Μελέτη: Διαπιστώνει ότι το μολυσμένο με αρσενικό νερό συνδέεται με ανθεκτικότητα των παιδιών στα αντιβιοτικά


Μελέτη: Στο αγροτικό Μπαγκλαντές, οι περιοχές με υψηλά επίπεδα μόλυνσης από αρσενικό στο πόσιμο νερό, σε σύγκριση με τις περιοχές με μικρότερη μόλυνση, έχουν υψηλότερο επιπολασμό της ανθεκτικής στα αντιβιοτικά Escherichia coli τόσο στο νερό όσο και σε δείγματα κοπράνων παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022 στο PLOS Pathogens από τον Mohammad Aminul Islam του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και τους συνεργάτες του. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και νοσηλείας παγκοσμίως. Ενώ οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση των αντιβιοτικών, φυσικά στοιχεία όπως τα βαρέα μέταλλα μπορούν επίσης να προωθήσουν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα νερού και κοπράνων τόσο από μητέρες όσο και από μικρά παιδιά 100 οικογενειών σε δύο αγροτικές υποδιοικήσεις στο Μπαγκλαντές. Οι οικογένειες στην υποπεριφέρεια Hajiganj χρησιμοποιούν πόσιμο νερό από ρηχά σωληνωτά πηγάδια, τα οποία έχουν υψηλή συγκέντρωση αρσενικού, ενώ οι οικογένειες του Matlab συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από βαθιά σωληνωτά πηγάδια χωρίς αρσενικό. Η διάμεση συγκέντρωση αρσενικού στα 50 δείγματα νερού από το Hajiganj ήταν 481 μg/L, ενώ η διάμεση συγκέντρωση αρσενικού στα 50 δείγματα νερού από το Matlab ήταν 0 μg/L. Συνολικά, το 84% όλων των δειγμάτων νερού και κοπράνων και στις δύο περιοχές βρέθηκαν θετικά για E. coli. Ο επιπολασμός του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά E. coli ήταν σημαντικά υψηλότερος στο νερό στο Hajiganj (48%) σε σύγκριση με το νερό στο Matlab (22%, p<0,05) και μεταξύ των παιδιών στο Hajiganj (94%) σε σύγκριση με τα παιδιά στο Matlab (76%, p<0,05), αλλά όχι μεταξύ των μητέρων. Επιπλέον, ένα υψηλότερο ποσοστό E. coli από το Hajiganj ήταν ανθεκτικό σε πολλαπλά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλλίνης, της κεφαλοσπορίνης και της χλωραμφενικόλης.

“Η θετική συσχέτιση που ανιχνεύθηκε μεταξύ της έκθεσης σε αρσενικό και της μεταφοράς ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά μεταξύ των παιδιών στις περιοχές του Μπαγκλαντές που έχουν πληγεί από αρσενικό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που δικαιολογεί την επανάληψη των προσπαθειών για τη μείωση της έκθεσης σε αρσενικό”, αναφέρουν οι συγγραφείς. Ο Δρ Ισλάμ προσθέτει: “Τα βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό είναι πιο σταθερά από τα αντιβιοτικά στο περιβάλλον και συνεχίζουν να ασκούν επιλεκτική πίεση στα βακτήρια για μια πιο παρατεταμένη περίοδο οδηγώντας στην εξέλιξη και την επέκταση της μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα. Ο βαθμός στον οποίο αυτό το φαινόμενο οδηγεί τα παρατηρούμενα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής, σε αντίθεση με άλλους συγχυτικούς παράγοντες, θα ωφελούσε από περαιτέρω μελέτη- ωστόσο, είναι κρίσιμο να περιοριστεί αυτός ο περιβαλλοντικός παράγοντας της μικροβιακής αντοχής μαζί με την υπεύθυνη χρήση αντιμικροβιακών στην ιατρική και τη γεωργία”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ