Κίνα Έρευνα: Γιατί το πράσινο φως βοηθά στη μείωση του πόνου στα ποντίκια


Κίνα Έρευνα: Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Fudan, Κρατικό Εργαστήριο Ιατρικής Νευροβιολογίας και  Κέντρο Συνόρων  για την Επιστήμη του Εγκεφάλου ΜΟΕ,  τα Ινστιτούτα Επιστήμης του Εγκεφάλου, στην Κίνα, εντόπισε τη νευρική δραστηριότητα από τα μάτια στον εγκέφαλο των ποντικιών για να ανακαλύψει γιατί το πράσινο φως βοηθά στη μείωση του πόνου. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επιστημονική Μεταβατική Ιατρική (Science Translational Medicine), η ομάδα περιγράφει τη μελέτη κάθε τμήματος του οπτικού νευρικού συστήματος σε ποντίκια, από το πίσω μέρος των ματιών έως τον εγκέφαλο, για να μάθει περισσότερα για το πώς το φως μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις στον εγκέφαλο.

Προηγούμενες έρευνες και ανεπίσημα στοιχεία έχουν υποδείξει ότι το πράσινο φως, ιδίως το πράσινο φως που παράγεται από LED, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πόνου σε άτομα με παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι ημικρανίες και η ινομυαλγία – αλλά οι λόγοι παρέμεναν μυστήριο. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν την απάντηση. Οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα μέρη του οπτικού συστήματος επεξεργασίας στα ποντίκια που εμπλέκονται στη λήψη και την επεξεργασία του φωτός. Ξεκίνησαν με τους φωτοϋποδοχείς ραβδία και κωνία στο εξωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς και τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς (ipRGC) στο εσωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς. Απενεργοποιώντας το καθένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και στη συνέχεια εξετάζοντας πώς οδηγούσαν σε αλλαγές στην εμπειρία του πόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νευρική οδός για την ανακούφιση από τον πόνο ξεκινούσε από τους φωτοϋποδοχείς.

Στη συνέχεια, η ομάδα προχώρησε στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία λαμβάνουν σήματα από τους φωτοϋποδοχείς. Χρησιμοποίησαν γενετική αποσιώπηση για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ποια από τα κύτταρα ήταν υπεύθυνα για την επικοινωνία με τον κοιλιακό πλάγιο γεννητικό πυρήνα στον θάλαμο. Στη συνέχεια, η ομάδα παρακολούθησε την εν λόγω σηματοδότηση καθώς διαφορετικά χρώματα φωτός κατευθύνονταν στα μάτια των ποντικών και διαπίστωσε ότι το πράσινο φως είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη σηματοδότηση GABA, η οποία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη έκφραση από το γονίδιο Penk που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PENK. Και η PENK είναι πρόδρομος για ένα μόριο που ονομάζεται ENK, το οποίο ενεργοποιεί τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Και αυτό οδηγεί στην άμβλυνση του πόνου. Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να εξετάσουν το ερώτημα γιατί ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί με τρόπο που επιτρέπει στο πράσινο φως να μειώνει την αίσθηση του πόνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ