη των συσκευών που χρειάζονται συνταγή, αλλά το κανονικό Medicare δεν το κάνει. Υπάρχουν εκπτώσεις εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προσφέρονται από την ασφαλιστική εταιρεία Medicare Advantage UnitedHealthcare σε συνεργασία με την  Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας (American Academy of Audiology) (AARP). Οι αγοραστές μπορούν επίσης να πληρώσουν για τις συσκευές με χρήματα που έχουν τεθεί στην άκρη σε λογαριασμούς αποταμίευσης υγείας ή ευέλικτους λογαριασμούς δαπανών. Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ