Νόσος του Crohn: Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου;


Οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αναφέρει μια νέα μελέτη. Η υιοθέτηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει έως και το 60% των περιπτώσεων της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Gut.

Νόσος του Crohn

«Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αποτραπεί με την τήρηση αυτών των παραγόντων του τρόπου ζωής», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Χαμέντ Χαλίλι, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) επηρεάζει περισσότερους από 3 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, κράμπες και κόπωση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει μεμονωμένους παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι γνωστό εάν η προσκόλληση σε υγιεινές συνήθειες μπορεί να αποτρέψει τη νόσο του Crohn ή την κολίτιδα. Έτσι, ανέπτυξαν δύο ξεχωριστές λίστες παραγόντων υγείας που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ΙΦΝΕ. Μία λίστα περιελάμβανε ένα απλό σύνολο “τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου” που περιλάμβανε:

  • Παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ 30 ή περισσότερο)
  • Κάπνισμα
  • Χρήση ΜΣΑΦ όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Χαμηλή ημερήσια πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, ξηρών καρπών και σπόρων
  • Υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος

Το άλλο ήταν μια πιο συγκεκριμένη και λεπτομερής λίστα με υγιεινές συνήθειες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να δημιουργήσουν μια «βαθμολογία κινδύνου για τον τρόπο ζωής» για το IBD. Η δεύτερη λίστα περιελάμβανε:

  • Έχετε ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25
  • Μην καπνίζετε
  • Γυμναστείτε τακτικά
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες
  • Κατανάλωση τουλάχιστον οκτώ μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα
  • Περιορισμός της πρόσληψης κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από μισή ημερήσια μερίδα
  • Φάτε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα
  • Κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά
  • Μαγεύετε τουλάχιστον μισή μερίδα ξηρών καρπών και σπόρων καθημερινά

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν εάν ένα σύνολο παραγόντων του τρόπου ζωής θα προέβλεπε εάν οι συμμετέχοντες σε τρεις μεγάλες μελέτες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν Crohn ή κολίτιδα. Οι τρεις μελέτες παρακολούθησαν σχεδόν 290.000 επαγγελματίες γιατρούς για δεκαετίες, παρακολουθώντας τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και σημειώνοντας τις ασθένειες που τελικά ανέπτυξαν ορισμένοι.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μια χαμηλή βαθμολογία στη λίστα των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να είχε αποτρέψει περίπου 2 στις 5 περιπτώσεις νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας. Ομοίως, η χαμηλή βαθμολογία παράγοντα κινδύνου στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το 61% των περιπτώσεων νόσου του Crohn και το 42% των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επαλήθευσαν τη θετική επίδραση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δοκιμάζοντας τα συστήματα βαθμολόγησης τους σε δεδομένα από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 480.000 άτομα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα ευρήματά τους. Οι υγιεινές συνήθειες που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να αποτρέψουν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ΙΦΝΕ.

Όλοι οι παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν στον κίνδυνο ΙΦΝΕ με διαφορετικούς τρόπους, είπε ο Khalili. Μερικά προάγουν τη φλεγμονή, ενώ άλλα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα πεπτικά μικρόβια στο έντερο. Αυτές οι λίστες μπορεί επίσης να είναι πιο ωφέλιμες για τους ηλικιωμένους, πρόσθεσε. «Στους ηλικιωμένους, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν πιθανώς μεγαλύτερο ρόλο από τους γενετικούς παράγοντες», είπε ο Khalili. «Είναι πιθανό εάν εφαρμόσετε την ίδια μεθοδολογία σε μια νεότερη ομάδα, θα δείτε μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ως αποτέλεσμα της τήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, επειδή στα νεότερα άτομα η γενετική μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο».

Αν και αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της IBD, δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που έχουν ήδη αναπτύξει νόσο του Crohn ή κολίτιδα, δήλωσε ο Δρ Manasi Agrawal, γαστρεντερολόγος στο Κλινικό Κέντρο Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου Susan and Leonard Feinstein στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Νέα Υόρκη. «Δυστυχώς, δεν έχουμε θεραπεία για το IBD όσον αφορά την τροποποίηση της πορείας της νόσου», είπε ο Agrawal. «Η λήψη φαρμάκων για την IBD και η διασφάλιση ότι η φλεγμονή στο έντερο και το σώμα ελέγχεται καλά είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας».

Ο Agrawal πρόσθεσε ότι είναι πάντα λογικό να προωθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής, επειδή αυτοί οι παράγοντες έχουν συνδεθεί με άλλα θέματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Σημείωσε ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο ενός υγιεινού τρόπου ζωής όταν εμφανιστεί ασθένεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ