Καναδάς: Πίεση από τους αρχηγούς των επαρχιών στον Τζάστιν Τριντό για τη δημόσια υγεία


Οι 13 αρχηγοί των επαρχιών του Καναδά ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να συναντηθεί μαζί τους, σε σχέση με το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Αρκετοί ασθενείς πέθαναν περιμένοντας περίθαλψη στα νοσοκομεία του Καναδά. Ο κ. Τριντό έχει δηλώσει ότι θα παράσχει επιπλέον βοήθεια υπό προϋποθέσεις. Ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν νοσοκομεία και απασχολούν γιατρούς στον Καναδά, αλλά η κυβέρνηση πληρώνει το λογαριασμό. Ο Καναδάς ξοδεύει το 10% του ΑΕΠ του στην υγειονομική περίθαλψη, περίπου το ίδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ΗΠΑ να δαπανούν το 16%.

Το σύστημα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης της χώρας διοικείται επαρχιακά, χρησιμοποιώντας ομοσπονδιακούς και επαρχιακούς πόρους. Και οι 13 Καναδοί αρχηγοί επαρχιών λοιπόν κάλεσαν τον κ. Τριντό να συναντηθεί μαζί τους στις αρχές του νέου έτους. Ζητούν από την κυβέρνηση Τριντό να αυξήσει το ομοσπονδιακό μερίδιο των δαπανών για την υγεία από 22% σε 35%. Ο αρχηγός της επαρχίας του Οντάριο Νταγκ Φορντ είπε: «Η υγειονομική περίθαλψη είναι το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».

Φέτος, τα νοσοκομεία σε όλο τον Καναδά αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού και αύξηση των ασθενών. Σε μικρότερα μέρη, οι ελλείψεις οδήγησαν τα ER στο προσωρινό κλείσιμο. Τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των παιδιατρικών ιογενών λοιμώξεων έχει πιέσει τα νοσοκομεία. Ένας άνδρας στα 70 του πέθανε σε μια επείγουσα περίθαλψη στο Νιου Μπράνσγουικ την Τετάρτη, προκαλώντας οργή. Σε μια δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, το 51% των Καναδών δήλωσε ότι δεν αισθάνονται σίγουροι για την επείγουσα περίθαλψη.

Οι επαρχιακοί και ομοσπονδιακοί υπουργοί υγείας συνήλθαν στο Βανκούβερ τον Νοέμβριο για να συζητήσουν τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά οι συνομιλίες χάλασαν. Οι πρωθυπουργοί κατηγορούν τον Τριντό ότι αγνόησε το θέμα και ότι επικοινωνούσε μέσω των μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Τριντό αναμένει βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη από τις επαρχίες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε τον περασμένο μήνα, «Δεν πρόκειται για τα χρήματα. Πρόκειται για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ