Προσδόκιμο ζωής: Μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!


Μπορεί η πηγή της νιότης να παραμένει άπιαστη και η αθανασία να παραμένει πάντα ένα αδύνατο όνειρο, αλλά ποιος δεν θέλει να ζήσει μια μεγάλη ζωή; Η ζωή είναι ένα δώρο που η πλειονότητα των ανθρώπων θέλει να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά για να απολαύσει κανείς μια μακρά ζωή, πρέπει να είναι καλά στην υγεία του. Θέλετε λοιπόν να ζήσετε μέχρι τα 100; Λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να σας το υποσχεθεί αυτό, αλλά ας δούμε μερικές συμβουλές που κοινοποιούνται από ειδικούς και αιωνόβιους σε όλο τον κόσμο που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή.

Η σωστή διατροφή

Ο Γερμανός φιλόσοφος Λούντβιχ Φόιερμπαχ είπε το 1848 «Είμαστε αυτό που τρώμε». Και αυτό δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά! Η σωστή τροφή είναι πολύ σημαντική για να ζήσετε μια μακρά ζωή. Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερα λαχανικά και φρούτα, μείωση του κόκκινου κρέατος και κατανάλωση άπαχου κρέατος και ψαριού – αυτές είναι μερικές από τις βασικές συμβουλές διατροφικών συνηθειών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι καθώς μεγαλώνετε, πρέπει να τρώτε περισσότερα από ορισμένα είδη τροφίμων και λιγότερο από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Για παράδειγμα, καθώς μεγαλώνουμε, πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες από τις καθημερινές μερίδες τροφών ολικής αλέσεως. Αλλά οι ανάγκες μας σε ασβέστιο αυξάνονται – 50 για τις γυναίκες και 70 για τους άνδρες. Θυμηθείτε επίσης, οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Συμβουλευτείτε λοιπόν έναν γιατρό ή επαγγελματία διαιτολόγο και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Ασκηθείτε τακτικά

Είτε είναι σε οποιαδήποτε ηλικία, η άσκηση είναι απαραίτητη. Όταν είμαστε νεότεροι, τι γίνεται με τα παιχνίδια, τα αθλήματα ή τα μαθήματα όπως αυτά της κολύμβησης ή του χορού – παίρνουμε την καθημερινή μας δόση σωματικής άσκησης. Καθώς όμως μεγαλώνουμε και είμαστε απασχολημένοι, ειδικά με τις δουλειές και την οικογενειακή ζωή, πολλοί από εμάς σταματάμε την άσκηση και συνηθίζουμε σε μια καθιστική ζωή. Αλλά αυτό είναι μεγάλη γνώση. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, 5-6 ημέρες την εβδομάδα είναι απαραίτητη, λένε οι ειδικοί. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή εκπαιδευτή για το σωστό είδος άσκησης ανάλογα με την υγεία και την ηλικία σας. Η προπόνηση δύναμης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και γίνονται πιο ευάλωτες στην οστεοπόρωση.

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας είναι απαραίτητοι

Ακόμα κι αν αισθάνεστε υγιείς, μην παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους υγείας. Ελέγχεστε ετησίως και μερικές βασικές εξετάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τεστ ηπατικής λειτουργίας, τεστ νεφρικής λειτουργίας, πλήρη αιματολογικό έλεγχο και λιπιδικό προφίλ (για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης). Ανάλογα με την ηλικία σας, οι γιατροί θα συστήσουν εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς και φυσικά, διαφορετικούς τύπους προληπτικών εξετάσεων καρκίνου. Επίσης, παραμείνετε ενημερωμένοι με τα εμβόλια μετά από έλεγχο με το γιατρό. Φυσικά, τα επίπεδα θυρεοειδούς, αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα πρέπει να ελέγχονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 ή τις αρχές της δεκαετίας του ’30 και εάν έχετε αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει να παίρνετε τακτικά φάρμακα. Οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τακτικά γυναικολόγους για προβλήματα που σχετίζονται με γυναίκες.

Κρατήστε υπό έλεγχο το βάρος σας

Δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να έχουν όλοι αυτήν την εκπληκτική σιλουέτα που μοιάζει με μοντέλο, αλλά φροντίστε να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας -υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα- και ως εκ τούτου θα πρέπει κάποιος να τρώει υγιεινά και να ασκείται για να κρατήσει μακριά την παχυσαρκία.

Δώστε προσοχή στην ψυχική σας υγεία

Καθώς εξελισσόμαστε, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τη σημασία της ψυχικής υγείας. Η «ευτυχία» είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής σας και επηρεάζει επίσης άμεσα τη σωματική σας υγεία και την υγεία της οικογένειας και των αγαπημένων σας προσώπων. Ένα σημαντικό πράγμα για την υγιή ψυχική υγεία είναι οι κοινωνικές μας σχέσεις. Ειδικά όσο μεγαλώνετε – όταν οι μέρες του πάρτι σας τελειώνουν και έχετε λιγότερες δραστηριότητες για να γεμίσετε τις μέρες σας – το να παραμένετε συνδεδεμένοι αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Γίνετε μέλος μιας ομάδας δραστηριοτήτων, μιλήστε τακτικά με τους αγαπημένους σας στο τηλέφωνο και συναντηθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας – με λίγα λόγια, μείνετε συνδεδεμένοι. Όπως όλοι διαβάζουμε στα σχολικά μας βιβλία κοινωνικών επιστημών, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο και χρειαζόμαστε κοινωνικές συνδέσεις για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ